23 sty 2017

Spaghetti z cukinią i pulpecikami z indyka

Delikatne w smaku pulpeciki, soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz, a przede wszystkim zdrowsze od tradycyjnych, bo przygotowane z chudej piersi z indyka oraz smażone całkowicie bez tłuszczu!
Świetnie smakują w towarzystwie makaronu z dodatkiem lekkiej i kruchej cukinii ciętej na kształt spaghetti, dzięki której makaron prezentuje się niezwykle apetycznie i kolorowo.
Całość smakuje naprawdę wybornie!
spaghetti z cukinią i pulpecikami, makaron z cukinią, spaghetti z cukinii, pulpeciki z indyka, lekkie klopsiki z indyka, patelnia woll i smażenie bez tłuszczu, kraina miodem płynąca
4 porcje:
Pulpeciki:
* pierś z indyka- 400 g
* kasza manna- 4 łyżki
* sól, słodka papryka, suszona bazylia- po 1 płaskiej łyżeczce
* pieprz- do smaku
* oliwa z oliwek- 1 łyżeczka
* jeżeli nie macie patelni, na której można smażyć bez tłuszczu, to konieczne jest smażenie pulpecików na 1 łyżce oliwy

Makaron:
* makaron- 400 g
* cukinia- 1/2 średniej
* cebula- 1 duża
* oliwa z oliwek- 1 łyżka
* czosnek- 2 ząbki

* gałka muszkatołowa- 1/4 łyżeczki
* sól- do smaku



Pierś z indyka zmielić, doprawić solą, pieprzem, bazylią oraz słodką papryka, połączyć z kaszą manną, oliwą i dokładnie wyrobić.
Z masy formować małe kuleczki i podsmażyć na rozgrzanej patelni* do zarumienienia.
W międzyczasie przygotować makaron i sos:
W osolonej wodzie ugotować makaron, koniecznie al dente.
W trakcie gotowania się makaronu cukinię wymyć i pociąć (ze skórką) obieraczka do warzyw julienne które przypominają makaronowe nitki spaghetti.
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na rozgrzanej oliwie.
Kolejno dodać czosnek pokrojony w plasterki, pociętą cukinię i razem podsmażyć przez 2 minuty.
Ugotowany i gorący makaron odcedzić (zostawić 1 chochelkę wody), przełożyć na patelnię z warzywami, podlać pozostawioną wodą i podgrzać przez 1 minutę.
Podawać z pulpecikami.

Smacznego! :)
spaghetti z cukinią i pulpecikami, makaron z cukinią, spaghetti z cukinii, pulpeciki z indyka, lekkie klopsiki z indyka, patelnia woll i smażenie bez tłuszczu, kraina miodem płynąca
Tym wpisem kontynuuję (1 wpis- grzany cydr z karmelem) testowanie' patelni Woll Szafir od firmy Gustus, tym razem głównie pod kątem smażenia:
1. dzięki tytanowo-szafirowej powłoce 'non-stick' pulpeciki smażone były całkowicie bez dodatkowego tłuszczu (co widać na załączonych zdjęciach poniżej), pomimo tego podczas smażenia nic nie przywarło, tym samym było mniej pracy podczas jej zmywania- wystarczyłoby nawet zwykłe przetarcie papierowym ręcznikiem kuchennym.
Wersja dla leniuszków- patelnię śmiało można myć w zmywarce 😉;
2.  patelnia bardzo szybko i równomiernie się nagrzewa co spowodowało, że pulpeciki ładnie zarumieniły się z zewnątrz- błyskawicznie zamykając pory, dzięki czemu w środku były soczyste, co jest bardzo ważne podczas smażenia jakiegokolwiek mięsa;
3.  dodatkowo patelnia jest duża- ma 28 cm średnicy oraz głębokość aż 7 cm- w przypadku tej potrawy rewelacyjnie się spisała: patelnia z luzem pomieściła porcję na 4 osoby, nie wspominając o łatwości wymieszania wszystkich składników;
spaghetti z cukinią i pulpecikami, makaron z cukinią, spaghetti z cukinii, pulpeciki z indyka, lekkie klopsiki z indyka, patelnia woll i smażenie bez tłuszczu, kraina miodem płynąca
spaghetti z cukinią i pulpecikami, makaron z cukinią, spaghetti z cukinii, pulpeciki z indyka, lekkie klopsiki z indyka, patelnia woll i smażenie bez tłuszczu, kraina miodem płynąca

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP