31 sty 2017

Frittata z ziemniakami, szpinakiem, chorizo i wędzonym serem

Frittata, czyli smaczny omlet jajeczny w wytrawnym wydaniu- z ziemniakami, szpinakiem, moją ulubioną kiełbaską chorizo i dodatkiem wędzonego sera😋
To danie naprawdę proste i dobre na każdą porę dnia- czy to śniadanie na wypasie, sycący obiad czy konkretna kolacja.
A dodatkowo jeżeli jesteście w posiadaniu patelni, którą można wstawić do piekarnika, to rewelacja- mamy 'jednogarnkową' potrawę, która wiąże się z wygodą: nie trzeba przekładać składników do naczynia żaroodpornego oraz... mamy mniej mycia! 👍😃
patelnia woll gustus, frittata z ziemniakami i szpinakiem, frittata ziemniaczana, zapiekanka z ziemniakami i szpinakiem, zapiekanka ziemniaczana, omlet z ziemniakami i szpinakiem, kraina miodem płynąca


2-3 porcje:
* jajka- 6 szt.
* ziemniaki- 3 średnie szt.
* chorizo- 180 g
* szpinak świeży- 80 g
* tarty ser wędzony- 40 g
* cebula- 1 duża szt.
* czosnek- 2 ząbki
* sól- 1/2 łyżeczki
* pieprz, gałka muszkatołowa- po 1/3 łyżeczki

Ziemniaki obrać, pokroić w grube plastry (lub kostkę), ugotować (nie rozgotować!) w osolonej wodzie i odcedzić .
Chorizo pokroić w krążki i podsmażyć na suchej patelni (podczas smażenia wytapia się tłuszcz więc dodatkowy jest zbędny), dodać posiekaną cebulę wraz z czosnkiem oraz pokrojone ziemniaki i podsmażyć 1-2 minuty.
Wrzucić szpinak, wymieszać składniki i zalać masą jajeczną* z roztrzepanych jajek doprawionych solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, a następnie przykryć przykrywką i wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika.
Piec 15 minut pod przykrywką, a następnie odkryć, posypać startym serem i piec kolejne 5 minut, aż ser się ładnie zarumieni.

Smacznego! :)
patelnia woll gustus, frittata z ziemniakami i szpinakiem, frittata ziemniaczana, zapiekanka z ziemniakami i szpinakiem, zapiekanka ziemniaczana, omlet z ziemniakami i szpinakiem, kraina miodem płynąca
* jeżeli nie macie odpowiedniej patelni, frittatę można piec w naczyniu żaroodpornym- podsmażone warzywa przełożyć do naczynia i dopiero zalać masą jajeczną.

Dzięki uprzejmości firmy Gustus do przygotowania tej potrawy użyłam patelni Woll Szafir, która w przypadku frittaty sprawdziła się wyśmienicie, ponieważ:
1. zapewne wiecie, że omlet sporo rośnie, a patelnia Woll umożliwiła jego przygotowanie, ponieważ posiada ścianki wysokie na 7 cm;
2. dodatkowo ma średnicę 28 cm, dzięki czemu bezproblemowo pomieści naprawdę sporą ilość składników;
3. patelnia oraz przykrywka są żaroodporne i wytrzymują temperatury do 250 stopni, dlatego bez obaw można wkładać do piekarnika- co- jak wspomniałam- wiąże się z wielofunkcyjnością i ogromną wygodą: zaoszczędzamy na użyciu dodatkowego naczynia, tym samym na myciu;
4. dzięki szafirowej powłoce kompletnie nic nie przywarło do dna- im mniej zabrudzeń, tym mniej 'zabawy' podczas mycia i szczerze mówiąc w przypadku tej patelni wystarczyłoby zwykłe przetarcie papierowym ręcznikiem kuchennym.
Z wygody patelnię można również zmywać w zmywarce.

3 komentarze

  1. Piękny blog! Kocham twoje przepisy. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hihiii, a ja kocham takie komentarze! <3 Dziękuję Julia <3

      Usuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP