26 lip 2016

Bruschetta z ricottą, nektarynkami i miodowo-miętowym sosem

Chrupiące grzanki z ulubionego chleba/bułki w towarzystwie serka ricotty, soczystych nektarynek, orzechów włoskich i miodowo-miętowego sosu- to prosta i pyszna propozycja nie tylko śniadaniowa, ale również wyśmienita jako deser czy smakowita, imprezowa przekąska :)

bruschetta z ricottą i brzoskwinią, tosty z serem i owocami, grzanki z serem i owocami, grzanki z brzoskwinią, tosty z brzoskwinią, przekąski na imprezę, tosty na śniadanie, pomysł na ricottę, pomysł na brzoskwinie, sos miętowy, słodki sos z miętą, kraina miodem płynąca

CZYTAJ DALEJ
18 lip 2016

Zdrowe trufle z orzechami, kakao i cynamonem- bez cukru

Nie ma to jak zdrowe słodycze, a trufle z daktyli do takowych można zaliczyć- są mega słodkie, a bez cukru, do tego wegańskie i bezmleczne :)
Oczywiście nie można się nimi objadać bez opamiętania, ale jeżeli już mamy sięgnąć po słodkości, to niech to będą te zdrowsze! :)
Jeżeli chodzi o daktyle, to kupuję już gotową masę daktylową, ale wiem, że nie wszędzie jest dostępna, dlatego też można wykorzystać daktyle suszone, które należy przygotować na jeden z 2 sposobów:
* gotować na parze przez około 20 minut, zmiksować
* zalać wrzątkiem na 5 minut, odcedzić, zmiksować
Ich smak można dobrowolnie modyfikować: ze skórką pomarańczy, z wiórkami kokosowymi, z wanilią, można również dodać posiekane suszone owoce czy różnego rodzaju bakalie.
Moje mają wkład z orzechów laskowych z kakaowo-cynamonowym akcentem :)
trufle z dkatyli i orzechów, trufle daktylowe, pralinki z daktyli i orzechów, pralinki daktylowe, pralinki orzechowe, pralinki kakaowe, domowe pralinki, zdrowe pralinki, domowe trufle, zdrowe trufle, zdrowe słodycze, słodycze dla dzieci, kraina miodem płynąca, daktyle,

CZYTAJ DALEJ
15 lip 2016

Czekoladowe crumble z wiśniami

Czekolada z wiśniami, to jedno z najpyszniejszych słodko-kwaśnych połączeń, które dzisiaj zaserwowałam pod postacią crumble, czyli owoców pod kruszonką.
Kruszonka słodka i mega chrupiąca- na samych płatkach owsianych (jeżeli wolicie mniej chrupać zamieńcie część płatków na mąkę pszenną) w czekoladowym wydaniu, pod którą kryją się kwaskowe, ciepłe i mięciutkie wiśnie...
No i odrobina czereśni, aby delikatnie tę kwasowość poskromić ;)
Aby dopełnić całość niezbędna jest kremowa śmietanka (nie polecam jogurtu, gdyż jest za 'kwaśny' do i tak kwaśnych wiśni), która fantastycznie równoważy smaki słodko-kwaśne.
Deser szybki, nieskomplikowany, idealny!
Korzystajcie, póki sezon na wiśnie w pełni :)

crumble z owocami, owoce pod kruszonką, kruszonka z płatków owsianych, kruszonka bez mąki, deser z owocami, zapiekane owoce, owocowy deser, zdrowy deser, zdrowe słodycze, crumble z czereśniami, crumble z wiśniami, kraina miodem płynąca

CZYTAJ DALEJ
11 lip 2016

Sałatka z szynką szwarcwaldzką, jajkiem i koperkowym winegretem

Sałatka z jajkiem i chrupiącą szynką szwarcwaldzką otoczona miksem sałat, posypana prażonym słonecznikiem, której smak dopełnia koperkowy winegret.
To prosta, szybka i pyszna kombinacja smaków.
Doskonała zarówno na ciepło, jak i na zimno, a na jej przyrządzenie wystarczy zarezerwować sobie jedynie 10 minut :)

sałatka z szynką szwarcwaldzką, sałatka chłopska, sałatka z jajkiem, lekka sałatka, koperkowy winegret, koperkowy sos na oliwie, sos z koperkiem, kraina miodem płynąca

CZYTAJ DALEJ
8 lip 2016

Pasta z makreli, serka i rzodkiewki

Bardzo lubię wędzoną makrelę, dlatego też często gości na moim stole, czasami w tej najprostszej i tradycyjnej formie (czyt. chleb-makrela-kapka majonezu-suszona cebulka), jednak zdecydowanie wolę poświęcić te 5 minut więcej i przyrządzić z niej pastę.

W zależności od chęci i zasobów lodówki takową pastę z makreli można modyfikować o dowolne i ulubione dodatki, ja jednak dzisiaj proponuję Wam lekką wersję- z serkiem śmietankowym, rzodkiewką i szczypiorkiem.

Serek nadaje kremowej struktury i lekkości paście, a rzodkiewka fajnie przełamuje tę delikatność dzięki swojej chrupkości, ogólnie całość bardzo smaczna i zachęcam do wypróbowania- nawet jak nie jesteś wielbicielem wędzonej makreli :)

pasta z makreli, pasta z rzodkiewką, pasta w rybą, pasta do chleba, pasta na kanapkę, pomysł na wędzoną makrelę, kraina miodem płynąca

CZYTAJ DALEJ
6 lip 2016

Wegetariańskie kotlety z kalafiora

Ale mnie dziś naszła ochota na wege kotleta :)
Kalafior 'leżakował' w domu więc wykorzystałam go jako główną bazę- ugotowałam na parze (polecam tę metodę gotowania, bo gotując w wodzie będzie wodnisty, a to wiąże się z użyciem większej ilości bułki tartej), wymieszałam z podkręcaczami smaku: cebulą, czosnkiem, wędzoną papryką, papryczką chili i natką pietruszki.
Kalafior w tym kotlecie jest bardzo subtelnie wyczuwalny, zaś dodatek papryki wędzonej nadał mu kapitalnego smaku, który delikatnie przypomina 'coś' mięsnego!
Lekko pikantny, chrupiący z zewnątrz, mięsisty w środku i... 
... zaskakująco pyszny!
Dziś zaserwowałam go na obiad (z sosem jogurtowym i kolorową surówką), a jutro wyląduje w bułce na kolację- jako wypasiony wege burger :)

burger z kalafiora, kotlety z kalafiora, wegeburger, vegeburger, wege hamburger, vege hamburger, kotlet warzywny, kotlet wegetariański,
CZYTAJ DALEJ
TOP