4 lis 2016

Tarta czekoladowa z czekoladowym kremem budyniowym i żurawiną

Urzekająca wyglądem i zachwycająca smakiem tarta na czekoladowym spodzie z ciasteczek oreo, wypełniona czekoladowym kremem budyniowym i zwieńczona świeżą żurawiną, która nie tylko wygląda niczym rubiny, ale przede wszystkim przełamuje słodkość tarty swoją kwaskowatością.
Teraz z kupnem świeżej żurawiny nie ma problemu- akurat sezon w pełni, niestety szybko mija więc warto choć raz przemycić te zdrowe kuleczki chociażby w wypiekach :)
czekoladowa tarta, spód do tarty z ciasteczek oreo, ciasteczkowy spód do tarty, tarta z kremem czekoladowym, krem czekoladowy budyniowy, czekoladowy budyń, tarta z żurawiną, tarta z owocami, tarta z kremem i owocami, żurawina, kraina miodem płynąca


Spód:
* ciasteczka Oreo- 200 g
* masło- 50 g

Czekoladowy krem budyniowy:
* śmietana 36 %- 400 ml
* jajka- 2 szt.
* cukier trzcinowy- 2 czubate łyżki
* kakao- 2 czubate łyżki
* laska wanilii- 1 szt.
* sól- szczypta

Dodatkowo:
* świeża żurawina- 1 szklanka

Ciasteczka zmiksować z miękkim masłem, przełożyć na spód małej tortownicy, wyrównać i wstawić do lodówki na 30 minut.
W międzyczasie przygotować czekoladowy krem budyniowy: wszystkie składniki wymieszać- najlepiej rózgą- i przelać na schłodzony spód ciasteczkowy.
Wierzch masy ozdobić żurawiną.
Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni, piec około 35 minut (krem będzie miękki i puszysty, jednak nie powinien być płynny- całkowicie stężeje dopiero po schłodzeniu).
Ostudzić na kratce, a potem wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

Smacznego! :)
czekoladowa tarta, spód do tarty z ciasteczek oreo, ciasteczkowy spód do tarty, tarta z kremem czekoladowym, krem czekoladowy budyniowy, czekoladowy budyń, tarta z żurawiną, tarta z owocami, tarta z kremem i owocami, żurawina, kraina miodem płynąca

4 komentarze

  1. Piękna, jeszcze nie próbowałam świeżej żurawiny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moniko, jeżeli chodzi o wypieki, to świeża żurawina debiutuje w tej tarcie :)
      Po upieczeniu jest miękka i soczysta, a jej kwaśny smak nadaje lekkości orzeźwienia- ja jestem nią zachwycona i już kombinuje w jakim cieście ją ponownie przemycić :)

      Usuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP