6 gru 2016

Rolada szpinakowa z łososiem i kremowym serkiem

Pyszna i niezwykle efektowna rolada na bazie szpinaku, posmarowana kremowym serkiem i nadziana wędzonym łososiem.
Wbrew pozorom bezproblemowa i szybka w przygotowaniu- z samym ciastem szpinakowym zabawa jest bardzo przyjemna, reszta, czyli posmarowanie serkiem i wyłożenie rybą, to już przysłowiowa bułka z masłem 😄
W świąteczny klimat wpasuje się kapitalnie (czy na zbliżającą się małymi krokami karnawał, hmmm?).
rolada ze szpinaku, rolada szpinakowa, rolada ze szpinakiem, imprezowa przekąska, rolada warzywna, rolada z łososiem, rolada z rybą, rolada z serkiem do smarowania, ciasto ze szpinaku, kraina miodem płynąca


* mrożony szpinak w całych liściach - 350 g
* jajka- 3 szt.
* czosnek- 3 ząbki
* gałka muszkatołowa- 1/2 łyżeczki
* sól- 1/3 łyżeczki
* łosoś wędzony- 200 g
* serek śmietankowy do smarowania- około 300 g

Liście szpinaku odmrozić, a następnie bardzo dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody- mocno dociskając na sitku
.
Szpinak zmiksować z czosnkiem, gałką muszkatołową, solą i 3 żółtkami.
Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą szpinakową. 
Na blachę (38x42 cm- ta w załączeniu z piekarnikiem*) wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozsmarować masę. 
Piec 12-15 minut w nagrzanym piekarniku na 180 stopni.
Po wyjęciu odstawić do ostygnięcia. 
Papier odwrócić do góry i powoli oderwać od ciasta. 
Na cieście rozsmarować serek, potem ułożyć łososia i bardzo ciasno zwinąć, zaczynając zwijanie od krótszego boku.
Roladę owinąć w folię, a potem wstawić do lodówki na minimum 1-2 godziny.

Smacznego! :)
rolada ze szpinaku, rolada szpinakowa, rolada ze szpinakiem, imprezowa przekąska, rolada warzywna, rolada z łososiem, rolada z rybą, rolada z serkiem do smarowania, ciasto ze szpinaku, kraina miodem płynąca
* zrobiłam roladę na dużej blaszce, dzięki czemu rolada jest cieńsza i po przekrojeniu powstanie kilka warstw ciasta- w takim wydaniu podoba mi się bardziej :)
Jak najbardziej można upiec w mniejszej blaszce, wtedy sama masa szpinakowa będzie sporo grubsza (należy zwiększyć czas pieczenia o 2-3 minuty), ale mniej warstw.

Przepis zaczerpnięty z bloga Gotuję, bo lubię 😊

7 komentarzy

  1. Wygląda bardzo efektownie i pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Obłędna:)Zapisane do zrobienia ...
    Cedra

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Może być cienko pokrojone mięso- smażone, gotowane lub grillowane.

      Usuń
  4. bardzo fajny pomysł.

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP