17 sty 2017

Łosoś w marynacie z pomarańczy

Dzisiaj podsuwam Wam pomysł na lekki i zdrowy obiad dla najbliższych z łososiem w roli głównej- w pomarańczach 🍊
Marynatę stanowi głównie świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy z dodatkiem soku z limonki, sosu sojowego oraz miodu, a jeszcze dodatkowo po upieczeniu proponuję skropić kilkoma kroplami soku z pomarańczy- dla wzmocnienia smaku.
Danie równie proste, co pyszne!
łosoś w pomarańczach, łosoś z piekarnika, łosoś pieczony z pomarańczami, marynata do łososia, marynata do ryb, łosoś z miodem, kraina miodem płynąca


4 porcje:
* łosoś atlantycki- 600 g (po około 150g na osobę)
* świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy- 100 ml (1 duża pomarańcza) + do skropienia
* sos sojowy jasny- 2 łyżki
* miód- 1 łyżka
* sok z limonki- 1 łyżka
* oliwa- 1 łyżeczka
* sól i pieprz- po 1/4 łyżeczki

Wyciśnięty sok z pomarańczy połączyć z sokiem z limonki sosem sojowym, miodem, oliwą, solą oraz pieprzem.
Z łososia ściągnąć skórę, wymyć i pokroić na 4 porcje, a następnie zalać marynatą, wymieszać i odłożyć na 30 minut (w międzyczasie kilkakrotnie polewając wierzch marynatą).
Rybę (wraz z marynatą) przełożyć do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia/folią i piec 15 minut w 200 stopniach.
Przed podaniem skropić sokiem z pomarańczy.

Smacznego! :)
łosoś w pomarańczach, łosoś w marynacie z pomarańczy, łosoś z piekarnika, łosoś pieczony z pomarańczami, marynata do łososia, marynata do ryb, łosoś z miodem, kraina miodem płynąca

2 komentarze

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP