27 lut 2017

Risotto z bobem i szynką parmeńską

Danie inspirowane kuchnią włoską, proste i smaczne- kremowe i delikatne w smaku risotto, podlane białym winem, z bobem oraz dodatkiem chrupiącej szynki parmeńskiej i parmezanu.
Z porcji wina można zrezygnować, jednak jego dodatek daje naprawdę ciekawy efekt smakowy, ale należy pamiętać, aby było podgrzane- tak samo jak bulion- inaczej ryż się zahartuje i risotto nie wyjdzie takie, jak powinno 😉
Buon appetito! 😋
risotto z bobem i szynką parmeńską, włoskie risotto, smażony ryż z warzywami, ryz z bobem, ryż z szynką, kraina miodem płynąca


4 porcje:
* rosół/bulion warzywny- 1 litr
* ryż Arborio- 1 szklanka
* białe, wytrawne wino- 1/4 szklanki (opcjonalnie)
* cebula- 1 szt.
* bób mrożony- 400 g
* szynka parmeńska- 80 g
* masło- 20 g
* ser parmezan- 20 g + do posypania wierzchu
* oliwa- 1 łyżka
* sól, pieprz- do smaku

Bób ugotować al dente (koniecznie, inaczej się nieładnie rozleci przy mieszaniu) w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić i obrać.
Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oliwy, zeszklić posiekaną cebulę, a następnie wsypać ryż i smażyć (ciagle mieszając) do momentu, aż ziarenka będą lekko szkliste (około 2 minuty).
Na patelnię z ryżem wlać podgrzane wino, odparować.
Zacząć stopniowo wlewać gorący bulion, zaczynając od 1 chochelki, a po zaabsorbowaniu całej zawartości wlać kolejną porcję bulionu (postępować tak, aż do wykorzystania całego płynu lub gdy ryż będzie odpowiednio miękki), nie zapominając o częstym mieszaniu.
Przy ostatniej porcji bulionu dodać obrany bób.
Na koniec wymieszać z masłem, serem oraz doprawić solą i pieprzem.
Podawać z chrupiącą szynką szwarcwaldzką uprzednio drobno pokrojoną i podsmażoną na suchej patelni, a wierzch posypać startym parmezanem.

Smacznego! :)
risotto z bobem i szynką parmeńską, włoskie risotto, smażony ryż z warzywami, ryz z bobem, ryż z szynką, kraina miodem płynąca

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP