27 paź 2016

Buraczkowe kluski śląskie

Było już buraczkowe risotto, to dziś czas na buraczkowe kluski śląskie- równie urzekające kolorem i ciekawym smakiem, a przy tym są bardzo... przyjazne dla portfela :)
Polecam użyć pieczonych buraków, ze względu na głębszy smak i kolor, choć oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać gotowaneg buraki.
Kluski w tej wersji podaje się tak samo, jak tradycyjne- głównie do sosu, albo jako danie podstawowe i okraszone np. tylko boczkiem czy samą duszoną cebulką (z dodatkiem cydru lub słodkiego wina- mniaaammm!)
kluski śląskie, kluski z ziemniaków, kluski ziemniaczane, kluski śląskie z burakiem, kluski buraczkowe, pomysł na buraki, kraina miodem płynąca
CZYTAJ DALEJ
25 paź 2016

Buraczkowe risotto z chrupiącą szynką

Bezapelacyjnie miano królowej jesieni należy do dyni, ale należy pamiętać, że o tej porze roku na straganach rządzą również- jakże cenne dla Naszego organizmu- późne buraki! :)
To proste danie w postaci risotto jest nie tylko bardzo smaczne, ale również dodatkowo zachęca Nas do jedzenia swoim wyjątkowo niesamowitym kolorem :)
Dodatek chrupiącej szynki fajnie przełamuje słodycz buraka i sprawia, że potrawa nabiera bardziej wytrawnego charakteru, ale oczywiście nie zaszkodzi również i odrobina startego parmezanu- jak przy klasycznym risotto.risotto z burakami, risotto buraczkowe, buraczki z ryżem, danie z burakami, pomysł na buraki, chipsy z szynki szwarcwaldzkiej, jesienne potrawy, kraina miodem płynąca
CZYTAJ DALEJ
20 paź 2016

Pieczone śliwki z lodami i sosem karmelowym

Pieczone śliwki + lody waniliowe + sos karmelowy + płatki migdałowe = LOVE :)
Deser banalny w swojej prostocie, a mega zachwycający w smaku- idealny na dziś, na jutro i... póki jeszcze dostępne są świeże śliwki! :)
pieczone śliwki, deser ze śliwkami, deser śliwkowy, prosty deser ze śliwkami, deser z owocami, deser owocowy, domowy sos karmelowy, kraina miodem płynąca

CZYTAJ DALEJ
3 paź 2016

Sos karmelowy z nutą wanilii

Maksymalnie wciągający sos karmelowy o waniliowej nucie, dodatkowo 'podkręcony' cukrem muscovado, który naturalnie ma karmelowy posmak.
Dzięki sporej ilości kremówki i masła ma kremową i aksamitną konsystencję, jak również jest odpowiednio gęsty- po schłodzeniu fajnie gęstnieje i ma strukturę słodkiego smarowidła, ale kiedy nabiera temperatury staje się lejący.
Zamiast cukru waniliowego można pokusić się o szczyptę soli, wtedy zamiast posmaku wanilii uzyskacie solony karmel- równie ciekawy.
Sos należy przechowywać w lodówce przez około 2 tygodnie.
domowy sos karmelowy, sos toffi, sos krówkowy, sos karmelowy z wanilią, sos toffi z wanilią, sos krówkowy z wanilią, sos karmelowo waniliowy, kraina miodem płynąca
CZYTAJ DALEJ
TOP