17 mar 2017

'Pieczeń' ze szpinaku z wędzonym łososiem i konfiturą z czarnych porzeczek

Szpinak i łosoś- jakże smaczne i popularne połączenie smaków, ale tym razem w intrygującej formie- jako 'pieczeń', która swoim wiosennym, zielonym kolorem przełamanym kremową barwą łososia zachęca do skosztowania 😊
Wiadome jest również to, że wszelakie pieczenie lubią towarzystwo owoców więc dodatek konfitury z czarnej porzeczki jest tu tą 'kropką nad i', ponieważ niesamowicie 'podkręca' smak pieczeni swoim słodko-wytrawnym akcentem!
Kromka chleba, porcja pieczeni + łyżeczka konfitury i...
nikt się nie oprze takiej pysznej pokusie! 😋
P.S. myślę, że taka pieczeń wspaniale wkomponuje się zarówno do codziennego jak i wielkanocnego menu! 😊
pieczeń ze szpinaku, pasztet ze szpinaku, pieczeń z łososiem, pasztet z łososiem, łosoś ze szpinakiem, konfitura z czarnej porzeczki, konfitura do mięs, konkurs hortex, kraina miodem płynąca
Pieczeń (foremka 20x7cm):
* szpinak mrożony w liściach (firmy Hortex) - 450 g
* łosoś wędzony- 100 g + 2 łyżki posiekanego do ozdoby wierzchu
* jajka- 3 szt.
* kasza manna- 5 łyżek + do oprószenia foremki
* czosnek- 1 mały ząbek
* sól- 1/2 łyżeczki
* gałka muszkatołowa, pieprz- po 1/3 łyżeczki
* masło- do wysmarowania foremki

Konfitura z czarnej porzeczki:
* czarna porzeczka mrożona (firmy Hortex)- 2 szklanki
* cukier trzcinowy- 1/3 szklanki
* zagęszczony, słodki ocet balsamiczny- 2 łyżeczki

Pieczeń:
Szpinak rozmrozić i bardzo dokładnie odcisnąć z wody, a następnie zmiksować.
Do szpinaku wbić jajka, dodać drobno pokrojonego łososia, wsypać kaszę mannę, doprawić zmiażdżonym czosnkiem, solą, pieprzem oraz gałką i całość wymieszać.
Foremkę wysmarować masłem, oprószyć kaszą manną, wypełnić masą, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni.
Piec około 35-40 minut.
Ostudzić i wstawić do lodówki na czas przygotowywania konfitury.

Konfitura z czarnej porzeczki:
Porzeczkę przełożyć do garnka, zasypać cukrem i odstawić na około 15 minut, aż puści soki, a następnie smażyć (często mieszając) na małym ogniu, aż nabierze lekkiej gęstości.
Ostudzić i wymieszać ze słodkim octem balsamicznym.

Smacznego! :)
pieczeń ze szpinaku, pasztet ze szpinaku, pieczeń z łososiem, pasztet z łososiem, łosoś ze szpinakiem, konfitura z czarnej porzeczki, konfitura do mięs, konkurs hortex, kraina miodem płynąca
pieczeń ze szpinaku, pasztet ze szpinaku, pieczeń z łososiem, pasztet z łososiem, łosoś ze szpinakiem, konfitura z czarnej porzeczki, konfitura do mięs, konkurs hortex, kraina miodem płynąca
Przepis bierze udział w akcji:

3 komentarze

  1. Wygląda super!Na Wielkanoc jak znalazł (zamiast tych wszystkich tłustych białych kiełbas i boczków)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajan propozycja na pewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP