31 sie 2016

'Chłopska' sałatka ziemniaczana- z chorizo i burakami

Sałatka ziemniaczana z chorizo i burakami, które swoją słodyczą przełamują pikantny smak kiełbaski, skropiona kapitalnym 'strzelającym' dressingiem na bazie francuskiej musztardy z nutą wędzonej papryki i kopru.
Jak na potrawę 'chłopską'- lekka, bo nie ocieka tłuszczem, ale mimo to konkretna, sycąca, w której to smaki ciekawie i smacznie się ze sobą komponują.
sałatka drwala, sałatka chłopska, sałatka ziemniaczana, sałatka z ziemniakami, sałatka z burakami, ziemniaki z kiełbasą, chorizo, musztardowy dressing, dressing z musztardy, musztarda francuska, francuski dressing, sos do sałatki, kraina miodem płynąca



CZYTAJ DALEJ
29 sie 2016

Sałatka z grillowanym kurczakiem, fetą i warzywami

Nasza ulubiona sałatka, królująca w moim domu dosyć często, którą zazwyczaj traktuję jako lekkie, samodzielne danie obiadowe lub kolacyjne.
Soczysta i mięciutka pierś z kurczaka w wersji grillowanej w towarzystwie świeżego ogórka, soczystej czerwonej papryki, słonej i kremowej fety, zielonych oliwek, czerwonej cebuli nadającej lekkiego 'pazura' oraz podprażonych i chrupiących pestek słonecznika...
Ta pyszna kombinacja smaków dodatkowo wzbogacona została prostym dressingiem na bazie oliwy z oliwek, octu jabłkowego i ziół. 
sałatka grecka, sałatka a la grecka, sałatka z mięsem i warzywami, sałatka z kurczakiem i warzywami, sałatka z fetą i oliwkami, lekka sałatka, kraina miodem płynąca
CZYTAJ DALEJ
15 sie 2016

Panna cotta z kawiorem z owoców leśnych

Śmietankowa, kremowa i delikatna Panna Cotta w towarzystwie orzeźwiającego 'kawioru' o smaku owoców leśnych...
O ile Panna Cotta brzmi znajomo (włoski deser na bazie kremówki i żelatyny), o tyle 'kawior' brzmi już tajemniczo i skomplikowanie, ale nic bardziej mylnego- przygotowanie jego zajmuje dosłownie 15 minut: wystarczy zagotować płyn z agarem, a następnie za pomocą strzykawki tworzyć kropelki, które lądują wprost do oleju i... gotowe! :)
Czyli samo tworzenie tych bajecznych kuleczek jest tak dziecinnie proste, że śmiało można poprosić o pomoc dziecko :)
Deser, mimo minimalnej ilości składników, jak również prostoty wykonania, wygląda tak zachwycająco i niezwykle, że okrzyk 'wow' u biesiadników gwarantowany! :)
kawior z owoców, kawior owocowy, kawior z soku, kawior molekularny, zupa profi, panna cotta, włoski deser, kraina miodem płynąca, deser w pucharkach, elegancki deser, kraina miodem płynąca

CZYTAJ DALEJ
13 sie 2016

Wiśniowy kisiel z cynamonową chmurką

Z zupą owocową firmy Profi ten uwielbiany przez dzieci i dorosłych klasyk w postaci kisielu staje się jeszcze łatwiejszą i przyjemniejszą sprawą- nie trzeba bawić się w przygotowywanie soku z owoców, a jedynie wystarczy zagotować zupę z dodatkiem mąki ziemniaczanej i kisiel gotowy! :)
To, czy zaserwujemy go na ciepło czy na zimno, jak również z czym podamy (albo i nie) zależy już od Naszej inwencji- ja zdecydowałam się na lekko ciepłą wersję oraz dodatek w postaci klasycznej chmurki z bitej śmietany o cynamonowej nucie, która cudownie uzupełnia się ze smakiem wiśni.
Można również wykorzystać makaron, (który jest w zestawie z zupą), aby deser był bardziej sycący i pożywny :)
I taki ot, prosty i szybki deser, z minimalnym nakładem i czasu i pracy, a z fantazją podany robi się naprawdę wyszukany, dający maksymalną rozkosz podniebienia! :)
kisiel wiśniowy, kisiel owocowy, domowy kisiel, deser z owocami, deser dla dzieci, zupa wiśniowa profi, zupa owocowa profi,

CZYTAJ DALEJ
11 sie 2016

Klasyczne leniwe z twarogiem

Klasyczne leniwe, czyli z białym serem- kto ich nie kocha?! :)
Niezależnie od dodatków: masło, śmietanka, cukier, cynamon, wanilia...
A nawet i podane w wersji wytrawnej z sosem, po prostu smakują wybornie- taki już ich urok! :)
Ja do leniwych wykorzystuję ser typu 'caprese/capri', chociażby dlatego, że jest mniej kwaśny od tradycyjnego twarogu, w efekcie czego smak pierogów jest zdecydowanie przyjemniejszy, a przecież na tym zależy Nam najbardziej :)
klasyczne leniwe, pierogi leniwe, kluski leniwe, kopytka leniwe, kluski z twarogiem, kopytka z twarogiem, kraina miodem płynąca

CZYTAJ DALEJ
7 sie 2016

Terrina kremowa z polędwicą i korniszonami

Bardzo prosta i efektowna terrina, której podstawę stanowi APETINA- kremowy serek o smaku NATURALNYm, przełamany dodatkiem ogórków konserwowych i otulony ulubioną wędliną- u mnie to polędwica z indyka :)
Terrina dzięki dodatkowi żelatyny ma zwartą konsystencję, dzięki czemu łatwo się kroi (zarówno w grube jak i bardzo cienkie plastry) jak również nie rozwala się podczas krojenia, a przy tym ma miękką strukturę rozpływającą się w ustach.
Taka terrina może być smacznym urozmaiceniem śniadaniowych kanapek czy ciekawą, imprezową przekąską.
Bardzo zachęcam do przygotowania, a nawet do eksperymentowania z innym smakiem serka- Apetina ma naprawdę ciekawy wachlarz smaków :)
terrina z serka, terrina śmietankowa, pasta z serka, pasta na kanapki, pasta do chleba, przekąska na imprezę, łatwa przekąska, serek arla apetina, konkurs apetina, kraina miodem płynąca

CZYTAJ DALEJ
6 sie 2016

Pieczony kalafior + kremowy dip paprykowy

Kalafior w zaskakującej, efektownej i bardzo smacznej odsłonie- w całości pieczony w piekarniku i aromatyczny od przypraw- papryki wędzonej oraz słodkiej, soli czosnkowej, odrobiny gałki muszkatołowej, z dodatkiem masła (ooo tak, masło nadaje tego wyśmienitego maślanego smaku!).
Idealnym dopełnieniem jest towarzystwo kremowego dipu na bazie kremowego serka Apetina o smaku 'Grillowana papryka i oliwki', który został dodatkowo podkręcony pieczoną, czerwoną papryką i- dla nadania delikatnej pikanterii- papryczką chili.
Duet kapitalny, który sprawdzi się jako dodatek do mięsa, jak również może stanowić samodzielne danie (na kolację z kieliszkiem wina...).
pieczony kalafior, kalafior z piekarnika, potrawy z kalafiora, pieczone warzywa, dip do warzyw, dip z pieczonej papryki, sos do warzyw, serek arla apetina, kraina miodem płynąca
CZYTAJ DALEJ
TOP