25 mar 2017

Stir-fry z indykiem, warzywami i makaronem na ostrrrroooo

Soczyste i pikantne mięso z piersi z indyka marynowane w sosie sojowym, kruche warzywa, ostra papryczka, makaron chiński (typu chow main) i chrupiące orzeszki ziemne- oto 'chińszczyzna' na ostro w wydaniu stir-fry.
Niezwykle aromatyczne i zaskakujące smakiem danie, które przygotujesz w 20 minut! 🤗
chińszczyzna na ostro, stir fry z mięsem, stir fry z makaronem, stir fry z warzywami, makaron z warzywami, warzywa w sosie sojowym, sos sojowy, makaron chiński, kraina miodem płynąca


2-3 porcje:
* pierś z indyka- 200 g
* makaron wonton- 100 g
* papryka- 3 małe szt. (czerwona, żółta i zielona)
* ostra papryczka- 1/2 szt.
* marchewka- 1 mała
* czosnek- 2 duże ząbki
* sos sojowy ciemny- 6 łyżek
* imbir w zalewie- 2 łyżki
* olej ryżowy- 2 łyżki
* orzeszki ziemne- 2 łyżki
* ostra papryka mielona- 1/2 łyżeczki
* świeża kolendra- do posypania
* czarny sezam- do posypania

Pierś z indyka pokroić w cienkie paseczki, przełożyć do miseczki, doprawić szczypta soli, 2 łyżkami sosu sojowego, ostrą papryką i zostawić do zamarynowania na minimum 30 minut (a najlepiej zrobić to dzień wcześniej, wieczorem i wstawić do lodówki na całą noc).
W międzyczasie papryki oraz obraną marchewkę pokroić w cienkie paski, a czosnek i ostrą papryczkę pokroić w krążki.
Na głębokiej patelni rozgrzać olej ryżowy, przełożyć mięso i smażyć do lekkiego zarumienienia, a następnie dodać pokrojone warzywa wraz z czosnkiem i smażyć 5 minut- często mieszając.
W międzyczasie przygotować makaron, odcedzić i przełożyć na patelnię z mięsem i warzywami, podlać 4 łyżkami sosu sojowego, dodać orzeszki ziemne oraz imbir i całość ponownie podsmażyć jeszcze 1-2 minuty.
Gotową chińszczyznę posypać czarnym sezamem i listkami kolendry.

Smacznego! :)
chińszczyzna na ostro, stir fry z mięsem, stir fry z makaronem, stir fry z warzywami, makaron z warzywami, warzywa w sosie sojowym, sos sojowy, makaron chiński, kraina miodem płynąca

2 komentarze

  1. Nigdzie nie mogę znaleźć imbiru w zalewie, czy świeży się nada?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świeży imbir całkowicie zmieni smak potrawy- czy na lepsze, tego nie wiem? :) A jeżeli chodzi o imbir w zalewie, to można go pominąć.

      Usuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP