6 mar 2017

Zupa cebulowa

Jedna z najbardziej popularnych zup we Francji, której bazą jest głównie cebula (duuużo cebuli), długo smażona na bardzo małym ogniu, podlana białym winem (spróbujcie koniecznie ze słodkim 😋), przygotowywana na bulionie wołowym, a na koniec zapiekana lub podana z serowymi tostami.
Należy wiedzieć, że zupa mimo minimalizmu w ilości składników nie zalicza się do tych 'szybkich', jednak w jej przypadku nie warto iść na skróty, gdyż odpowiednio przygotowana ma niesamowity, bardzo bogaty i lekko słodkawy smak- dlatego tak bardzo ważne jest dosyć długie duszenie cebuli, dzięki czemu zupa nabiera wyjątkowego aromatu i wspomnianej słodyczy.
Smakuje tak wybornie, że przygotuj jeszcze dziś! 😊
zupa cebulowa, zupa z cebuli, francuska zupa cebulowa, serowe tosty, tosty z sera, grzanki serowe, grzanki z serem, kraina miodem płynąca



3-4 porcje:
* bulion wołowy- 1,2 litra (ja użyłam rosołu z kury)
* cebula- 1,2 kg
* białe wino słodkie- 120 ml
* masło klarowane- 40 g
* sól, pieprz- do smaku
* kromki chleba/ bagietka + starty ser

Cebulę obrać i pokroić w piórka.
W dużym rondlu stopić masło, wrzucić cebulę i dusić ją pod przykryciem na bardzo małym ogniu- co jakiś czas mieszając- aż będzie miękka i rumiana (około 45 minut).
Po tym czasie wlać białe wino i często mieszając smażyć, aż odparuje.
Wlać bulion i całość gotować przez około 4-5 minut.
Doprawić solą oraz pieprzem.

Wariant 1- tradycyjny:
Pokrojony chleb/bagietkę zapiec chwilę w piekarniku.
Porcję zupy przelać do żaroodpornych miseczek, ułożyć podpieczony chleb, nań wyłożyć porcję startego sera i wstawić do nagrzanego na 180 stopni (termoobieg) piekarnika.
Piec do momentu, aż ser się roztopi i lekko zarumieni.

Wariant 2:
Pokrojony chleb/bagietkę wyłożyć porcją starego sera i grzanki zapiec w piekarniku- 180 stopni (termoobieg)- aż ser się roztopi i lekko zarumieni.

Smacznego! :)
zupa cebulowa, zupa z cebuli, francuska zupa cebulowa, serowe tosty, tosty z sera, grzanki serowe, grzanki z serem, kraina miodem płynąca

3 komentarze

  1. Takie minimalistyczne zupy są najlepsze! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie robiłam cebulowej, ciągle jest na mojej liście "do zrobienia" ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę w końcu zrobić - ostatnio nawet wodę pod zupy, buliony filtrujemy - to zmienia smak zdecydowanie na lepszy :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP