22 lut 2016

Pieczona fasolka z papryką i kiełbaską

Naszła mnie chęć na fasolkę po bretońsku więc całe opakowanie fasoli namoczyłam i odstawiłam na całą noc, jednak w międzyczasie przyuważyłam tak zachęcający do przygotowania przepis na blogu Kardamonovy, że ugotowaną fasolę podzieliłam na 2 porcje.
I tak, dziś przygotowałam jej pieczoną wersję- w aromatycznym sosie paprykowo-pomidorowym, z dodatkiem kiełbaski, a 'breton' będzie jutro :)
A wracając do przepisu, to fasolka smakuje naprawdę wybornie, z resztą zróbcie i przekonajcie się sami- a przyznacie mi rację :)))

pieczona fasolka, fasolka po bretońsku, fasola z papryką, fasola z kiełbasą, fasola w sosie pomidorowym, fasola z pomidorami, zapiekanka z fasolą, zapiekanka z papryką, zapiekanka z kiełbasą, kraina miodem płynąca

Porcja dla 4 osób:
* fasola Jaś- 300 g
* ulubiona kiełbaska/kabanosy- 200 g
* passata pomidorowa- 400 ml (ew. pomidory w puszcze)
* papryka żółta/czerwona- 1 duża
* cebula- 1 szt.
* czosnek- 2 ząbki
* paprykczka chili- 1 mała
* majeranek suszony-1 łyżka
* słodka papryka- 1 łyżeczka 
* sól, pieprz- do smaku
* oliwa- do smażenia

Fasolę namoczyć dzień wcześniej (proporcje fasoli do wody, to 1:2), następnie wodę odlać, zalać świeżą i doprowadzić do wrzenia.
Pierwsze 10 minut gotować na średnim ogniu bez przykrycia (szumowiny ściągnąć), następnie garnek zakryć, zmniejszyć ogień do minimum i gotować do miękkości fasoli- około 1 godziny.
Pod koniec gotowania dopiero posolić wodę.
W międzyczasie na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę, kolejno dodać sprasowany czosnek, drobno posiekaną papryczkę chili i pokrojoną kiełbaskę.
Całość podsmażyć.
Kiedy kiełbaska będzie rumiana dodać pokrojoną w kostkę paprykę i podsmażyć 2-3 minuty.
Wlać passatę pomidorową, doprawić słodką papryką, majerankiem, solą oraz pieprzem.
Do całości dodać ugotowaną fasolę, wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Naczynie zakryć i piec około 30 minut w 200 stopniach, następnie odkryć, włączyć termoobieg i zapiekać kolejne 15 minut.

Smacznego! :)

pieczona fasolka, fasolka po bretońsku, fasola z papryką, fasola z kiełbasą, fasola w sosie pomidorowym, fasola z pomidorami, zapiekanka z fasolą, zapiekanka z papryką, zapiekanka z kiełbasą, kraina miodem płynąca

pieczona fasolka, fasolka po bretońsku, fasola z papryką, fasola z kiełbasą, fasola w sosie pomidorowym, fasola z pomidorami, zapiekanka z fasolą, zapiekanka z papryką, zapiekanka z kiełbasą, kraina miodem płynąca

CZYTAJ DALEJ
18 lut 2016

Nocna owsianka à la 'Bounty'

Śniadanie- najważniejszy posiłek dnia, jednak nie zawsze jest czas, by coś szybko przygotować i spokojnie zjeść, stąd pomysł na nocną owsiankę, która praktycznie 'robi się sama', kiedy My śpimy :)
Sekret jest banalny: przed pójściem spać zalewamy płatki mlekiem, a rano tylko podgrzewamy i w niecałe 5 minut możemy zajadać się pyszną, a przede wszystkim zdrową i pożywną owsianką :)
Dodatków do owsianki jest nieskończona ilość, od świeżych owoców, suszonych, po ziarna czy bakalie, jednak dziś przed Wami wersja inspirowana słynnym batonikiem Bounty- o niezwykłym smaku kokosa przełamanym czekoladą, czyli prawdziwa rozkosz dla podniebienia...
I tak sobie myślę, że owsianka w tej wersji sprawdzi się nawet jako pyszny deser :)

nocna owsianka, kokosowa owsianka, płatki na mleku, owsianka bounty, pożywne śniadanie, pomysł na śniadanie, szybkie śniadanie, zdrowe śniadanie, zdrowy deser, deser kokosowy, deser czekoladowy, deser z kokosem, deser z czekoladą, kraina miodem płynąca

1 porcja:
* płatki owsiane zwykłe- 2/3 szklanki
* mleko roślinne/zwierzęce- 1 szklanka
* wiórki kokosowe- 2 czubate łyżeczki (+ do posypania wierzchu)
* czekolada gorzka- 5 kostek (mleczna lub pół na pół + do posypania wierzchu)
* miód- 1 łyżeczka
* suszone mango- ułożone tylko dla nadania koloru :)

Płatki owsiane wraz z wiórkami kokosowymi zalać mlekiem, odstawić na całą noc, a rano podgrzać, aby owsianka była bardzo ciepła (ważne, inaczej czekolada się nie roztopi!).
Jeżeli wydaje Wam się, że owsianka jest zbyt gęsta, to należy dolać odrobinę mleka- ja lubię takie gęste :)
Dosłodzić miodem.
Podzielić na 2 części- 1 wyłożyć na spód, następnie ułożyć kostki czekolady  i przełożyć drugą część.
Ozdobić wiórkami i startą czekoladą.

Smacznego! :)

nocna owsianka, kokosowa owsianka, płatki na mleku, owsianka bounty, pożywne śniadanie, pomysł na śniadanie, szybkie śniadanie, zdrowe śniadanie, zdrowy deser, deser kokosowy, deser czekoladowy, deser z kokosem, deser z czekoladą, kraina miodem płynąca

nocna owsianka, kokosowa owsianka, płatki na mleku, owsianka bounty, pożywne śniadanie, pomysł na śniadanie, szybkie śniadanie, zdrowe śniadanie, zdrowy deser, deser kokosowy, deser czekoladowy, deser z kokosem, deser z czekoladą, kraina miodem płynąca

nocna owsianka, kokosowa owsianka, płatki na mleku, owsianka bounty, pożywne śniadanie, pomysł na śniadanie, szybkie śniadanie, zdrowe śniadanie, zdrowy deser, deser kokosowy, deser czekoladowy, deser z kokosem, deser z czekoladą, kraina miodem płynąca

CZYTAJ DALEJ
15 lut 2016

Serowo-paprykowe chipsy z tortilli

Jak zrobić domowe placki tzw. tortille, to już wiecie z wcześniejszego postu (przypominam przepis ooo: tutaj) i że można z nich przygotować- wypchane po brzegi mięsem, rybą i/lub warzywami- pyszne danie, ale również wyczarować fantastyczne i mega chrupiące chipsy!
Tak! Wystarczy placki pokroić, np. w małe trójkąty, skropić oliwą, doprawić ulubionymi przyprawami, zapiec w piekarniku i chrupać dowoli- z dodatkiem sosu lub bez.
Moja ulubiona kombinacja smaków to wędzona papryka, szczypta soli oraz żółty ser.
Jestem ciekawa jaka będzie Wasza ulubiona kombinacja?! :)

domowe chipsy z tortilli, chipsy serowe, chipsy z papryką i serem, chipsy paprykowe, domowe chrupki, szybkie przekąski na imprezę, łatwe przekąski na imprezę, domowa tortilla, kraina miodem płynąca

Cała duża blaszka:
* tortilla- 5 placków
* oliwa z oliwek- 2 łyżki
* papryka wędzona- 1 łyżka
* sól- szczypta
* starty żółty ser- 100 g

Z placków wykroić trójkąty, polać oliwą, posypać papryką oraz solą i dokładnie wymieszać.
Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika.
Piec z termoobiegiem przez 10 minut (zaglądajcie, by się nie zarumieniły za mocno), następnie posypać startym serem i dodatkowo zapiekać około 1-2 minuty, aż ser się roztopi.

Smacznego! :) 

domowe chipsy z tortilli, chipsy serowe, chipsy z papryką i serem, chipsy paprykowe, domowe chrupki, szybkie przekąski na imprezę, łatwe przekąski na imprezę, domowa tortilla, kraina miodem płynąca

domowe chipsy z tortilli, chipsy serowe, chipsy z papryką i serem, chipsy paprykowe, domowe chrupki, szybkie przekąski na imprezę, łatwe przekąski na imprezę, domowa tortilla, kraina miodem płynąca

CZYTAJ DALEJ
8 lut 2016

Tortilla z paluszkami rybnymi i sosem tzatziki

Bardzo prosty, a zarazem ciekawy pomysł na obiad, kolację czy przekąskę z wykorzystaniem paluszków rybnych, które 'zapakowałam' w domową tortillę, z dodatkiem warzyw oraz sosu tzatziki w nieklasycznej, jednakże bardzo ciekawej smakowo wersji.
Jako, że z ryba lubi dodatek kiszonki, to tzatziki zrobiłam właśnie na bazie ogórków kiszonych- zamiast świeżych- których dodatek sprawia, że całość fantastycznie się ze sobą komponuje!

domowa tortilla z paluszkami rybnymi, tortilla z rybą, tortilla z warzywami, sos tzatziki, sos z ogórkami, sos do mięsa, sos do ryby, dip do mięsa, dip do ryby, paluszki rybne, kraina miodem płynąca

4 porcje:
* tortilla- 4 szt.
* paluszki rybne- 12 szt. (po 3 szt. na tortillę)
* sałata- 4 liście
* papryka- 1 duża

Sos tzatziki:
* gęsty jogurt naturalny- 250 ml
* ogórki kiszone- 2 duże
* czosnek- 2 ząbki
* świeży koper- 2 łyżki
* oliwa- 1/2 łyżeczki
* sól, pieprz- do smaku

Sos tzatziki:
Ogórki kiszone zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a następnie dokładnie odcisnąć z soku.
W miseczce połączyć jogurt naturalny z ogórkami, sprasowanym czosnkiem, posiekanym koperkiem, oliwą, solą oraz pieprzem.

Przygotowanie:
Paluszki rybne przygotować wg wskazówek na opakowaniu.
Tortillę lekko podgrzać na patelni lub w mikrofali.
Przygotowanym sosem posmarować tortillę pozostawiając 1/3 część nieposmarowaną, tą od spodu.
Na sosie ułożyć sałatę, paluszki rybne (po 3 szt.), pokrojoną w paski paprykę i zawinąć w rulon- zaczynając od spodu, a następnie boki.
Owinąć w folię lub papier, by wygodnie się trzymało.

Smacznego! :) 

domowa tortilla z paluszkami rybnymi, tortilla z rybą, tortilla z warzywami, sos tzatziki, sos z ogórkami, sos do mięsa, sos do ryby, dip do mięsa, dip do ryby, paluszki rybne, kraina miodem płynąca

domowa tortilla z paluszkami rybnymi, tortilla z rybą, tortilla z warzywami, sos tzatziki, sos z ogórkami, sos do mięsa, sos do ryby, dip do mięsa, dip do ryby, paluszki rybne, kraina miodem płynąca

CZYTAJ DALEJ
6 lut 2016

Zupa marchewkowa z soczewicą i ryżem

 Zupa marchewkowa wzbogacona dodatkiem czerwonej soczewicy, podana z ryżem i świeżym koperkiem, która charakteryzuje się pięknym, głębokim i słonecznym kolorem oraz wyjątkowym smakiem.
Mimo, że jest to zupa bez mięsa daje poczucie sytości na bardzo długi czas- dzięki dodatkowi soczewicy, która jest skarbnicą wielu składników odżywczych (białko, kwas foliowy, potas, żelazo, witaminy z grupy B), a przy tym- jak na strączki- jest lekkostrawna.
Marchewka nadaje lekkiej słodyczy, zaś maślanka delikatnej, kremowej nuty...
Jak dla mnie pyszności, zaraz po zupie z ciecierzycy z mlekiem kokosowym, która otwiera listę moich ulubionych 'nietradycyjnych' zup :)
 Koniecznie spróbujcie!

zupa marchewkowa z soczewicą i ryżem, zupa z marchewki, zupa z soczewicy, zupa z ryżem, potrawa z marchewką, potrawa z soczewicą, kraina miodem płynąca

* wywar warzywny / mięsny- 1 litr
* marchewka- 5 średnich sztuk (około 400 g)
* soczewica czerwona- 1 szklanka
* maślanka- 200 ml (jogurt/śmietana)
* koncentrat pomidorowy- 2 czubate łyżeczki
* cebula- 1 szt.
* czosnek- 1 ząbek
* sól, pieprz- do smaku
* olej ryżowy- do smażenia
* koperek- do posypania
* ryż- dodatkowo do podania

Na rozgrzanym oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę, kiedy cebula będzie miękka dodać sprasowany czosnek- chwilę podsmażyć, a następnie dodać startą na drobnych oczkach marchewkę.
Całość podsmażyć około 5 minut.
Przełożyć do garnka, zalać gorącym wywarem i doprowadzić do wrzenia, wtedy też wsypać soczewicę.
Przez pierwsze 5 minut gotować bez przykrycia, a następnie przykryć i gotować 10 minut.
3 minuty przed końcem gotowania dodać koncentrat.
Gotową zupę zmiksować, zabielić i doprawić.
Podawać z ryżem, posypaną koperkiem.

Smacznego! :)

zupa marchewkowa z soczewicą i ryżem, zupa z marchewki, zupa z soczewicy, zupa z ryżem, potrawa z marchewką, potrawa z soczewicą, kraina miodem płynąca

zupa marchewkowa z soczewicą i ryżem, zupa z marchewki, zupa z soczewicy, zupa z ryżem, potrawa z marchewką, potrawa z soczewicą, kraina miodem płynąca

CZYTAJ DALEJ
3 lut 2016

Francuskie à la donuty w czekoladzie

Jeżeli nie macie czasu czy chęci na smażenie tradycyjnych pączków, a chcecie odgonić pecha i zapewnić sobie szczęście przez cały rok (hihiii, ach te zabobony!), to mam dla Was idealne rozwiązanie! :)
Szybkie, łatwe, bez wyrabiania ciasta czy formowania à la pączki z ciasta francuskiego, z charakterystyczną dla amerykańskich doughnuts (w Polsce zwane donutami czy donatami) dziurką, oblane mleczną czekoladą i posypane posypką- by nie tylko smakowały, ale i cieszyły oko :)
Wszak nie jest to tradycyjny pączek, ale liczy się fakt, iż jest tłusto i słodko!
Przygotowanie ich zajmuje niecałe 30 minut- z wykrojeniem, upieczeniem i polaniem czekoladą, czyli ekspresowo- a tyle czasu na pewno wygospodarujecie, nawet po pracy :)
Aaa, zapomniałabym- smakują tak wyśmienicie, że kupcie od razu 2 arkusze ciasta francuskiego :)))

francuskie pączki, francuskie donaty, pączki w czekoladzie, donaty w czekoladzie, pączki z dziurką, pączki z ciasta francuskiego, szybkie pączki, pomysły na tłusty czwartek, wypieki na tłusty czwartek, kraina miodem płynąca

12-15 szt.:
* ciasto francuskie- 1 arkusz
* czekolada biała- 100 g
* czekolada mleczna- 100 g
* kremówka- 2 czubate łyżki
* ewentualnie barwnik spożywczy i posypki

Z ciasta francuskiego wykroić szklanką kółka, w środku robiąc mniejszą dziurkę (np. kieliszkiem).
Kółka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piec przez około 12-15 minut (uważajcie, by ciasta nie spiec za mocno, bo będzie gorzkie i niesmaczne!).
Wyjąć, ostudzić.
W międzyczasie rozpuścić obydwie czekolady, dodając do każdej po 1 czubatej łyżce kremówki (do białej można dać kilka kropli barwnika), lekko przestudzić.
Wystudzone donuty polać czekoladą, posypać posypką.

Smacznego! :)


CZYTAJ DALEJ
TOP