21 mar 2017

Pieczone gruszki nadziane deserowym serkiem migdałowym + domowe mleko migdałowe

Pieczone gruszki wypełnione kremowym serkiem migdałowym o kokosowo-waniliowym aromacie, posypane chrupiącymi orzechami laskowymi i polane miodem- to bogaty w składniki odżywcze, wyborny w smaku i niebanalny w wyglądzie deser.
Jego kluczowym składnikiem (oprócz gruszek 😜) jest twarożek migdałowy, ten zaś w bardzo prosty sposób uzyskamy z... domowej produkcji mleka migdałowego 😀
Takie mleko, to doskonały i dużo zdrowszy zamiennik mleka zwierzęcego- chociażby w popularnej owsiance, jako baza do koktajli, deserów, ciast, a także jako dodatek do kawy czy samodzielny napój (np. z kakao, cynamonem...).
Tak więc za 1 zamachem mamy zdrowy napój, a z jego produktu 'ubocznego'- przy okazji- można przygotować pyszny deser! 🤗
domowe mleko migdałowe, domowe mleko orzechowe, mleko z migdałów, mleko z orzechów, pieczone gruszki, pieczone owoce, twarożek migdałowy, masa migdałowa, deser z owocami, deser z bakaliami, kraina miodem płynąca
Mleko migdałowe:
* migdały- 1 szklanka (użyłam platków migdałowych Agnex)*
* woda- 4 szklanki**
* sól- mała szczypta

Płatki migdałowe zalać 4 szklankami przegotowanej wody i odstawić na całą noc, następnie przełożyć do blendera, wsypać maleńką szczyptę soli i bardzo dokładnie zmiksować.
Przygotować gazę lub pieluszkę bawełnianą, którą należy złożyć na pół (po to, aby najmniejsze drobinki migdałów się nie przedostały- mleko powinno być aksamitnie gładkie!) i umieścić na sitku, te zaś na misce.
Nań pomału wlać cały płyn, a następnie bardzo dokładnie odcisnąć.
Uzyskany płyn, to Nasze mleko, a powstała masa, to twarożek 😊
------------
Twarożek na słodko:
* masa migdałowa powstała z produkcji mleka
* śmietanka kokosowa- 1 łyżka
* wanilia- 1/2 laski
* cukier trzcinowy- 1 łyżeczka

Twarożek powstały ze zmielenia migdałów połączyć z 1 łyżką śmietanki kokosowej, cukrem, wyskubanymi ziarenkami z laski wanilii i wymieszać.
------------
Dodatkowo:
* małe gruszki- 5 szt.
* orzechy laskowe Agnex- 1/4 szklanki
* miód- do polania
Przygotowanie:

Gruszki przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec 15-17 minut.
W międzyczasie na suchej patelni podprażyć orzechy laskowe, a następnie przełożyć do ściereczki,  potrzeć o siebie w celu pozbycia się skórki (spokojnie, nie musi być dokładnie!) i posiekać.
Z piekarnika wyjąć gruszki, gorące wypełnić twarożkiem, dodatkowo polać miodem, posypać orzechami i...
... zajadać się ze smakiem! 😋

Smacznego!

Domowej produkcji mleko migdałowe
domowe mleko migdałowe, domowe mleko orzechowe, mleko z migdałów, mleko z orzechów, pieczone gruszki, pieczone owoce, twarożek migdałowy, masa migdałowa, deser z owocami, deser z bakaliami, kraina miodem płynąca
domowe mleko migdałowe, domowe mleko orzechowe, mleko z migdałów, mleko z orzechów, pieczone gruszki, pieczone owoce, twarożek migdałowy, masa migdałowa, deser z owocami, deser z bakaliami, kraina miodem płynąca

A tu pieczone gruszki wypełnione serkiem migdałowo-koksowo-waniliowym, prażonymi orzechami laskowymi i miodem 😋
domowe mleko migdałowe, domowe mleko orzechowe, mleko z migdałów, mleko z orzechów, pieczone gruszki, pieczone owoce, twarożek migdałowy, masa migdałowa, deser z owocami, deser z bakaliami, kraina miodem płynąca
domowe mleko migdałowe, domowe mleko orzechowe, mleko z migdałów, mleko z orzechów, pieczone gruszki, pieczone owoce, twarożek migdałowy, masa migdałowa, deser z owocami, deser z bakaliami, kraina miodem płynąca
* można zmiksować migdały ze skórką, jednak łagodniejsze i delikatniejsze w smaku jest mleko z blanszowanych migdałów (jeżeli jest problem z ich kupnem, to migdały ze skórką zalać wrzątkiem, odstawić na 5 minut, a następnie z łatwością usunąć skórkę).
Równie dobrym i wygodnym rozwiązaniem jest wykorzystanie płatków migdałowych- to właśnie z nich powstało moje mleko migdałowe 😊
**  jeżeli Wasz blender nie pomieści takiej ilości wody jednorazowo, można zrobić z 2 lub 3 porcji-  do szklanki migdałów wlać np. 2 szklanki wody, zmiksować i odcedzić.
Powstałą masę przełożyć do blendera, wlać pozostałe 2 szklanki wody, ponownie zmiksować i odcedzić.

Do przygotowania tego deseru wykorzystałam produkty firmy Agnex.
I Was zapraszam do sklepu (www.sklepagnex.pl) na zakupy- do 30.04.2017 r. kupicie produkty tańsze o 5%, wystarczy wpisać hasło ZDROWE-BAKALIE 

2 komentarze

  1. Uwielbiam takie pieczone gruszki :) idealny deser - pozdrawiam, Beata

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł na deser i do tego ten twarożek migdałowy... brzmi interesująco :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP