6 sty 2017

Kiełbaski ze śliwką i szynką szwarcwaldzką

Soczysta kiełbaska nadziana musztardą i słodką, suszoną śliwką, otulona plastrami szynki 😋
W zależności od okoliczności taka kiełbaska może stanowić ciekawy i błyskawiczny obiad lub szybką, imprezową przekąskę- może właśnie karnawałową?
Przy wyborze kiełbasy proponuję sugerować się jej grubością i wybrać tę cienką- kroi się ją na 'jeden kęs', tym samym jest dużo wygodniejsza w jedzeniu 😉



2-3 porcje:
* cienka, ulubiona kiełbasa- 6 szt.
* szynka szwarcwaldzka- 12 plastrów
* śliwki suszone- 12-16 szt.
* musztarda- 6 łyżeczek

W kiełbasce zrobić tzw. kieszonkę (czyli naciąć wzdłuż pozostawiając spód nieprzecięty), wnętrze posmarować 1 łyżeczką musztardy, wyłożyć suszonymi śliwkami (jeżeli są duże i grube, to przeciąć na pół), a następnie owinąć 2 plastrami szynki.
Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 15 minut w nagrzanym piekarniku na 180 stopni.

Smacznego! :)
kiełbaski z piekarnika, kiełbasa pieczona, nadziewana kiełbasa, kiełbasa ze śliwkami, kiełbasa z musztardą, przekąska imprezowa, kraina miodem płynąca

2 komentarze

  1. Kiełbaski wyglądają przepysznie. Super propozycja na szybką, karnawałową przekąskę. I piękne zdjęcia. Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. dobre,apetyczne,szybkie-biorę

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP