30 lis 2016

Prosty i pyszny piernik wileński- na mące żytniej

Po raz pierwszy ten piernik robiłam 4 lata temu i okazał się tak wyjątkowy w smaku, że od tamtej pory w każde Święta pieścił moje podniebienie.
I w tym roku nie będzie inaczej!😋
Piernik ten- w odróżnieniu od staropolskiego nie musi leżakować minimum 5 tygodni, wystarczy upiec go spokojnie 10 dni przed Świętami i w całości odłożyć zawinięty w folię, a 3-5 dni przed podaniem nadziać marcepanem oraz powidłami i polać polewą (to moja propozycja podania).
Ponadto w 100% jest z mąki żytniej prażonej, co dodatkowo wpływa na walory smakowe! 
Po upieczeniu jest lekko twardawy, ale z każdym dniem nabiera wilgoci, by po paru dniach wręcz rozpływać się w ustach- jak to z piernikiem bywa 😉
piernik na mące żytniej, piernik prażony, piernik wileński, piernik staropolski, piernik świąteczny, piernik bez leżakowania, Święta Bożego Narodzenia, wypieki na święta, kraina miodem płynąca, polewa do piernika, polewa czekoladowa, polewa z powidłami, polewa do ciasta, piernik żytni,
Piernik*:
* mąka żytnia 720- 3 szklanki
* miód- 1 szklanka (około 300 g)
* cukier- 1/4 szklanki
* jajka- 2 szt.
* masło- 100 g
* przyprawa do pierników- 2 czubate łyżki
* kakao- 1 czubata łyżka
* proszek do pieczenia- 1 czubata łyżeczka
* szczypta soli

Dodatkowo:
* masa marcepanowa- 400 g
* powidła śliwkowe- cały słoiczek
* posiekane orzechy

Przygotowanie:

Mąkę lekko zrumienić na suchej patelni (trzeba cały czas mieszać i uważać, żeby jej nie spalić. Powinna mieć kolor kawy z mlekiem) i przesypać do dużej miski.
Do całkowicie ostudzonej mąki (inaczej porobią się grudki z proszku do pieczenia) wsypać proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, kakao oraz szczyptę soli i wymieszać.
Miód delikatnie podgrzać, aby był płynny, a masło stopić i lekko ostudzić
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę i ciągle mieszając (na małych obrotach) przelać masło oraz miód.
Na końcu przesiać mieszankę z mąki oraz przypraw i wymieszać tylko do połączenia się składników.
Masę przelać do prostokątnej formy 24x27 cm (lub do dwóch mniejszych foremek, np.; aluminiowych) wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec przez około 50 minut w nagrzanym na 180 stopni piekarniku.
Upieczony piernik zostawić w formie do całkowitego wystudzenia.
Zawinąć w ściereczkę bawełnianą i odłożyć.
Po 5 dniach piernik przekroić na pół, uzyskując w ten sposób 2 pierniki.
Następnie każdą połówkę wzdłuż na 3 części, aby przełożyć marcepanem i powidłami.
Składać w kolejności: spód piernikowy -> powidła śliwkowe (2 czubate łyżki) -> masa marcepanowa -> powidła śliwkowe (2 czubate łyżki) -> ponownie ciasto piernikowe itd., a na koniec polewa czekoladowa -> posiekane orzechy włoskie.
piernik na mące żytniej, piernik prażony, piernik wileński, piernik staropolski, piernik świąteczny, piernik bez leżakowania, Święta Bożego Narodzenia, wypieki na święta, kraina miodem płynąca, polewa do piernika, polewa czekoladowa, polewa z powidłami, polewa do ciasta, piernik żytni,

* inspiracją był przepis z bloga Przy Dużym Stole

9 komentarzy

  1. Na pewno upiekę przed Świętami. Dam znać, jak mi poszło. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis zwłaszcza, że odpada to "leżakowanie", a w smaku pewnie jest boski:)) Zapisuje do zrobienia:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda. Z wielką chęcia bym się poczęstowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prezentuje się niezwykle apetycznie :) No i ta gwiazda - pełen profesjonalizm :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy :) Ciasto na staropolski już u mnie leżakuje, ale przecież pierników nigdy za wiele ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy można jakoś zastąpić tę mąkę żytnią typ 720, np. poprzez zmieszanie typu 1150 i zwykłej mąki pszennej? Jeśli tak, to w jakich proporcjach? Bo zachwyca mnie ten piernik, a na obczyźnie nigdzie nie mogę dostać tej mąki z przepisu. Bardzo proszę o odpowiedz. Pozdrawiam, Basia:)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP