30 mar 2016

Sałatka z gruszką, camembertem i orzechami w miodowym dressingu

Ostatnio sobie przypomniałam, że gruszka i ser pleśniowy, to bardzo zgrany duet :)
A już szczególnie w postaci soczystej sałatki z dodatkiem chrupiących orzechów włoskich, orzeźwiających pestek granatu i polanej pysznym, miodowym dressingiem.
Dzięki zróżnicowanym 'teksturom' i smakom, w końcowym efekcie otrzymujemy intrygującą, wyśmienitą i lekką mieszankę :)
Mąż jeszcze do tej sałatki zawsze dostaje porcję maślanych grzanek, może i Wam ta sałatka zasmakuje z ich dodatkiem?
Spróbujcie! :)

sałatka z gruszką i camembertem, sałatka z gruszką i serem pleśniowym, miodowy dressing do sałatki, słodki sos do sałatki, lekka sałatka, zdrowa sałatka, sałatka z orzechami, danie z serem camembert, gruszka pomysł, kraina miodem płynąca

4 porcje:
* mix sałat- całe opakowanie
* ser camembert- 2 szt.
* gruszka- 1 bardzo duża
* orzechy włoskie- niewielka garść
* pestki granatu- 2 łyżki

Miodowy dressing:
* olej- 2 łyżki
* miód- 2 łyżeczki
* sok z cytryny- 2 łyżeczki

Miodowy dressing:

Wszystkie składniki ze sobą połączyć. Spróbować czy stopień słodyczy jest odpowiedni- w razie konieczności dodać miód lub sok z cytryny.

Sałatka:

Gruszkę i ser pleśniowy pokroić (najlepiej w kostkę) i połączyć z poszarpaną sałatą, orzechami włoskimi oraz pestkami granatu.
Przed podaniem polać miodowym dressingiem.

sałatka z gruszką i camembertem, sałatka z gruszką i serem pleśniowym, miodowy dressing do sałatki, słodki sos do sałatki, lekka sałatka, zdrowa sałatka, sałatka z orzechami, danie z serem camembert, gruszka pomysł, kraina miodem płynąca

CZYTAJ DALEJ
18 mar 2016

Kopytka leniwe z marchewką w sosie cynamonowym

Leniwe z twarogiem w zupełnie nowym wydaniu i iście wiosennym kolorze, który zawdzięczamy... marchewce.
Te pyszne i pożywne kluski można potraktować jako samodzielne danie obiadowe (jak tradycyjne leniwe), a jako, że dodatkowo 'podkręciłam' je o dodatek skórki pomarańczowej, to zdecydowanie wolę je w wersji deserowej- polane kremowym sosem cynamonowym z dyskretną nutą karmelu, ozdobione malinami i posypane migdałowymi płatkami!
(NIE)skromnie napiszę, że smakują tak samo niesamowicie jak wyglądają!!! :)))

kopytka leniwe, kluski leniwe, kopytka z twarogiem, kluski z twarogiem, kopytka marchewkowe, kopytka z marchewką, deser z marchewki, deser z marchewką, deser z twarogiem, deser z owocami, sos cynamonowy, sos na kremówce, sos do klusek, sos do deseru, kraina miodem płynąca

4 porcje:
Kluski leniwe z marchewką:
* twaróg- 220 g
* świeża marchewka- 200 g
* jajako- 1 szt.
* mąka pszenna- 2,5 szklanki (+ do podsypania)
* skórka z pomarańczy- 1 łyżka
* cukier- 1 łyżka

Sos cynamonowy:
* kremówka- 200 ml
* cukier typu muscovado- 1 łyżka
* cynamon- 1 łyżeczka

Dodatkowo:
* maliny- garść
* podprażone płatki migdałowe- po 1 łyżce na porcję

Kluski leniwe z marchewką:

Twaróg, marchewkę oraz cukier umieścić w blenderze i dokładnie zmiksować na gładką i jednolitą masę.
Do gotowego puree dodać jajko, skórkę z pomarańczy oraz mąkę i dłońmi dokładnie wyrobić.
W razie potrzeby dosypać mąkę.
Z ciasta odrywać niewielkie kawałki i formować małe kuleczki- takie na jeden kęs.
Kuleczki wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować około 1,5 minuty od wypłynięcia.

Sos cynamonowy:

Kremówkę zagotować wraz z dodatkiem cukru oraz cynamonu.

Składanie:

Ugotowane kuleczki przełożyć do pucharka, polać sosem cynamonowym, posypać podprażonymi płatkami migdałowymi oraz malinami.

Smacznego! :)


kopytka leniwe, kluski leniwe, kopytka z twarogiem, kluski z twarogiem, kopytka marchewkowe, kopytka z marchewką, deser z marchewki, deser z marchewką, deser z twarogiem, deser z owocami, sos cynamonowy, sos na kremówce, sos do klusek, sos do deseru, kraina miodem płynąca

kopytka leniwe, kluski leniwe, kopytka z twarogiem, kluski z twarogiem, kopytka marchewkowe, kopytka z marchewką, deser z marchewki, deser z marchewką, deser z twarogiem, deser z owocami, sos cynamonowy, sos na kremówce, sos do klusek, sos do deseru, kraina miodem płynąca

kopytka leniwe, kluski leniwe, kopytka z twarogiem, kluski z twarogiem, kopytka marchewkowe, kopytka z marchewką, deser z marchewki, deser z marchewką, deser z twarogiem, deser z owocami, sos cynamonowy, sos na kremówce, sos do klusek, sos do deseru, kraina miodem płynąca

CZYTAJ DALEJ
16 mar 2016

Vichyssoise- zupa ziemniaczano - porowa

Vichyssoise- klasyczny, gęsty, jasny krem z minimalną (czyt. ekonomiczną dla naszego portfela ;)) ilością składników, czyli głównie ziemniaków i porów.
Po kolorze krem mógłby wydawać się nijaki w smaku, ale nic bardziej mylnego- w tej wersji krem jest lekko pikantny (w sumie stopień pikanterii zależy od Was), z delikatną nutą gałki muszkatołowej, która nie przeważa, a tylko wydobywa smak i nadaje bardzo ciekawego charakteru.
Fantastycznie komponuje się z wędzonym łososiem czy krewetkami- wtedy krem jest bardziej treściwy, choć samym również można się nasycić.
Zupa warta wypróbowania!

vichyssoise, zupa ziemniaczano porowa, zupa z porów, zupa porowa, zupa ziemniaczana, zupa z porami, dania z porem, por, dania z ziemniakami, dania z ziemniaków, ziemniaki, zupa wegetariańska, danie wegetariańskie, kraina miodem płynąca

* bulion warzywny/mięsny- 800 ml
* por- 3 duże sztuki
* ziemniaki- 3 duże sztuki
* cebula- 1 szt.
* masło klarowane- 50 g
* czosnek- 1 ząbek
* ziele angielskie- 5 szt.
* listek laurowy- 1 szt.
* gałka muszkatołowa- 1/2 łyżeczki
* sok z cytryny- 1 łyżka
* suszona papryczka chili, sól, pierz- do smaku

W garnku, na klarowanym maśle poddusić pokrojoną cebulę i pory (wykorzystać tylko białą część) z poszatkowanym czosnkiem, aż będą miękkie
Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, listek laurowy, ziele, zalać bulionem i gotować do miękkości ziemniaków.
Wyłowić listek oraz ziele i zmiksować na gładki krem.
Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, sokiem z cytryny oraz szczyptą chili.

Smacznego!


vichyssoise, zupa ziemniaczano porowa, zupa z porów, zupa porowa, zupa ziemniaczana, zupa z porami, dania z porem, por, dania z ziemniakami, dania z ziemniaków, ziemniaki, zupa wegetariańska, danie wegetariańskie, kraina miodem płynąca

vichyssoise, zupa ziemniaczano porowa, zupa z porów, zupa porowa, zupa ziemniaczana, zupa z porami, dania z porem, por, dania z ziemniakami, dania z ziemniaków, ziemniaki, zupa wegetariańska, danie wegetariańskie, kraina miodem płynąca

CZYTAJ DALEJ
7 mar 2016

Fasolka po bretońsku

Fasolkę po bretońsku robię dosyć często, aż dziwię się sama, że dopiero teraz przepis doczekał się publikacji...
Potrawa lubiana i znana na tyle, że każdy opis jest zbędny :)
Jedynie co mogę dodać, to to, iż doprawiam ją wędzoną papryką, która nadaje charakteru temu daniu, a zamiast tradycyjnie boczku daję chudą, wędzoną kiełbaskę z kurczaka, dzięki czemu danie wcale nie jest tłuste, jak również lekkostrawne i niewzdymające- dzięki odpowiedniemu procesowi gotowania fasoli i sporej ilości majeranku.
Jednogarnkowa, pyszna i aromatyczna potrawa, najlepiej smakująca na drugi dzień, podana (nie)koniecznie z pajdą ciemnego chleba! :)

fasolka po bretońsku, fasola w sosie pomidorowym, fasola z kiełbaską, danie jednogarnkowe z fasolą, danie jednogarnkowe z kiełbasą, fasola Jaś, kraina miodem płynąca

* fasola Jaś- 400 g
* kiełbaska- 200 g
* passata pomidorowa- 600 ml
* cebula- 1 średnia szt.
* czosnek- 2 ząbki
* listek laurowy- 1 szt.
* ziele angielskie- 4 szt.
* majeranek- 2 łyżki
* papryka wędzona- 1 łyżka
* sól, pieprz- do smaku
* oliwa- do smażenia

Fasolę namoczyć dzień wcześniej (proporcje fasoli do wody, to 1:2), następnie wodę odlać, zalać świeżą i doprowadzić do wrzenia.
Pierwsze 10 minut gotować na średnim ogniu bez przykrycia (szumowiny ściągnąć), następnie garnek zakryć, zmniejszyć ogień do minimum i gotować do miękkości fasoli- około 1 godziny.
Pod koniec gotowania posolić wodę (nie wcześniej, inaczej fasola będzie się dłużej gotowała!).
W międzyczasie na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę, kolejno dodać sprasowany czosnek i pokrojoną kiełbaskę.
Całość podsmażyć.
Kiedy kiełbaska będzie rumiana, wlać passatę pomidorową, wrzucić listek laurowy, ziele i całość smażyć do momentu, aż sos lekko zgęstnieje.
Pod koniec gotowania, jakieś 2-3 minuty, dodać odcedzoną fasolę, doprawić suszonym majerankiem oraz wędzoną papryką.
Na koniec doprawić solą oraz pieprzem do smaku.

Smacznego! :)

fasolka po bretońsku, fasola w sosie pomidorowym, fasola z kiełbaską, danie jednogarnkowe z fasolą, danie jednogarnkowe z kiełbasą, fasola Jaś, kraina miodem płynąca

CZYTAJ DALEJ
4 mar 2016

Desernik bananowy z mascarpone- na zimno

Pierwszy raz sernik ze zmiksowanymi bananami zauważyłam na Moich Wypiekach, zaraz po tym był przetestowany, zaakceptowany przez domowników i... zapomniany.
Kiedy jednak zamarzyło mi się coś lekkiego i równocześnie słodkiego, a z tęsknoty za słońcem- coś słonecznego, to przypomniałam sobie o owym 'bananowcu'! :)
I tak powstał lekki i kremowy desernik- zamiast sernika- gdyż zamiast sera wykorzystałam mascarpone, ze zmiksowanymi bananami, otulony cytrynową galaretką i plasterkami bananów.
Słodki w sam raz (o ile użyjecie bardzo dojrzałych bananów, w razie potrzeby należy dodać 1 łyżkę cukru więcej), z wyczuwalnym smakiem bananów, lekko waniliową nutą- od siebie dodaną- przełamany orzeźwiającym, cytrynowym smakiem.
Taki ot, nieskomplikowany i taki... uroczy :)))

sernik na zimno, sernik na zimno na jogurtach, jogurtowy sernik na zimno, desernik jogurtowy, desernik na jogurcie, sernik bananowy, sernik z bananami, bananowiec, ciasto z bananami, ciasto z galaretką, sernik z galaretką, dietetyczny sernik, dietetyczne ciasto, fit sernik, fit ciasto, fit deser, dietetyczny deser, banany, galaretka, kremówka, jogurty greckie, kraina miodem płynąca

Desernik:
* mascarpone- 500 g
* banany- 400 g (3 duże szt., bardzo dojrzałe)
* cukier waniliowy- 1 opakowanie
* cukier trzcinowy- 1 łyżka
* żelatyna- 20 g/4 płaskie łyżeczki (+ 100 ml wody)

Dodatkowo:
* banany- 2 szt.
* galaretka cytrynowa- 1 szt.

Żelatynę wsypać do rondelka, zalać zimną wodą i odstawić na kilka minut- do napęcznienia, a następnie podgrzać (nie gotować!), aż się rozpuści i lekko ostudzić.
Mascarpone wraz z bananami, cukrem trzcinowym oraz waniliowym przełożyć do malaksera i zmiksować dokładnie na jednolitą i gładką masę.
Do przestudzonej żelatyny wmieszać 1 łyżkę masy bananowej, wymieszać, a potem połączyć z pozostałą masą.
Przelać do okrągłej (20 cm) formy wyłożonej folią aluminiową/spożywczą i odstawić do stężenia na około 1 godzinę.
W międzyczasie w gorącej wodzie (400 ml) rozpuścić galaretkę cytrynową, ostudzić.
Banany pokroić w plastry, ułożyć na lekko stężałym deserniku, zalać zimną galaretką i ponownie wstawić do lodówki- do całkowitego stężenia.

Smacznego! :)

sernik na zimno, sernik na zimno na jogurtach, jogurtowy sernik na zimno, desernik jogurtowy, desernik na jogurcie, sernik bananowy, sernik z bananami, bananowiec, ciasto z bananami, ciasto z galaretką, sernik z galaretką, dietetyczny sernik, dietetyczne ciasto, fit sernik, fit ciasto, fit deser, dietetyczny deser, banany, galaretka, kremówka, jogurty greckie, kraina miodem płynąca

sernik na zimno, sernik na zimno na jogurtach, jogurtowy sernik na zimno, desernik jogurtowy, desernik na jogurcie, sernik bananowy, sernik z bananami, bananowiec, ciasto z bananami, ciasto z galaretką, sernik z galaretką, dietetyczny sernik, dietetyczne ciasto, fit sernik, fit ciasto, fit deser, dietetyczny deser, banany, galaretka, kremówka, jogurty greckie, kraina miodem płynąca

sernik na zimno, sernik na zimno na jogurtach, jogurtowy sernik na zimno, desernik jogurtowy, desernik na jogurcie, sernik bananowy, sernik z bananami, bananowiec, ciasto z bananami, ciasto z galaretką, sernik z galaretką, dietetyczny sernik, dietetyczne ciasto, fit sernik, fit ciasto, fit deser, dietetyczny deser, banany, galaretka, kremówka, jogurty greckie, kraina miodem płynąca

CZYTAJ DALEJ
2 mar 2016

Zapiekany makaron z kurczakiem, mozzarellą, pomidorami i bazylią

Jedno z najprostszych dań w postaci zapiekanki, z 4 głównymi składnikami i kilkoma 'podkręcaczami' smaku- makaron zapiekany z kurczakiem, mozzarellą i pomidorami, podlany bulionem oraz doprawiony świeżą bazylią i czosnkiem.
Aromatyczne danie, z ciągnącym i bardzo kremowym (za sprawą mozzarelli) środkiem oraz warstwą kolorowych pomidorów, dzięki którym danie jest nie tylko ładnie prezentujące się, ale delikatnie słodkie i bardzo, bardzo soczyste, a przy tym proste do zrobienia i naprawdę bardzo smaczne.
To już wiesz co jutro zrobić na obiad?! :)))

zapiekanka makaronowa z serem, zapiekanka z makaronem, zapiekanka z mozzarellą, zapiekanka z pomidorami, prosta zapiekanka, zapiekanka z kurczakiem, kraina miodem płynąca,

4 porcje:
* bulion warzywny- około 1 litra (rosół lub woda z suszonymi przyprawami)
* pomidory- 250 g
* makaron- 250 g
* pierś z kurczaka- 1 duża
* mozzarella- 170 g (+ 30 g do posypania wierzchu)
* czosnek- 1 ząbek
* świeża bazylia- 4-5 gałązek
* sos sojowy- 2 łyżki
* pieprz, słodka papryka- do smaku
* olej ryżowy- do smażenia i wysmarowania naczynia

Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, zamarynować w sosie sojowym z dodatkiem pieprzu oraz słodkiej papryki, odstawić na 30 minut, a następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju ryżowym.
W międzyczasie, w bulionie ugotować makaron (koniecznie al dente!), odcedzić (1/2 szklanki zostawić) i póki gorący wymieszać z drobno pokrojoną/startą mozzarellą, mięsem, pozostałym wywarem z gotowania makaronu, sprasowanym czosnkiem, posiekaną bazylią, solą oraz pieprzem.
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, wyłożyć mieszankę makaronową, a na wierzchu poukładać pomidory- koktajlowe przekrojone na pół, a duże w grube plastry.
Wierzch posypać startą mozzarellą.
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni (z termoobiegiem) i piec przez około 10 minut, a najlepiej do pożądanego przez nas stopnia wypieczenia.
Podawać na gorąco.

Smacznego! :)

zapiekanka makaronowa z serem, zapiekanka z makaronem, zapiekanka z mozzarellą, zapiekanka z pomidorami, prosta zapiekanka, zapiekanka z kurczakiem, kraina miodem płynąca,

CZYTAJ DALEJ
TOP