9 gru 2016

Gulasz wołowy z grzybkiem i suszoną śliwką

Przepyszne, jednogarnkowe danie w postaci gulaszu wołowego, którego sekretnymi składnikami nadającymi niesamowitego aromatu i wyjątkowości tej potrawie są suszone grzyby oraz suszona śliwka.
Ta prosta, rozgrzewająca i sycąca potrawa, będzie idealna zarówno na codzień jak i od święta :)
gulasz wołowy, gulasz z wołowiny, gulasz z mięsa wołowego, gulasz z grzybami, gulasz ze śliwką, mięso z grzybami, wołowina w sosie, potrawa jednogarnkowa, danie jednogarnkowe, potrawa z mięsa, pomysł na wołowinę, kraina miodem płynąca


4 solidne porcje:
* wołowina- 500 g (łopatka)
* marchewka- 2 duże
* cebula- 1 duża
* suszone podgrzybki- 10 szt.
* suszona śliwka- 5 szt.
* czosnek- 1 duży ząbek
* woda- 1 litr
* koncentrat pomidorowy- 2 czubate łyżeczki
* ziele angielskie, ziele jałowca- po 4 szt.
* słodka papryka- 1 czubata łyżeczka
* suszona włoszczyzna- 1 czubata łyżeczka
* sól, pieprz- do smaku
* olej ryżowy- do smażenia

Wołowinę pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką i podsmażyć na rozgrzanym oleju, do momentu aż się zarumieni z każdej strony.
Dodać pokrojoną w piórka cebulę oraz posiekany czosnek i smażyć około 2-3 minuty, a następnie wlać wodę, dorzucić suszone grzyby i przyprawy: ziele, jałowiec, listek laurowy oraz suszoną włoszczyznę i gotować około 45 minut.
Po upływie 45 minut wrzucić marchewkę pokrojoną w grubsze krążki oraz suszone śliwki i gotować 15 minut (najlepiej do miękkości marchewki).
5 minut przed końcem dodać koncentrat.
Na koniec całość doprawić solą oraz pieprzem.

Smacznego! :)
gulasz wołowy, gulasz z wołowiny, gulasz z mięsa wołowego, gulasz z grzybami, gulasz ze śliwką, mięso z grzybami, wołowina w sosie, potrawa jednogarnkowa, danie jednogarnkowe, potrawa z mięsa, pomysł na wołowinę, kraina miodem płynąca

3 komentarze

  1. Za sam wygląd bym go zjadła:) Jutro robię:) Albo dzisiaj jeszcze...ta śliwka w gulaszu to majstersztyk...
    Buziaki wielkie
    Cedra

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się Cedro, grzybki jak grzybki (wiadomo, że smaczne i esencjonalne), ale ten słodkawy smak i aromat śliwki to jest strzał w dziesiątkę, dzięki nim banalny gulasz nabiera ciekawego charakteru!

      Usuń
  2. Przepiękne zdjęcia!!! Pyszna propozycja, którą warto przygotować!

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP