12 sty 2017

Zupa gulaszowa z kaszą pęczak

Nie jest to tradycyjna węgierska zupa gulaszowa, ale jej bardzo smaczna wariacja, równie treściwa i rozgrzewająca, ale i bardziej pożywna- z mięsem wołowym (można wykorzystać np.: łopatkę, ligawę czy nawet karkówkę), warzywami oraz dodatkowo kaszą pęczak, a całość doprawiona mieloną papryką: słodką i ostrą- dla nadania pikanterii. 
Idealna na teraz, kiedy w końcu nastały mroźne i jakże piękne dni ☃️❄️
zupa gulaszowa, zupa węgierska, zupa z wołowiną, zupa z kaszą pęczak, zupa z pęczkiem, rozgrzewająca zupa, kraina miodem płynąca
* woda- 2,5 litra
* wołowina- 400 g
* ziemniaki- 2 duże
* cebula- 2 szt.
* papryka czerwona- 1 duża szt.
* marchewka- 1 duża szt.
* czosnek- 2 ząbki
* koncentrat- 2 czubate łyżeczki
* kasza pęczak- 1/3 szklanki*
* listek laurowy- 2 szt.
* ziele jałowca, ziele angielskie- po 5 szt.
* słodka papryka czerwona- 2 łyżeczki
* ostra papryka czerwona- 1 łyżeczka
* sól, pieprz- do smaku
* masło klarowane- do smażenia

Mięso pokroić w kostkę, doprawić solą oraz pieprzem i podsmażyć na rozgrzanym maśle do lekkiego zrumienienia.
W międzyczasie dodać pokrojoną w piórka cebulę oraz czosnek, chwilę razem podsmażyć, a następnie przełożyć do dużego garnka.
Wlać wodę, dodać pokrojoną paprykę oraz przyprawy: listek laurowy, ziele jałowca, ziele angielskie i gotować pod przykryciem około 45 minut.
15 minut przed końcem gotowania dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę oraz kaszę pęczak, a 5 minut przed końcem doprawić koncentratem, solą, słodką oraz ostrą papryką.

Smacznego! :) 
zupa gulaszowa, zupa węgierska, zupa z wołowiną, zupa z pęczkiem, rozgrzewająca zupa, kraina miodem płynąca

* dodatek kaszy sprawia, że zupa ma bardzo gęstą konsystencję, jeżeli więc wolicie bardziej 'wodniste' zupy, to wystarczy zmniejszyć ilośc kaszy do 1/4 szklanki

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP