26 maj 2016

Eton Mess z truskawkami

Deser Eton Mess, to niesamowite połączenie kruchych bezików, z puszystą kremówką, soczystymi truskawkami (w delikatnie waniliowej nucie) i prażonych płatków migdałowych.
Sam deser swoim chaotycznym wyglądem może i nie zachęca, ale ten nieład jest całkowicie zamierzony, gdyż Mess oznacza właśnie bałagan, Eton zaś jego angielskie pochodzenie :)
Jakiś czas temu Jamie Oliver w programie również przygotowywał ten deser i podał go-  zamiast w pucharkach- na dużym półmisku, sam pomysł na tyle mi się spodobał, że również zaserwowałam go w taki sposób- dzięki temu każdy członek rodziny mógł nałożyć taką porcję, na jaką miał chęć, a nie już wydzieloną ;)

deser eton mess, eton mess z truskawkami, deser z owocami, deser z truskawkami, deser z kremówką, deser z bezami, bezowy deser, prosty deser, łatwy deser, szybki deser, kraina miodem płynąca

4 porcje:
* truskawki- 600 g
* śmietana kremówka- 300 ml
* pokruszone bezy- około 60 g
* cukier waniliowy- 2 płaskie łyżki
* sok z cytryny- 1 łyżeczka
* listki mięty- do ozdoby

Truskawki zasypać cukrem waniliowym, odstawić na 15 minut, aż puszczą sok, a następnie dodać sok z cytryny, niedbale rozgnieść np. dłonią (tak, żeby kawałki truskawek były wyczuwalne) i przełożyć na półmisek.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i również wyłożyć na półmisek z truskawkami, lekko wymieszać- wizualnie tworząc bałagan ;)
Na koniec pokruszyć beziki (na mniejsze i większe kawałki) i posypać wcześniej podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
Ozdobić listkami mięty.
Podawać od razu.

Smacznego! :)

deser eton mess, eton mess z truskawkami, deser z owocami, deser z truskawkami, deser z kremówką, deser z bezami, bezowy deser, prosty deser, łatwy deser, szybki deser, kraina miodem płynąca

deser eton mess, eton mess z truskawkami, deser z owocami, deser z truskawkami, deser z kremówką, deser z bezami, bezowy deser, prosty deser, łatwy deser, szybki deser, kraina miodem płynąca

CZYTAJ DALEJ
24 maj 2016

Szybki sos pomidorowy àla Bolognese

Tak, wiem nie jest to oryginalny sos bolognese, ale jego 'odchudzona', tania i szybka wersja, którą przygotujesz bezproblemowo w ciągu 20 minut - z indykiem, pomidorami w puszce oraz kilkoma podkręcaczami smaku tj.: czosnek, oregano, suszona włoszczyzna, ketchup, który nadaje fajnej i delikatnej słodyczy oraz wędzona papryka dzięki której sos ma lekko 'dymny' posmak.
Przy oryginalnym sosie bolońskim profanacją byłoby podać go z makaronem spaghetti, tak przy tej wariacji nie wyobrażam sobie innego makaronu :)))
Polecam, jako szybki i pyszny obiad dla całej rodziny!

sos boloński, sos bolognese, szybki sos pomidorowy, sos do makaronu, oszukany sos bolognese, sos pomidorowy z kurczakiem, bolognese z kurczakiem, makaron z sosem, tani obiad, szybki obiad, kraina miodem płynąca

4 porcje:
* pomidory w puszce- 800 ml
* pierś z indyka- około 250 g
* cebula- 1 szt.
* czosnek- 2 ząbki
* ketchup- 2 czubate łyżki
* suszone oregano- 1 łyżka
* oliwa z oliwek- 1 łyżka
* suszona włoszczyzna- 1 łyżeczka
* papryka wędzona- 1 płaska łyżeczka
* sól, pieprz- do smaku
* sól, pieprz, słodka papryka- do kurczaka
* makaron spaghetti- dodatkowo

Pierś z kurczaka pokroić na kawałki, doprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką, a następnie zmielić w maszynce do mielenia.

Na oliwie zeszklić pokrojoną cebulę, kiedy będzie miękka, dodać posiekany czosnek oraz mięso i całość podsmażyć.
Kiedy mięso będzie lekko zarumienione, wlać pomidory, wsypać oregano, suszoną włoszczyznę i na małym ogniu smażyć do momentu, aż sos lekko zgęstnieje.
Na koniec dołożyć ketchup, doprawić solą oraz pieprzem.

Smacznego! :)


sos boloński, sos bolognese, szybki sos pomidorowy, sos do makaronu, oszukany sos bolognese, sos pomidorowy z kurczakiem, bolognese z kurczakiem, makaron z sosem, tani obiad, szybki obiad, kraina miodem płynąca

sos boloński, sos bolognese, szybki sos pomidorowy, sos do makaronu, oszukany sos bolognese, sos pomidorowy z kurczakiem, bolognese z kurczakiem, makaron z sosem, tani obiad, szybki obiad, kraina miodem płynąca

CZYTAJ DALEJ
20 maj 2016

Pełnoziarniste ciasteczka owsiane- grube, kruche z zewnątrz i miękkie w środku

Grube i okrągłe, kruche i lekko chrupiące z zewnątrz, za to miękkie w środku, a przy tym wszystkim szybkie w przygotowaniu- z przygotowanej masy (którą i tak wyrabia za Ciebie mikser) wystarczy uformować kulki, a w odpowiedni i krągły kształt utworzą się same podczas pieczenia :)
Zabawa z tym ciastem, to sama przyjemność i banalnie prosta sprawa, równie dobrze, do robienia kulek można 'zatrudnić' dziecko :)
Mąka pełnoziarnista kompletnie nie przeszkadza w smaku, jeżeli jednak macie obawy co do jej smaku, to 1 szklankę można zamienić na zwykłą pszenną.
 Można również poeksperymentować z bakaliami i nadziać ciastka tym, co lubicie najbardziej: orzechy, suszone owoce, ziarna czy czekoladę...
Rzeczywiście, autorka tego przepisu- Kinga Paruzel miała rację, że są to najlepsze ciasteczka owsiane jakie jadła!
A jak je upieczecie, to grono fanów tych ciastek na pewno się powiększy :)))

ciasteczka owsiane, ciasteczka z płatkami owsianymi, ciasteczka na mące pełnoziarnistej, ciasteczka z mąki pełnoziarnistej, ciasteczka na maśle, ciasteczka maślane, zdrowe ciastka, miękkie ciasteczka, kruche ciasteczka, zdrowe przekąski, kraina miodem płynąca

około 36 sztuk:
* płatki owsiane górskie- 3 szklanki
* mąka pszenna pełnoziarnista- 2 szklanki
* cukier trzcinowy- 1 szklanka
* masło- 200 g
* jajka- 2 szt.
* cukier waniliowy- 1 czubata łyżka*
* proszek do pieczenia- 1 płaska łyżeczka
* soda- 3/4 łyżeczki*
* sól- szczypta

Piekarnik nagrzać na 180 stopni.
Miękkie masło utrzeć z cukrem trzcinowym i waniliowym na jasną masę, a następnie ucierając wbić jajka.
Wsypać mąkę uprzednio wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, wymieszać, a po dokładnym wymieszaniu wsypać płatki owsiane.
Na lekko nawilżonej wodą dłoni, z masy formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i układać (w odstępach około 2,5 cm, bo ciastka rosną na boki) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 15 minut, tylko do lekkiego zarumienienia.
Upiec kolejną partię ciastek.
Przechowywać w zamkniętym pojemniczku.

Smacznego! :)

ciasteczka owsiane, ciasteczka z płatkami owsianymi, ciasteczka na mące pełnoziarnistej, ciasteczka z mąki pełnoziarnistej, ciasteczka na maśle, ciasteczka maślane, zdrowe ciastka, miękkie ciasteczka, kruche ciasteczka, zdrowe przekąski, kraina miodem płynąca

ciasteczka owsiane, ciasteczka z płatkami owsianymi, ciasteczka na mące pełnoziarnistej, ciasteczka z mąki pełnoziarnistej, ciasteczka na maśle, ciasteczka maślane, zdrowe ciastka, miękkie ciasteczka, kruche ciasteczka, zdrowe przekąski, kraina miodem płynąca

* niewielkie modyfikacje względem autorskiego przepisu

CZYTAJ DALEJ
17 maj 2016

Zdrowy fast food, czyli domowy Hot-Dog

Zapewne każdy z Was kiedyś wciągnął na mieście hot-doga, takiego z napompowanej bułki, z parówką o niewiadomym składzie i strach się bać z czym jeszcze... ;)
W domu jednak większość z Nas zwraca uwagę na to z czego przygotowuje posiłki (w mniejszym lub większym stopniu), dlatego też w razie ochoty na fast-fooda zamiast lecieć na stację benzynową- lepiej zmykać do sklepu po pełnoziarnistą bułkę, dobrej jakości kiełbaskę, kapustę (w końcu jest młoda kapusta, mniam!) i marchewkę- tyle wystarczy, by przygotować wypasionego i pysznie smakującego hot-doga :)

domowy hot dog, domowy fast food, zdrowy fast food, surówka z młodej kapusty, sos majonezowy, sos musztardowy, hot dog z warzywami, bułka z warzywami, kraina miodem płynąca

* podłużna bułka pełnoziarnista
* ulubiona i dobrej jakości kiełbaska

Surówka z młodej kapusty (proporcje na 4 hot-dogi)
* poszatkowana młoda kapusta- 2 szklanki
* marchewka- 1 mała
* oliwa z oliwek- 1 łyżka
* sok z cytryny- 1 łyżka
* cukier- 1/2 łyżeczki
* sól, pieprz, świeży koper- do smaku

Sos majonezowo-musztardowy:
* majonez- 2 czubate łyżka
* musztarda- 1 łyżeczka
* sok z cytryny- 1/2 łyżeczki
* syrop z agawy- 1/2 łyżeczki (ew. miód)

Kapustę drobno poszatkować, posolić i odstawić na czas przygotowania bułki.
A następnie połączyć z tartą marchewką, oliwą, sokiem z cytryny, cukrem, pieprzem i koprem.
Bułkę przekroić wzdłuż (pozostawiając jedną krawędź nieprzeciętą) i zgrillować na patelni grillowej/piekarniku/tosterze.
Kiełbaskę również zgrillować.
W międzyczasie przygotować sos, czyli należy połączyć wszystkie składniki.
Ścianki wewnątrz bułki wysmarować cienką warstwą sosu, wyłożyć kapustą, nań położyć kiełbaskę i polać sosem.

Smacznego! :)

domowy hot dog, domowy fast food, zdrowy fast food, surówka z młodej kapusty, sos majonezowy, sos musztardowy, hot dog z warzywami, bułka z warzywami, kraina miodem płynąca

CZYTAJ DALEJ
16 maj 2016

Gazowany napój z rabarbaru i truskawek

Po rabarbarowym napoju z wanilią zostało mi trochę rabarbaru, zrobiłam więc inną wersję tego orzeźwiającego płynu, tym razem w intensywniejszym i głębokim kolorze (można się w nim zakochać, prawda?)- z dodatkiem truskawek oraz egzotycznej limonki i wodą gazowaną.
Obydwie propozycje, mimo, że różne w smaku, to tak samo dobre i ogólnie miałabym dylemat, która smaczniejsza, zatem więc moja rada ...
... zróbcie obydwie wersje za jednym razem, a co tam! :)
Napój idealny na pogodę, choć swoim kolorem i smakiem napewno poprawi humor i w chłodniejsze czy pochmurne dni! :) 

lemoniada z rabarbaru i truskawek, lemoniada rabarbarowa, lemoniada truskawkowa, lemoniada z wodą gazowaną, orzeźwiający napój, lemoniada z miętą, lemoniada z cytryną, kraina miodem płynąca, napój z rabarbaru, napój z truskawek,

1,5 litra:
* rabarbar- 250 g
* truskawki- 250 g (póki co mrożone, świeże- w sezonie)
* woda- 500 ml
* woda gazowana- 1 l (najlepiej dobrze schłodzona)*
* cukier trzcinowy- 1/2 szklanki
* wanilia- 1/2 laski
* limonka- 1/2 szt.
* mięta- 3 dorodne gałązki

Do garnka włożyć pokrojony rabarbar oraz przekrojone na pół truskawki, wsypać cukier i odstawić na około 30 minut.
Kiedy już truskawki puszczą sok, dodać wyskubane ziarenka wanilii (skórkę również włożyć), wlać 500 ml wody i zagotować.
Gotować około 15 minut, aż truskawki i rabarbar będą miękkie.
Ostudzić.
Wycisnąć sok z limonki, dodać listki mięty (najlepiej pomięte, wtedy uwolnią swój aromat) i odstawić na minimum 3 godz. (a najlepiej na całą noc), aż smaki się dobrze połączą.
Przed podaniem przelać przez sitko dociskając (lub nie, wtedy sok będzie klarowny, ale ciut mniej intensywny w smaku) pulpę z truskawek i rabarbaru- wtedy uwolni się cały aromat- a następnie wymieszać z zimną wodą gazowaną.

Na zdrowie! :)

lemoniada z rabarbaru i truskawek, lemoniada rabarbarowa, lemoniada truskawkowa, lemoniada z wodą gazowaną, orzeźwiający napój, lemoniada z miętą, lemoniada z cytryną, kraina miodem płynąca

* zamiast gazowanej wody, można użyć zwykłej mineralnej, wtedy jednak polecam przygotować napój w taki sam sposób, co napój rabarbarowy z wanilią- poprzez leżakowanie smaki się przegryzą i napój nabierze mocy! :)
CZYTAJ DALEJ
13 maj 2016

Orzeźwiający napój rabarbarowy z wanilią

Coraz cieplejsze dni Nas rozpieszczają, a z tym wiąże się również zwiększone pragnienie na chłodne napoje :)
Napój z rabarbaru w słoneczne dni kapitalnie zdaje egzamin- jest subtelnie kwaśny i bardzo orzeźwiający, a dodatek wanilii i mięty ciekawie aromatyzuje całość.
Polecam odstawić płyn na minimum 3 godziny, gdyż w tym czasie smaki fajnie się przegryzą i napój zyska na aromacie!
A jeżeli zależy Wam na uzyskaniu 100% esencji z rabarbaru, to podczas przelewania przez sito dociśnijcie go, wtedy jednak musicie się liczyć, że będzie trochę 'fusów' (które i tak opadną na dno), ale za to smak o niebo lepszy niż klarowna i przejrzysty napój bez dociskania :)

lemoniada z rabarbaru i wanilii, lemoniada rabarbarowa, napój z rabarbarem, napój rabarbarowy, napój orzeźwiający, kraina miodem płynąca

* rabarbar- 500 g (najlepiej tylko różowa część)
* woda- 1,5 litra
* cukier trzcinowy- 3/4 szklanki
* laska wanilii- 1 szt.
* cytryna- 1/4 szt.
* mięta- 3 dorodne gałązki 

Rabarbar pokroić i przełożyć do garnka.
Wsypać cukier, dodać wyskubane ziarenka z wanilii (skórkę również włożyć), zalać wodą i zagotować.
Gotować około 10 minut, aż rabarbar będzie bardzo miękki, a następnie ostudzić.
W razie potrzeby dodać cukier.
Wycisnąć sok z cytryny, następnie dodać listki mięty (najlepiej wymięte w dłoni, dzięki temu uwolni się aromat) i wstawić na minimum 3 godziny do lodówki (a najlepiej na całą noc).
Przed samym podaniem przelać napój przez sito- dociskając go lub nie, to już Wasza decyzja :)

Smacznego! :)

lemoniada z rabarbaru i wanilii, lemoniada rabarbarowa, napój z rabarbarem, napój rabarbarowy, napój orzeźwiający, kraina miodem płynąca

CZYTAJ DALEJ
11 maj 2016

Cynamonowy placek z chałki- z rabarbarem i czekoladą

Sezon na rabarbar wciąż trwa i mimo, że na blogu było już kilka pysznych propozycji z jego dodatkiem, to wciąż nie mam go dosyć :)
Tak więc w planach jest jeszcze lemoniada z rabarbarem (a nawet 2!) i może placuszki? 
A dziś proponuję Wam mięsisty i wilgotny placek, dosyć niezwykły, bo przygotowywany z chałki!
Przyozdobiony dodatkowo kwaskowym rabarbarem i groszkami czekoladowymi oraz aromatyzowany domieszką cynamonu, który fajnie harmonizuje się ze wspomnianym rabarbarem.
Wierzch można oprószyć cukrem pudrem czy skropić miodem... 
Placek ten będzie pyszną propozycją do kawy, herbaty czy kakao.
Przepis ciekawy i na tyle prosty, że warto wypróbować! :)

placek z rabarbarem, ciasto z rabarbarem, ciasto z czekoladą, placek z czekoladą, ciasto z chałki, placek z chałki, ciasto z cynamonem, ciasto cynamonowe, kraina miodem płynaca

* chałka- 1 duża
* mleko- 200 ml
* kremówka- 200 ml
* jajka- 4 szt.
* cukier trzcinowy- 1 czubata łyżka
* cynamon- 1 lekko czubata łyżeczka
* rabarbar- 2 łodygi
* posiekana czekolada/groszki- 30 g

Piekarnik nastawić na 180 stopni.
Chałkę pokroić na kawałki.
W dużym naczyniu mleko wymieszać z kremówką, jajkami, cukrem i cynamonem.
Dodać chałkę i wszystkie kawałki zamoczyć w mlecznej mieszance, aż wszystkie kawałki chałki będą dobrze nasiąknięte.
W międzyczasie rabarbar pokroić na 1 cm kawałki.
Tortownicę o wymiarach 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (ew. formę do tarty- najlepiej z wyjmowanym spodem- wysmarować masłem) przełożyć namoczoną chałkę, pomiędzy wcisnąć kawałki rabarbaru oraz posikaną czekoladę.
Piec 30 minut.
Ostudzić na kratce.

Smacznego! :)

placek z rabarbarem, ciasto z rabarbarem, ciasto z czekoladą, placek z czekoladą, ciasto z chałki, placek z chałki, ciasto z cynamonem, ciasto cynamonowe, kraina miodem płynaca

placek z rabarbarem, ciasto z rabarbarem, ciasto z czekoladą, placek z czekoladą, ciasto z chałki, placek z chałki, ciasto z cynamonem, ciasto cynamonowe, kraina miodem płynaca

CZYTAJ DALEJ
9 maj 2016

Młode ziemniaki z marchewką, szynką szwarcwaldzką w cytrynowej nucie- z patelni

Jak ja uwielbiam młode ziemniaczki- czy to pieczone (np. Hasselback), smażone czy gotowane! :)
Dzisiaj ziemniaki w parze z młodą marchewką, chrupiącą szynką szwarcwaldzką i cytryną, która cudownie orzeźwia to proste i jakże pyszne danie.
Jako zioło nadające dodatkowo aromatu wykorzystałam świeże oregano, ale np. z tymiankiem czy odrobiną rozmarynu danie będzie równie wyśmienicie smakować.
Końcowy efekt jest naprawdę zadowalający, wypróbujcie sami! :)

smażone młode ziemniaki, młode ziemniaki z marchewką, młode ziemniaki z czosnkiem, ziemniaki z cytryną, cytrynowe ziemniaki, ziemniaki w cytrynowej glazurze, ziemniaki z patelni, kraina miodem płynąca

4 porcje:
* młode ziemniaki- 800 g
* marchewka- 4 duże szt.
* szynka szwarcwaldzka- 80 g
* czosnek- 2 ząbki
* cytryna- sok (z ćwiartki) i skórka (z całej 1 szt.)
* oliwa z oliwek- 1 łyżka
* świeże oregano- spora ilość
* sól, pieprz- do smaku

Zagotować wodę z solą.
Ziemniaki dobrze wyszorować (jeżeli nie lubicie skórki, to należy obrać. Większe przekroić na pół, małe zostawić w całości) i włożyć do gotującej się wody.
Gotować 8 minut.
W międzyczasie obrać marchewkę, pokroić w krążki i 3 minuty przed końcem gotowania się ziemniaków włożyć do garnka.
Odcedzić.
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną szynkę oraz 2 ząbki czosnku i odłożyć na talerzyk.
Na ten sam tłuszcz przełożyć warzywa i smażyć do zarumienienia.
Na sam koniec wycisnąć sok z 1 cytryny, zetrzeć skórkę, posypać listkami oregano, dodać odłożoną szynkę i całość wymieszać.

Smacznego! :)

smażone młode ziemniaki, młode ziemniaki z marchewką, młode ziemniaki z czosnkiem, ziemniaki z cytryną, cytrynowe ziemniaki, ziemniaki w cytrynowej glazurze, ziemniaki z patelni, kraina miodem płynąca

CZYTAJ DALEJ
6 maj 2016

Pasta z fasoli i karmelizowanej cebuli

Kanapki z serem i wędliną są i szybkie i smaczne, wiadomo, ale czy można jeść w kółko to samo?! ;)
Dlatego też dla urozmaicenia podsuwam Wam pomysł na bardzo smaczną pastę z białej fasoli z dodatkiem słodkiej, karmelizowanej cebuli podlanej odrobiną półsłodkiego wina dla podkręcenia smaku i szczyptą majeranku, którego nie może zabraknąć przy potrawach z fasoli- nie tylko ułatwia trawienie, ale ciekawie podbija smak nieco mdłej fasoli.
Prosta, o interesującym smaku, do której niezbędna jest tylko... pajda chleba! :)

pasta do chleba z białej fasoli, pasta z fasoli i karmelizowanej cebuli, pasta z karmelizowaną cebulą, pomysł na pasty do chleba, pomysł na śniadanie, szybka pasta na kanapki, biała fasola, słodka cebulka, kraina miodem płynąca

* fasola biała- 2 szklanki
* cebula- 2 bardzo duże
* czosnek- 1 duży ząbek
* wino półsłodkie- 50 ml
* masło klarowane- 2 czubate łyżki
* oliwa z oliwek- 2 łyżki
* suszony majernaek- 1 łyżeczka
* sok z cytryny- 1/2 łyżeczki
* sól, pieprz- do smaku

Masło i oliwę razem podgrzać na patelni.
Dodać cebulę pokrojoną w piórka, zmiażdżony ząbek czosnku, szczyptę soli i całość dusić pod przykryciem- na bardzo małym ogniu, około 15 minut (w międzyczasie przemieszać 3-4 razy). 
Wlać wino i smażyć, aż do odparowania płynu.
2 łyżki cebuli odłożyć, by później ozdobić kanapki.
Dodać fasolę i chwilkę całość podsmażyć.
Przełożyć do blendera i zmiksować na gładki krem.
Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i wymieszać.
Przełożyć do słoiczka, przechowywać w lodówce 3-4 dni.

Smacznego! :)


pasta do chleba z białej fasoli, pasta z fasoli i karmelizowanej cebuli, pasta z karmelizowaną cebulą, pomysł na pasty do chleba, pomysł na śniadanie, szybka pasta na kanapki, biała fasola, słodka cebulka, kraina miodem płynąca

pasta do chleba z białej fasoli, pasta z fasoli i karmelizowanej cebuli, pasta z karmelizowaną cebulą, pomysł na pasty do chleba, pomysł na śniadanie, szybka pasta na kanapki, biała fasola, słodka cebulka, kraina miodem płynąca

pasta do chleba z białej fasoli, pasta z fasoli i karmelizowanej cebuli, pasta z karmelizowaną cebulą, pomysł na pasty do chleba, pomysł na śniadanie, szybka pasta na kanapki, biała fasola, słodka cebulka, kraina miodem płynąca
CZYTAJ DALEJ
4 maj 2016

Francuskie tosty nadziane serkiem z sosem rabarbarowo - truskawkowym

Mięciutkie w środku, a chrupiące na zewnątrz tosty francuskie z chałki, nadziane serkiem o kardamonowej nucie, otulone sosem z rabarbaru i truskawek- to moja dzisiejsza propozycja, by słodko rozpocząć dzień, a może zakończyć? (tak, wiem, wiem, że kolacja nie powinna być słodka, ale czasami można sobie pofolgować) :)
Sam pomysł nadziania chałki i zrobienia 'kieszonek' podpatrzyłam na blogu Jessie Next Door, to naprawdę świetny patent- nadzienie 'trzyma' się na swoim miejscu i podczas krojenia nic nie wypływa. 
Zachęcam do wypróbowania przepisu, bo chrupiące tosty w towarzystwie gorących owoców smakują naprawdę genialnie! :) 

francuskie tosty z serem, francuskie tosty z owocami, francuskie tosty nadziane serem, nadziewane tosty francuskie, sos z rabarbaru, sos z truskawek, owocowy sos, sos z owoców, pomysł na śniadanie, pomysł na deser, deser z owocami, deser z chałki, chałka z owocami, kraina miodem płynąca

Tosty francuskie:
* chałka- 1 duża
* serek śmietankowy- 200 g
* jajka- 3 szt.
* mleko- 1 szklanka
* cukier trzcinowy- 1 płaska łyżka
* cukier puder- 1 płaska łyżeczka
* laska wanilii- 1/2
* mielony kardamon- szczypta
* masło klarowane- do smażenia

Sos rabarbarowo - truskawkowy:
* rabarbar- 3 łodygi
* truskawki- 200 g
* woda- około 50 ml
* cukier- 1 czubata łyżka
* sok z limonki- 1 łyżeczka

Tosty francuskie:
Serek śmietankowy wymieszać z cukrem pudrem oraz szczyptą kardamonu.
Chałkę pokroić na około 4 cm kawałki, środek naciąć, palcami wyrobić kieszonkę i nadziać serkiem.
Jajka roztrzepać z mlekiem, cukrem i wyskubanymi ziarenkami z laski wanilii.
Nadziane tosty przełożyć do naczynia z jajkami i mlekiem, zamoczyć z każdej strony.
Smażyć na rozgrzanym maśle klarowanym, z każdej strony do lekkiego zarumienienia.

Sos rabarbarowo-truskawkowy:
Rabarbar pokroić w mniejsze kawałki i wraz z truskawkami przełożyć do garnka, zasypać cukrem i odstawić na 15 minut.
Wlac wodę, sok z limonki i zagotować- max. 2 minuty.

Smacznego! :)

francuskie tosty z serem, francuskie tosty z owocami, francuskie tosty nadziane serem, nadziewane tosty francuskie, sos z rabarbaru, sos z truskawek, owocowy sos, sos z owoców, pomysł na śniadanie, pomysł na deser, deser z owocami, deser z chałki, chałka z owocami, kraina miodem płynąca

francuskie tosty z serem, francuskie tosty z owocami, francuskie tosty nadziane serem, nadziewane tosty francuskie, sos z rabarbaru, sos z truskawek, owocowy sos, sos z owoców, pomysł na śniadanie, pomysł na deser, deser z owocami, deser z chałki, chałka z owocami, kraina miodem płynąca

francuskie tosty z serem, francuskie tosty z owocami, francuskie tosty nadziane serem, nadziewane tosty francuskie, sos z rabarbaru, sos z truskawek, owocowy sos, sos z owoców, pomysł na śniadanie, pomysł na deser, deser z owocami, deser z chałki, chałka z owocami, kraina miodem płynąca

CZYTAJ DALEJ
TOP