20 kwi 2017

Klasyczna sałatka Caprese

Sałatka z włoskiej kuchni, klasyczna Caprese- z mozzarellą, pomidorami, świeżą bazylią oraz oliwą z oliwek.
Dodatkowo sól, pieprz + słodki ocet balsamiczny dla podniesienia walorów smakowych i... tyle, bo przecież kuchnia Włoska charakteryzuje się prostotą w przygotowaniu potrawy oraz minimalizmem składników, ale za to z idealnym ich doborem 😃
Mnie Caprese najlepiej smakuje jako samodzielne i lekkie danie z dodatkiem chrupiącej bagietki z masłem (maczana w powstałym sosie, mniammm!), ale może również stanowić 'świeży' dodatek do mięsnego obiadu.
Taka prosta, a taaaaka pyszna! 😋
sałatka caprese, włoska sałatka, sałatka z mozzarellą, sałatka z pomidorami, sałatka z bazylią, sałatka na imprezę, sałatka do obiadu, kraina miodem płynąca


1 duża porcja:
* mozzarella- 1 szt.
* pomidor- 1 duży
* świeża bazylia- 1 garść listków
* oliwa z oliwek- 4 łyżki
* sól, pieprz, zagęszczony ocet balsamiczny- do smaku

Mozzarellę oraz pomidora pokroić w plastry (lub kostkę), posypać świeżymi listkami bazylii, doprawić solą, pieprzem oraz słodkim octem balsamicznym i skropić oliwą.

Smacznego! :)
sałatka caprese, włoska sałatka, sałatka z mozzarellą, sałatka z pomidorami, sałatka z bazylią, sałatka na imprezę, sałatka do obiadu, kraina miodem płynąca

2 komentarze

  1. Klasyczne sałatki są najlepsze! Dziękuję za przypomnienie, że owa sałatka istnieje :P. W końcu ją sobie wykonam w domciu .. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy mi się nie znudzi!:) Uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP