15 mar 2017

Mini deserniczki kokosowe z borówkami

Wyjątkowo zdrowy deser- bo bez mleka, cukru i glutenu, za to w 100% z wartościowych i odżywczych bakalii, począwszy od spodu, aż po krem- DESERNICZKI (nie mylić z sernikiem 😜).
Spód deserniczków to zaledwie 2 składniki: mięsiste daktyle oraz płatki migdałowe, zaś krem...
... aksamitnie kremowy i gęsty (to zasługa nerkowców), o smaku kokosa przełamanym orzeźwiającą limonką oraz w naturalnym, fioletowym kolorze uzyskanym z liofilizowanych borówek...
Można się w nich zakochać bez opamiętania! 😍
P.S. A jak zwiększycie proporcje (spód x1/3, krem x1/2) i zrobicie w tortownicy, to otrzymacie popisowy torcik! 😊
4 porcje
Spód:
* suszone daktyle- 160 g*
* płatki migdałowe- 80 g*

Krem:
* orzechy nerkowca- 300 g*
* mleko kokosowe- 200 ml
* liofilizowane borówki- 15 g
* płynny olej kokosowy- 2 łyżki
* miód- 1 łyżka (ewentualnie dosłodzić)
* limonka- 1 szt. (sok i skórka)

Dodatkowo:
* świeże borówki- do ozdobienia wierzchu

Spód:
Daktyle zalać wodą i odstawić- najlepiej na noc.
Płatki migdałowe zmiksować na pył, dodać odcedzone daktyle i zmiksować.
Na spód foremki uprzednio wyłożoną folią aluminiową/spożywczą wyłożyć porcję masy, docisnąć dłonią, wyrównać i wstawić do lodówki na czas przygotowywania kremu.

Krem:
Nerkowce zalać wodą i odstawić- najlepiej na noc, a następnie odcedzić, przełożyć do blendera i zmiksować z dodatkiem mleka oraz oleju kokosowego, liofilizowanych borówek, miodu oraz wyciśniętego soku i startej skórki z limonki.
Masę przełożyć na bakaliowy spód, wyrównać i wstawić do lodówki- minimum na 3 godziny. 

Przed podaniem deserniczki ozdobić świeżymi borówkami.

Smacznego!

* do przygotowania tego deseru wykorzystałam produkty firmy Agnex.
I Was zapraszam do sklepu (www.sklepagnex.pl) na zakupy- do 30.04.2017 r. kupicie produkty tańsze o 5%, wystarczy wpisać hasło ZDROWE-BAKALIE 
P.S. Ja już zakupy zrobiłam ☺️
Bakalie mają moc! Zdrowe desery z Agnex

2 komentarze

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP