20 sty 2017

Grzany cydr z karmelem i cynamonem

W te szare (choć teraz białe), mroźne i długie wieczory, kiedy to temperatura za oknem Nas nie rozpieszcza polecam rozgrzewać i równocześnie rozkoszować się smakiem grzanego cydru...
niesamowicie smakującym jabłkami, karmelem i cynamonem...
o złoto-bursztynowym kolorze...
pomimo, że niskoprocentowym, to kapitalnie rozweselającym i poprawiającym humor...
rozgrzewającym nie tylko ciało, ale i zmysły 😜...
Pamiętajcie, najlepiej smakuje w dobrym towarzystwie! 😉
grzany cydr, grzaniec z cydru, grzaniec z karmelem, grzaniec z cynamonem, cydr z karmelem, cydr z cynamonem, napój na imprezę, napój walentynki, patelnia woll gustus, kraina miodem płynąca
* cydr- 1 litr
* cukier trzcinowy- 1/2 szklanki
* cynamon- 4 laski

Cukier wsypać na patelnię (ewentualnie garnek) z grubym dnem i na małym ogniu podgrzewać do momentu, aż się cały rozpuści (nie mieszać!).
Kiedy tylko zaczną pojawiać się maleńkie bąbelki, wlać cydr (uwaga, będzie bulgotać!) oraz włożyć laski cynamonu i drewnianą łyżką mieszać, że powstałe grudki się rozpuszczą.
Podgrzać (nie zagotowywać!) i gorący rozlać do szklanek.

Na zdrowie! 🍷
grzany cydr, grzaniec z cydru, grzaniec z karmelem, grzaniec z cynamonem, cydr z karmelem, cydr z cynamonem, napój na imprezę, napój walentynki, patelnia woll gustus, kraina miodem płynąca
Do przygotowania grzanego cydru posłużyła mi patelnia Patelnia Woll Szafir otrzymaną w prezencie od firmy Sklep Patelnie Tytanowe, która kapitalnie się sprawdziła, ponieważ:
1. ma grube dno, które w przypadku karmelizacji ma bardzo ważne znaczenie- nie ma ryzyka, że cukier się od razu spali;
2. równomiernie rozprowadza ciepło po całej powierzchni dna i ścianek, dzięki czemu karmel (i nie tylko- mięso, omlety, placki) karmelizuje się równo po całej powierzchni, a nie miejscami.
Wiąże się to więc z większą efektywnością smażenia/pieczenia, czyli także i z oszczędnością;
3. ma pojemność aż 3,5 litra (oj taką ilością cydru można by poczęstować aż 14-15 osób!);
4. a same ścianki wysokie są na 7 cm- dzięki czemu z łatwością można mieszać, bez rozlewania dookoła.
A Po więcej rzetelnych informacji odsyłam do sklepu Sklep Patelnie Tytanowe 😊
Patenia Tytanowa Woll, grzany cydr, grzniec, kraina miodem płynąca

2 komentarze

  1. Naprawdę muszę spróbować taki cydr :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe, jak smakuje - nigdy nie piłam cydru, ale opis i zdjęcia tak bardzo kuszą, żeby spróbować "na zdrowie" :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP