29 kwi 2016

Czekoladowy Grzybek (omlet) z gorącymi owocami

Ten lekki i puchaty, wywodzący się z kuchni polskiej Grzybek, to nic innego jak popularny... omlet biszkoptowy! 
Nieskomplikowany i szybki, przygotowany z ubitych białek połączonych z żółtkami i mąką, w zależności od potrzeby- w wersji słonej lub słodkiej.
Dzisiaj miałam ogromną chęć na słodką i do tego kakaową wersję Grzybka :)
Zapraszam więc na smaczną propozycję pod postacią grzybka czekoladowego polanego gorącymi owocami- idealnego na leniwe śniadanie (kiedy to czas Nas nie goni), tudzież słodki podwieczorek, podany dodatkowo np. z kleksem bitej śmietany czy jogurtu naturalnego.
Pyszności!!! :)))

omlet czekoladowy, omlet z kakao, omlet jajeczny, omlet na słodko, omlet biszkoptowy, omlet grzybek, grzybek na słodko, sos owocowy, sos do placków, gorące owoce, pomysł na śniadanie, kraina miodem płynąca

2-3 porcje
Omlet czekoladowy:
* jajka- 3 szt. (żółtka i białka oddzielnie)
* cukier trzcinowy- 1 czubata łyżka
* kakao- 1 czubata łyżka
* mąka pszenna- 1 czubata łyżka
* sól- szczypta
* masło klarowane- do smażenia

Gorące owoce:
* mix czerwonych owoców- około 300 g (poza sezonem polecam mrożone)
* cukier trzcinowy- 1 czubata łyżka
* sok z limonki- 1 łyżeczka

Omlet czekoladowy:
Mąkę wymieszać z kakao.
Żółtka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę.
Białka z dodatkiem soli ubić na sztywno i delikatnie- mieszając- przelać masę z żółtkami.
Na koniec wmieszać mieszankę mąki z kakao.
Dużą patelnię (ew. małą, smażąc omlety po kolei, a najlepiej równocześnie na 2 patelniach- aby masa nie straciła puszystości) natłuścić masłem klarowanym, przelać masę i na bardzo małym ogniu smażyć- bez przykrycia- około 5-6 minut (przy małej patelni 2-3 min.).
Kiedy już spód się zetnie (na patelni omlet po prostu będzie bezproblemowo się przesuwał), należy delikatnie zsunąć omlet na talerz (przy małej patelni wystarczy łopatka), następnie patelnię przyłożyć do omleta i odwracając usmażyć nieściętą stronę- około 2-3 minuty (przy małej patelni max.1 minutę).

Gorące owoce:
Owoce zasypać cukrem, odstawić na kilka minut, aż puszczą sok, a następnie wlać 1/2 szklanki wody, zagotować i zdjąć z ognia.
Rozgnieść, wlać sok z limonki, wymieszać.
W razie konieczności dosłodzić.
Gorącymi owocami polać omlet.

Smacznego! :)

omlet czekoladowy, omlet z kakao, omlet jajeczny, omlet na słodko, omlet biszkoptowy, omlet grzybek, grzybek na słodko, sos owocowy, sos do placków, gorące owoce, pomysł na śniadanie, kraina miodem płynąca

CZYTAJ DALEJ
27 kwi 2016

Kisiel z rabarbarem, truskawkami i kokosowym jogurtem

Rabarbar, truskawki, wanilia i kokos...
Wystarczy wymienić te składniki, a wyobraźnia już podpowiada, że to połączenie musi fantastycznie smakować! :)
Gęsty, domowy kisiel z rabarbaru i truskawek, to bardzo prosty i lekki deser, który w połączeniu z jogurtem naturalnym o kokosowej nucie, może stać się prawdziwą ucztą i dla podniebienia i... oczu- gotowy deser wystarczy oprószyć wiórkami, ozdobić listkami mięty... 
Czasami tak niewiele potrzeba do zachwytu :)

domowy kisiel rabarbarowy, domowy kisiel z rabarbaru, domowy kisiel truskawkowy, kisiel z truskawkami, prosty deser z rabarbarem, prosty deser z truskawek, pomysł na truskawki, pomysł na rabarbar, deser dla dzieci, kraina miodem płynąca

4 porcje
* rabarbar- 4 łodyżki 
* truskawki- 200 g (poza sezonem skorzystajcie z mrożonych, te z Hiszpanii nadają się tylko do ozdoby ;))
* woda- 1,5 szklanki
* cukier trzcinowy- 2 czubate łyżki
* skrobia ziemniaczana- 2 czubate łyżeczki 
* sok z cytryny- 1 łyżeczka
* jogurt naturalny- około 120 ml (lub śmietanka kokosowa)
* wiórki kokosowe- 2 płaskie łyżeczki + ew. do posypania

Rabarbar pokroić, wraz z truskawkami przełożyć do garnka, zasypać cukrem, dodać ziarenka z wanilii i odstawić na około 15 minut.
Wlać szklankę wody, a w pozostałej części wymieszać skrobię ziemniaczaną.
Owoce doprowadzić do wrzenia i gotować max. 2 minuty.
Następnie wlać mieszankę skrobiową oraz sok z cytryny i energicznie mieszać, aż do uzyskania klarownej i gęstej konsystencji.
Przelać do pucharków.
Jogurt wymieszać z wiórkami kokosowymi i zwieńczyć wierzch kisielu.

Smacznego! :)

domowy kisiel rabarbarowy, domowy kisiel z rabarbaru, domowy kisiel truskawkowy, kisiel z truskawkami, prosty deser z rabarbarem, prosty deser z truskawek, pomysł na truskawki, pomysł na rabarbar, deser dla dzieci, kraina miodem płynąca

CZYTAJ DALEJ
25 kwi 2016

Proste ciasto jogurtowe z rabarbarem

Właśnie rozpoczął się sezon na rabarbar więc grzechem byłoby nie upiec chociaż jednego ciasta z jego dodatkiem :) 
I ja ten rabarbarowy sezon rozpoczynam boskim w smaku ciastem jogurtowym, puszystym, miękkim, wilgotnym i pachnącym wanilią.
Pracy przy nim niewiele i przygotowuje się je błyskawicznie, na dodatek bez użycia miksera, wystarczy więc przemieszać składniki niedbale (najlepiej trzepaczką), przełożyć na blaszkę,  a na górze poukładać rabarbar, reasumując: 3-4 minuty roboty, no niech będzie- 5 minut z pokrojeniem rabarbaru :)
Jestem pewna, że Wam zasmakuje więc zmykajcie po rabarbar! :)

ciasto jogurtowe z rabarbarem, ciasto z jogurtem naturalnym, ciasto na jogurcie naturalnym, wilgotne ciasto, proste ciasto z owocami, ciasto z rabarbarem, pomysł na rabarbar, kraina miodem płynąca

* mąka pszenna- 1,5 szklanki
* jogutr naturalny- 1 szklanka
* cukier- 3/4 szklanki
* olej- 1/3 szklanki
* jajka- 2 duże szt.
* ekstrakt waniliowy- 1 łyżeczka
* proszek do pieczenia- 1 płaska łyżeczka
* soda- 1 płaska łyżeczka
* rabarbar- 5-6 łodyg

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową!
Piekarnik nastawić na 180 stopni.
Mąkę wymieszać z proszkiem oraz sodą do pieczenia.
Do drugiej miski wbić jajka, wlać jogurt, olej, dodać cukier oraz ekstrakt waniliowy i trzepaczka wymieszać- tylko do połączenia składników.
Przesiać mieszankę z mąką i ponownie całość wymieszać, również tylko do połączenia składników.
Ciasto przełożyć na małą blaszkę (moja ma wymiary 20x27 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
Na wierzchu poukładać pocięty rabarbar.
Piec 25-30 minut, a najlepiej do suchego patyczka.

Smacznego! :)

ciasto jogurtowe z rabarbarem, ciasto z jogurtem naturalnym, ciasto na jogurcie naturalnym, wilgotne ciasto, proste ciasto z owocami, ciasto z rabarbarem, pomysł na rabarbar, kraina miodem płynąca

ciasto jogurtowe z rabarbarem, ciasto z jogurtem naturalnym, ciasto na jogurcie naturalnym, wilgotne ciasto, proste ciasto z owocami, ciasto z rabarbarem, pomysł na rabarbar, kraina miodem płynąca

CZYTAJ DALEJ
22 kwi 2016

Ciasto czekoladowe z cukinią

Ciasto intensywnie czekoladowe i miękkie, 'napakowane' wyjątkowym dodatkiem- jakim jest starta cukinia, która kompletnie nie jest wyczuwalna w smaku, a jedynie sprawia, że ciasto jest wilgotne i treściwe, jak również dłużej zachowuje świeżość.
Płatki migdałowe fajnie przełamują miękką strukturę ciasta, dodatek mlecznej czekolady nadaje przyjemną słodycz, zaś szczypta gałki muszkatołowej wyjątkowego charakteru.
Do walorów smakowych dochodzi prostota w wykonaniu więc nie pozostaje nic innego, jak
wypróbować, i tym samym przekonać się czy podbije Wasze serce, tak samo jak popularne ciasto marchewkowe?! :)

czekoladowe ciasto z cukinią, ciasto z cukinii, cukinia w cieście, ciasto czekoladowe na oleju, ciasto z czekoladą, ciasto z kakao, cukinia na słodko, pomysł na cukinię, kraina miodem płynąca

Ciasto:
* mąka pszenna- 1 szklanka
* starta cukinia- 1 szklanka
* olej- 2/3 szklanki
* płatki migdałowe- 1/3 szklanki
* jajka- duże 2 szt.
* cukier trzcinowy- 4 łyżki
* kakao- 1 kopiasta łyżka
* czekolada mleczna- 100 g
* proszek do pieczenia- 1/2 łyżeczki
* soda- 1/2 łyżeczki
* gałka muszkatołowa- szczypta

Polewa:
* czekolada mleczna- 30 g
* czekolada deserowa- 30 g
* mleko- 2 łyżki

Ciasto:
Piekarnik nagrzać na 180 stopni.
Cukinię (nie obierać!) zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a nadmiar soku wytrzeć papierowym ręcznikiem.
Czekoladę posiekać.
Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą, kakao oraz gałką muszkatołową.
Jajka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą pianę, a następnie małymi porcjami wlać olej, wymieszać.
Dodać startą cukinię, wsypać płatki migdałowe, posiekaną czekoladę, wymieszać (najlepiej łyżką, tylko do połączenia się składników!).
Na koniec przesiać mieszankę z mąki i całość ponownie dokładnie wymieszać- również tylko do połączenia się składników!
Przelać na blaszkę (moja ma wymiary 20x27 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec około 25 minut, a najlepiej do suchego patyczka.

Polewa:
Obydwie czekolady posiekać, przełożyć do rondelka i wlać mleko.
Podgrzać, mieszając, aż do jej roztopienia.
Polać na ostudzone ciasto.

Smacznego! :)

czekoladowe ciasto z cukinią, ciasto z cukinii, cukinia w cieście, ciasto czekoladowe na oleju, ciasto z czekoladą, ciasto z kakao, cukinia na słodko, pomysł na cukinię, kraina miodem płynąca

czekoladowe ciasto z cukinią, ciasto z cukinii, cukinia w cieście, ciasto czekoladowe na oleju, ciasto z czekoladą, ciasto z kakao, cukinia na słodko, pomysł na cukinię, kraina miodem płynąca

czekoladowe ciasto z cukinią, ciasto z cukinii, cukinia w cieście, ciasto czekoladowe na oleju, ciasto z czekoladą, ciasto z kakao, cukinia na słodko, pomysł na cukinię, kraina miodem płynąca

CZYTAJ DALEJ
19 kwi 2016

Kapuśniak z kiełbaską

Kapuśniak to zupa mojego dzieciństwa, którą mama zawsze gotowała na żeberkach i jak każda Mamina zupa smakowała wyśmienicie :)
Ja jednak kapuśniak gotuję na warzywach (jak większość gotowanych przeze mnie zup), a dopiero na koniec podsmażam wędzoną kiełbaskę z indyka lub z kurczaka i dodaję do kapuśniaku, dzięki czemu zupa zyskuje na aromacie oraz smaku pysznej wędzonki,  obowiązkowo też zagęszczam zasmażką z masła i mąki- bez tego kapuśniak już nie smakuje tak dobrze :) 
Zupa jest gęsta, aż łyżka stoi (ale taki kapuśniak właśnie najbardziej lubię) i bardzo treściwa, a że kapusta kiszona to bomba witaminowa, to również i bardzo zdrowa!

kapuśniak, zupa z kapusty kiszonej, kapusta kiszona, kapuśniak bez mięsa, kapuśniak na kiełbasie, kapuśniak z kiełbasą, danie z kapusty kiszonej, kuchnia polska, kraina miodem płynąca

Kapuśniak:
* woda- 1,5 litra
* kapusta kiszona- 500 g
* ulubiona kiełbasa- 250 g
* ziemniaki- 4 duże szt.
* marchew- 1 szt.
* pietruszka- 1 szt.
* cebula- 1 szt.
* czosnek- 1 ząbek
* ziele angielskie- 6 szt.
* listek laurowy- 2 szt.
* olej ryżowy- 1 łyżka
* sól, pieprz- do smaku
* natka pietruszki- do posypania

Zasmażka:
* mąka pszenna- 1 lekko czubata łyżka
* masło- 3 łyżki

Kapuśniak:
Warzywa pokroić w kostkę i ugotować (mają być jędrne i nierozgotowane, takie typu 'ale dente') wraz z dodatkiem ziela i listka laurowego.
Dodać kapustę i gotować na małym ogniu przez 15 minut- nie martwcie się o warzywa, nie rozgotują się, gdyż kwaśna kapusta zatrzymuje ten proces!
W międzyczasie cebulę drobno posiekać, kiełbaskę pokroić, a czosnek zmiażdżyć i całość podsmażyć na rozgrzanym oleju.
Przełożyć do garnka i gotować jeszcze przez około 1-2 minuty, aż smaki się połączą.

Zasmażka:
Na tej samej patelni na której była smażona kiełbaska przygotować zasmażkę- rozgrzać masło, wsypać mąkę i przez chwilę ją podsmażyć, a następnie przelać do gotującej się zupy (uwaga, będzie delikatnie 'strzelać'), wymieszać, aż zupa lekko się zagęści.

Smacznego! :) 

kapuśniak, zupa z kapusty kiszonej, kapusta kiszona, kapuśniak bez mięsa, kapuśniak na kiełbasie, kapuśniak z kiełbasą, danie z kapusty kiszonej, kuchnia polska, kraina miodem płynąca

CZYTAJ DALEJ
14 kwi 2016

Tradycyjne kluski śląskie

Kluski śląskie z charakterystyczną dziurką w środku, to klasyka Kuchni Polskiej.
Najczęściej są one dodatkiem do sosów (po to właśnie m.in jest ta dziurka, w której zatrzymuje się sos), jednak równie fantastycznie smakują jako samodzielne danie, np.; okraszone cebulką z boczkiem.
Aby ich konsystencja była idealna, należy sztywno trzymać się proporcji, i tak w przypadku tych klusek masę ziemniaczaną dzielimy na 4 części, z czego jedną wyciągamy, a w jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną- proste do zapamiętania ;)
Jeżeli akurat zostały Wam ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia, to już wiesz co dziś zrobić na obiad! :)))

tradycyjne kluski śląskie, kluski ziemniaczane, kluski z ziemniaków, kluski z dziurką, kluski bez glutenu, kraina miodem płynąca,

* ziemniaki
* mąka ziemniaczana- 1/4 masy ziemniaczanej

Ugotowane ziemniaki (pamiętajcie, aby były posolone i aby ich nie rozgotować!) przecisnąć przez praskę, a następnie przełożyć do miski/garnka i wyrównać.
Masę przekroić nożem na 4 równe części, z czego jedną wyciągnąć, a w jej miejsce wsypać  mąkę ziemniaczaną.
Całość dokładnie wyrobić.
Z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, a w środku zrobić wgłębienie.
Gotować w osolonym wrzątku z dodatkiem 1 łyżki oleju (kluski nie będą się sklejać po wyciągnięciu), wyciągnąć max. 1 minutę od wypłynięcia (inaczej będą 'rozciapane').

Smacznego! :)

tradycyjne kluski śląskie, kluski ziemniaczane, kluski z ziemniaków, kluski z dziurką, kluski bez glutenu, kraina miodem płynąca,

tradycyjne kluski śląskie, kluski ziemniaczane, kluski z ziemniaków, kluski z dziurką, kluski bez glutenu, kraina miodem płynąca,

tradycyjne kluski śląskie, kluski ziemniaczane, kluski z ziemniaków, kluski z dziurką, kluski bez glutenu, kraina miodem płynąca,

CZYTAJ DALEJ
13 kwi 2016

Domowy budyń czekoladowy

Po waniliowym budyniu córeczka zapragnęła budyń w wydaniu czekoladowym, tak więc trzeba było zakasać rękawy i brać się do roboty, bo akurat tę zachciankę byłam w stanie spełnić (porównując do ostatnio często zadawanego pytania, a nawet wręcz nakazu 'zrób mi braciszka!', ta zachcianka to pestka :)))
Delikatnie gęsty, kremowy, z delikatną nutą migdałową (można pominąć lub zamienić na ekstrakt waniliowy lub inny aromat) i równie prosty i szybki w przygotowaniu co wersja waniliowa.
Ważnym dodatkiem do czekoladowego budyniu, jak innych czekoladowych wariacji jest dodatek soli, ponieważ podkreśla i wydobywa szlachetny smak czekolady, jednak nie należy przesadzić z jej dodatkiem- ma to być niewielka szczypta! ;)
Zachęcam do wypróbowania obydwu kombinacji smakowych i dajcie znać która jest Waszym faworytem- waniliowa czy czekoladowa? :)

domowy budyń czekoladowy, budyń z kakao, deser czekoladowy, budyń ze skrobią kukurydzianą, budyń z żółtkami, kraina miodem płynąca

2-3 porcje
* mleko- 2 szklanki
* cukier- 3 łyżki
* żółtka- 2 szt.
* kakao- 2 lekko czubate łyżki
* skrobia kukurydziana- 2 płaskie łyżki
* masło- 2 łyżeczki
* aromat migdałowy- 2-3 kropelki
* sól- szczypta
* truskawki- dodatkowo

1,5 szklanki mleka przelać do rondelka i wraz z masłem, cukrem i aromatem zagotować.
W pozostałym mleku bardzo dokładnie (najlepiej rózgą) wymieszać żółtka, kakao, sól oraz skrobię kukurydzianą i połączyć z gotującym się mlekiem.
Całość szybko i energicznie mieszać, aż powstanie gęsty krem.

Smacznego! :)

domowy budyń czekoladowy, budyń z kakao, deser czekoladowy, budyń ze skrobią kukurydzianą, budyń z żółtkami, kraina miodem płynąca

domowy budyń czekoladowy, budyń z kakao, deser czekoladowy, budyń ze skrobią kukurydzianą, budyń z żółtkami, kraina miodem płynąca

CZYTAJ DALEJ
11 kwi 2016

Sałatka z grillowanym kurczakiem, ananasem i ryżem

Ananas, kurczak i ryż, to dosyć popularne i często stosowane połączenie (czemu wcale się nie dziwię, bo razem te produkty smakują naprawdę wyśmienicie!) znane głównie z imprezowej sałatki- z dodatkiem majonezu.
Ja jednak zdecydowanie wolę lżejszą wersję tej sałatki, podaną z soczystą zieleniną, skropioną prostym i klasycznym dressingiem na bazie miodu oraz musztardy.
Z powodzeniem można zjeść ją na lekki, a równocześnie bardzo pożywny obiad czy treściwą kolację, chociaż jestem pewna, że podana na imprezie- zamiast tradycyjnej majonezowej- też miałaby powodzenie! :)))

sałatka z kurczakiem i ananasem, sałatka z kurczakiem i ryżem, sałatka z kurczakiem bez majonezu, sałatka z ananasem bez majonezu, sałatka ryżowa, lekka sałatka, kolorowa sałatka, miodowy dressing, miodowy sos, musztardowy sos, musztardowy dressing, kraina miodem płynąca

4 porcje
Sałatka:
* mix roszponki i rukoli- po 1 dużej garści na porcję
* pierś z kurczaka- 2 szt.
* ananas- 4 plastry
* ryż- 120 g
* słonecznik- 2 łyżki

Dressing miodowo-musztardowy:
* oliwa z oliwek- 2 łyżki
* miód- 1 łyżeczka
* musztarda- 1 łyżeczka
* sok z cytryny- 1 łyżeczka
* sól, pieprz- do smaku

Sałatka:
Piersi z kurczaka zamarynować w ulubionych przyprawach minimum 30 minut przed grillowaniem, a następnie zgrillować na patelni.
Ananasa pokroić w plastry, również zgrillować.
W międzyczasie ugotować ryż i lekko podprażyć słonecznik (na suchej patelni).
Na półmisku wyłożyć składniki.

Dressing miodowo-musztardowy:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą.
Polać przed samym podaniem.

Smacznego! :) 

sałatka z kurczakiem i ananasem, sałatka z kurczakiem i ryżem, sałatka z kurczakiem bez majonezu, sałatka z ananasem bez majonezu, sałatka ryżowa, lekka sałatka, kolorowa sałatka, miodowy dressing, miodowy sos, musztardowy sos, musztardowy dressing, kraina miodem płynąca

sałatka z kurczakiem i ananasem, sałatka z kurczakiem i ryżem, sałatka z kurczakiem bez majonezu, sałatka z ananasem bez majonezu, sałatka ryżowa, lekka sałatka, kolorowa sałatka, miodowy dressing, miodowy sos, musztardowy sos, musztardowy dressing, kraina miodem płynąca

CZYTAJ DALEJ
8 kwi 2016

Domowy budyń waniliowy

Rzadko robię budyń, ale jeżeli już ma to miejsce, to jest to zawsze taki 'prawdziwy' i robiony własnoręcznie od podstaw.
Deser ten jest na tyle banalny i nieskomplikowany, zarówno czas jego przygotowania zajmuje tyle, co zrobienie tego z torebki, że warto pokusić się o jego domową wersję- tym bardziej, że smak jest nieporównywalny!
Gęsty, kremowy, niesamowicie waniliowy i wcale nie skłamię, jak napiszę, że po jego spróbowaniu nigdy nie sięgniecie po sklepowy! 😍
domowy budyń, domowy budyń waniliowy, budyń na żółtkach, budyń ze skrobią kukurydzianą, budyń, wanilia, deser mleczny, deser waniliowy, kraina miodem płynąca
CZYTAJ DALEJ
5 kwi 2016

Turecka zupa- z czerwonej soczewicy i bulguru

Kuchnia turecka bazuje na prostych połączeniach, a jej popularnym składnikiem używanym w kuchni jest bulgur (zaraz po znanym kuskusie) stosowany głównie w sałatkach (np. tabbouleh) i zupach.
Dzisiejszym bohaterem jest właśnie wspomniana kasza bulgur w postaci bardzo treściwej zupy, o ciekawym, a nawet- mimo niewielkiej ilości składników- wręcz zachwycającym smaku!
Najważniejszym i koniecznym dodatkiem do zupy, który jest tą przysłowiową kropką nad "i" jest suszona mięta, dzięki której zupa ma fantastyczny, orzeźwiający posmak.
No i jeszcze ten piękny, słoneczny i jakże wiosenny kolor...
Jestem pewna, że po jej spróbowaniu na pewno nieraz zagości na Waszym stole więc serdecznie zachęcam do wypróbowania :)

Turecka zupa- z czerwonej soczewicy i bulguru, zupa soczewicowa, zupa z kaszy bulgur, tureckie potrawy, dania z soczewicą, dania z kaszą, kasza bulgur, kraina miodem płynąca

* bulion warzywny- 1 litr (ew. woda+2 łyżki suszonej włoszczyzny)
* soczewica czerwona- 1/2 szklanki
* kasza bulgur- 1/2 szklanki
* koncentrat pomidorowy- 3 2 czubate łyżki (mały słoiczek)
* cebula- 1 szt.
* czosnek- 1 ząbek
* suszona mięta- 2 łyżeczki
* masło klarowane- do smażenia
* sól, pieprz, sok z cytryny- do smaku

Cebulę pokroić i zeszklić na maśle, dodać sprasowany czosnek, chwilę podsmażyć.
Wlać bulion, dołożyć 2 łyżki koncentratu i zagotować.
Do wrzącego bulionu wsypać soczewicę oraz bulgur i gotować około 20 min.
Kiedy już soczewica z kaszą będą miękkie, doprawić miętą i podgotować jeszcze 2-3min.
Na końcu doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Turecka zupa- z czerwonej soczewicy i bulguru, zupa soczewicowa, zupa z kaszy bulgur, tureckie potrawy, dania z soczewicą, dania z kaszą, kasza bulgur, kraina miodem płynąca

CZYTAJ DALEJ
1 kwi 2016

Orzeźwiająca sałatka tabbouleh z kaszą bulgur

Sałatka tabbouleh już była na blogu, ale była to bardziej kulinarna wariacja- na ziarnach quinoa, z papryką, bez pomidora i natki pietruszki...
Tym razem miałam chęć na jej tradycyjną wersję- z dużą porcją natki (mąż w końcu się do niej przekonał), a przede wszystkim z kaszą bulgur, która jest podstawą libańskiej sałatki tabbouleh.
W sałatce wykorzystałam suszoną miętę, a to tylko z tych względów, że jest bardziej aromatyczna niż ta świeża mięta, kupowana teraz...
Ta lekka i mocno orzeźwiająca sałatka może stanowić pożywny, samodzielny posiłek, np. jako danie kolacyjne, jak również sprawdzi się jako dodatek do dnia głównego.

sałatka tabbouleh, libańska sałatka, sałatka z kaszą bulgur, lekka sałatka, pożywna sałatka, kasza bulgur, sałatka z warzywami, sałatka warzywna, miodowy dressing, dressing do sałatki, kraina miodem płynąca

3-4 porcje:
* kasza bulgur- 150 g
* ogórek- 180 g (średnia wielkość)
* pomidory koktajlowe- 200 g
* cebula- 1 mała
* natka pietruszki- 1 pęczek
* sok z cytryny- 2 łyżki
* oliwa z oliwek- 2 łyżki
* suszona mięta- 2 łyżeczki
* miód- 1 płaska łyżka
* sól, pieprz- do smaku

Kaszę bulgur ugotować wg wskazówek na opakowaniu, ostudzić.
Ogórka świeżego obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę.
Pomidorki koktajlowe pokroić na ćwiartki, a cebulę drobno posiekać.
Natkę pietruszki również drobno posiekać.
Wszystkie składniki ze sobą wymieszać, a na koniec doprawić suszoną miętą, sokiem z cytryny, miodem, solą oraz pieprzem.

Smacznego! :)

sałatka tabbouleh, libańska sałatka, sałatka z kaszą bulgur, lekka sałatka, pożywna sałatka, kasza bulgur, sałatka z warzywami, sałatka warzywna, miodowy dressing, dressing do sałatki, kraina miodem płynąca

CZYTAJ DALEJ
TOP