14 gru 2016

Łosoś w słodko-pikantnej marynacie na cytrynowym kuskusie

Soczysty łosoś z piekarnika w lekkim i zdrowym wydaniu- duszony w folii- w konkretnej i bardzo smacznej w smaku słodko-pikantnej marynacie na bazie sosu sojowego, miodu, papryczki chili, soku z cytryny oraz sezamu.
Jako dodatek polecam kuskus, który w swoim orzeźwiającym wydaniu kapitalnie pasuje do słodko-pikantnej ryby.
Danie bardzo proste i łatwe w przygotowaniu, a przy tym prezentujące się bardzo wytwornie 😃
łosoś z piekarnika, łosoś duszony, łosoś w folii, pomysł na rybę, pomysł na łososia, ryba w sosie sojowym, ryba w słodkim sosie miodowym, łosoś w pikantnym sosie sojowym, łosoś z sezamem, kraina miodem płynąca, cytrynowy kuskus, co zrobic z kuskusu


3-4 porcje łososia:
* filet z łososia atlantyckiego*- 400 g
* sos sojowy-4 łyżki
* sezam- 2 łyżki
* miód- 1 łyżka
* sok z cytryny- 1 łyżka
* stopione masło klarowane- 1 łyżka
* papryczka chili- 1/3 małej sztuki
* plasterki z cytryny- około 6 szt.
* świeży koper lub kolendra- do posypania

Cytrynowy kuskus:
* kuskus- 1 woreczek
* masło- 1 łyżka
* skórka z cytryny- 1 łyżka
* suszona włoszczyzna- 1 łyżka
* sól- wedle uznania
* bulion/woda- do zalania kaszy

Łosoś:
Z fileta z łososia ściągnąć skórę (o ile jest), wymyć i osuszyć.
Sos sojowy wymieszać z miodem, sokiem z cytryny, pokrojoną papryczką chili, stopionym masłem oraz sezamem i polać wcześniej przygotowanego fileta z łososia.
Mięso ryby chwilę 'pomasować' marynatą i odstawić na 30 minut do lodówki.
Rybę (wraz z pozostałą marynatą) z jednej strony 'ozdobić' plasterkami cytryny i przełożyć do folii do pieczenia, a następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Wstawić do nagrzanego na 200 stopni piekarnika i piec 20 minut, z czego 2 minuty przed końcem folię przeciąć, aby rybę leciutko zrumienić z wierzchu.
Przed podaniem posypać świeżym koperkiem lub kolendrą.

Cytrynowy kuskus:
Podczas duszenia się ryby przygotować kuskus: kaszę wsypać do miski, dodać po łyżce masła, włoszczyzny, skórki z cytryny oraz soli i zalać wrzątkiem bulionu (1 cm ponad kaszę).
Przykryć i odczekać 5 minut.
Wymieszać przed podaniem.

Smacznego! :)
łosoś z piekarnika, łosoś duszony, łosoś w folii, pomysł na rybę, pomysł na łososia, ryba w sosie sojowym, ryba w słodkim sosie miodowym, łosoś w pikantnym sosie sojowym, łosoś z sezamem, kraina miodem płynąca, cytrynowy kuskus, co zrobic z kuskusu
* przy kupnie łososia bardzo ważne jest jego pochodzenie. 
Na naszym rynku najczęściej można spotkać łososia norweskiego, hodowanego w klatkach, karmionego paszą z antybiotykami i barwnikami, przez co ich mięso ma niską zawartość wartości odżywczych, a za to bardzo wysokie stężenie metali ciężkich.
Pamiętajcie, aby unikać takiego łososia i w miarę możliwości czy dostępności rozglądnąć się za łososiem pacyficznym lub atlantyckim.

1 komentarz

  1. Łososia uwielbiam, a ta kompozycja smakowa bardzo ciekawa :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP