5 kwi 2017

Fit wędlina z indyka z galaretką

Nie ma to jak domowa wędlina, świeża, z przepyyyszną, aromatyczną galaretką, krojona w grube lub cienkie plastry- jak kto lubi ☺️
W 100% z chudej piersi z indyka, pachnąca i smakująca majerankiem, słodką i ostrą papryką oraz odrobiną czosnku- zamiast mom, konserwantów, wypełniaczy, glutaminianu i innych 'cudów' 😉
Do jej przygotowania użyłam szynkowaru, choć i bez niego można sobie świetnie poradzić- wystarczy mięso w folii zwinąć w zgrabny rulon i parzyć tak samo jak w wersji z szynkowarem 🙂Pracy i wysiłku podczas przygotowania takiej wędliny jest niewiele, jednak swoje trzeba odczekać, aby później móc cieszyć się jej wspaniałym i wybornym smakiem! 😋
* pierś z indyka- 600 g
* woda- 200 ml
* żelatyna Galeo- 2 łyżki
* papryka słodka Galeo- 2 łyżeczki
* sól- 1 łyżeczka z lekką górką
majeranek Galeo- 1 łyżeczka
* papryka ostra Galeo- 1/2 łyżeczki
* czosnek granulowany Galeo- 1/2 łyżeczki
* pieprz czarny mielony Galeo- 1/2 łyżeczki

Przygotować mięso: 400 g zmielić, a pozostałe 200 g pokroić w kostkę.
Do mięsa wlać wodę, wsypać żelatynę oraz dodać wszystkie przyprawy i dokładnie wyrobić (najlepiej dłonią), aż mięso wchłonie całą wodę.
Szynkowar* wyłożyć folią, włożyć mięso, zawinąć, docisnąć i odstawić na 8 godzin do lodówki.
Szynkowar wstawić do garnka, wlać wodę (poziom wody powinien sięgać 1 cm poniżej poziomu mięsa) i zagotować.
Mięso parzyć bez przykrycia, na minimalnym ogniu przez 100 minut**
Szynkowar wyjąć z wody, ostudzić i wstawić do lodówki- najlepiej na całą noc, dopiero po całkowitym zastygnięciu wyjąć wędlinę.

Smacznego! :)
* jeżeli nie jesteście w posiadaniu szynkowaru, to wędlinę można zrobić tylko w folii- mięso przełożyć do folii, zwinąć w rulon, dokładnie uszczelnić końce folii i parzyć j.w.
** na każdy cm mięsa w szynkowarze przysługuje 10 minut parzenia, czyli np.: 10 cm wysokości = 100 minut parzenia.

2 komentarze

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP