28 sty 2017

Stir-fry z indykiem, kapustą pekińską, marchewką i grzybkami mun

Delikatna i łagodna w smaku 'chińszczyzna' z podsmażonej piersi z indyka, marchewki i kapusty pekińskiej, z makaronem typu chow mein (odpowiednik spaghetti, tyle, że w wersji błyskawicznej- bez gotowania), podlana sosem sojowym i posypana świeżą kolendrą oraz sezamem.
Potrawa w wydaniu tzw. stir-fry, która oznacza krótkie smażenie, jednocześnie często mieszając składniki, dzięki czemu mięso jest soczyste, a warzywa jędrne i kruche, dodatkowo całość przygotowywana na jednej patelni/woku, a wszystko to...
...w kwadrans! 🤗
stir fry z indykiem, stir fry z mięsem i warzywami, chińszczyzna z indykiem, chińszczyzna z warzywami, grzybki mum, makaron chiński, potrawa z makaronem, makaron z warzywami, szybki obiad, kraina miodem płynąca
2 porcje:
* pierś z indyka- 200 g
* makaron chow mein- 100 g
* marchewka- 2 średniej wielkości
* kapusta pekińska- 1/2 główki
* grzybki mun- 10 g
* czosnek- 3 ząbki
* sos sojowy ciemny- 6 łyżek
* olej ryżowy- 2 łyżki
* sól, pieprz- szczypta
* sezam biały i czarny- do posypania
* świeża kolendra- do posypania

Pierś z indyka pokroić w cienkie paseczki i zamarynować w 2 łyżkach sosu sojowego oraz 1 łyżce oleju ryżowego i odstawić na minimum 30 minut (a najlepiej zamarynować mięso na noc- wtedy na drugi dzień przygotowanie potrawy zajmie wspomniany kwadrans😃).
Marchewkę pokroić w drobne słupki, kapustę oraz grzybki (uprzednio przygotowane wg przepisu na opakowaniu) posiekać, a czosnek pokroić w plasterki.
Olej rozgrzać, wrzucić mięso, smażyć do lekkiego zarumienienia, a następnie dodać marchewkę, kapustę, grzybki oraz czosnek i całość smażyć- często mieszając- około 5 minut.
W międzyczasie przygotować makaron, odcedzić i przełożyć do mięsa z warzywami, podlać 4 łyżkami sosu sojowego i wymieszać.
Całość doprawić solą oraz pieprzem.
Potrawę wyłożyć do półmisków, a wierzch posypać sezamem i świeżą kolendrą.

Smacznego! :)
stir fry z indykiem, stir fry z mięsem i warzywami, chińszczyzna z indykiem, chińszczyzna z warzywami, grzybki mum, makaron chiński, potrawa z makaronem, makaron z warzywami, szybki obiad, kraina miodem płynąca

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP