13 lut 2017

Pancakes ze szpinakiem

Amerykańskie pancakes w szpinakowej wariacji, puchate i mięciutkie.
Dodatek szpinaku wcale nie oznacza, że potrawa musi być wytrawna w smaku- szpinak w słodkiej wersji sprawdza się równie świetnie, gdyż jego smak kompletnie nie jest wyczuwalny, a za to sprawia, że potrawy mają taki cudowny, pastelowo-zielony kolor! 
Na leniwe śniadanie, podwieczorek czy kolację, jak również z dowolnymi dodatkami- wyśmienite! 😋
placki na mleku, pancakes na mleku, szpinakowe placki, szpinakowe pancakes, placki ze szpinakiem, pancakes ze szpinakiem, zielone placki, zielone panackes, zielony deser, kraina miodem płynąca

Około 30 szt.
* mleko- 400 g
* świeży szpinak- 100 g
* jajko- 2 szt.
* mąka- 2 szklanki (użyłam jasnej orkiszowej)
* roztopione masło klarowane- 2 łyżki
* cukier trzcinowy- 2 łyżki
* cukier waniliowy- 1 łyżeczka
* proszek do pieczenia- 2 łyżeczki
* sól- szczypta

Świeży szpinak dokładnie zmiksować z mlekiem, połączyć z jajkami, cukrem, masłem oraz solą.
W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem i przesiać do mieszanki szpinakowej, dokładnie mieszając- najlepiej rózgą.
Na rozgrzanej patelni wylewać po 1 łyżce masy, a kiedy pojawią się pierwsze bąbelki powietrza- przewrócić na drugą stronę.

Smacznego! :)
placki na mleku, pancakes na mleku, szpinakowe placki, szpinakowe pancakes, placki ze szpinakiem, pancakes ze szpinakiem, zielone placki, zielone panackes, zielony deser, kraina miodem płynąca

1 komentarz

  1. O rany, te pankejki aż wychodzą do mnie z monitora:D

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP