7 lut 2017

Makaron w warzywnym sosie- z pomidorami, pieczoną papryką i marchewką

Pieczona papryka, pomidory, marchewka, czosnek, cebula- to główne składniki pysznego sosu w wegetariańskim wydaniu.
Do tego tarty, kremowy i delikatny ser mozzarella oraz chrupiące orzeszki piniowe- a wszystko to w towarzystwie ulubionego makaronu np.; spaghetti.
Danie zachwyci smakiem nawet mięsożerców! 😋
wegetariański sos do makaronu, sos pomidorowy, sos z pieczonych warzyw, pieczona papryka, papryka z piekarnika, kraina miodem płynąca


4 porcje:
* pomidory (np. w puszce/słoiku)- 500 g
* papryka czerwona- 2 duże szt.
* marchewka- 1 średniej wielkości
* cebula- 1 duża
* czosnek- 4 ząbki
* olej ryżowy- 1 łyżka
* sól, pieprz, cukier- do smaku
* tarty ser mozzarella- 4 czubate łyżki (po 1 na porcję)
* orzeszki pinii- 4 łyżeczki (po 1 na porcję)
* makaron spaghetti- 400 g

Paprykę umyć, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, włożyć do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piec 35 minut.
10 minut przed końcem położyć ząbki czosnku.
Upieczoną paprykę wyjąć z piekarnika i szczelnie owinąć folią na 10 minut, a następnie obrać ze skórki i zmiksować razem z czosnkiem.
W międzyczasie cebulę pokroić w piórka i zeszklić na rozgrzanym oleju.
Marchewkę zetrzeć na tarce, dodać do cebuli i podsmażyć około 5 minut.
Do warzyw wlać pomidory, dodać paprykę z czosnkiem i smażyć kolejne 5-7 minut.
Sos doprawić solą, pieprzem oraz cukrem.
Podawać z makaronem spaghetti, posypać startą mozzarellą i orzeszkami piniowymi.

Smacznego! :)
wegetariański sos do makaronu, sos pomidorowy, sos z pieczonych warzyw, pieczona papryka, papryka z piekarnika, kraina miodem płynąca

4 komentarze

  1. Uwielbiam takie proste makarony :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko co najlepsze: pomidory, ser i chrupiące orzeszki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszło pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP