27 kwi 2017

Krem z białych szparagów z kiełbaską

Gęsta, kremowa i sycąca, na białych szparagach, z dodatkiem pikantnej kiełbaski chorizo, dzięki której został przełamany delikatny smak zupy oraz obowiązkowo doprawiona odrobiną gałki muszkatołowej i skórki z cytryny, która subtelnie orzeźwia całość.
Zupa-krem w sezonie szparagowym, to nie tylko sezonowy rarytas, a wręcz pyszna konieczność! 😋 zupa szparagowa, krem szparagowy, krem ze szparagów, zupa-krem ze szparagów, pomysł na szparagi, tani obiad, szybki obiad, kraina miodem płynąca
4 porcje:
* woda- 1 litr
* szparagi- 500 g
* ziemniaki- 250 g
* kiełbasa chorizo- 150 g
* cebula- 1 mała
* suszona włoszczyzna- 1 łyżka
* skórka z cytryny- 1/2 łyżeczki
* sól, pieprz, gałka muszkatołowa- do smaku
* masło klarowane- do smażenia

Na patelni podsmażyć chorizo, a następnie przełożyć do miseczki, pozostawiając tłuszcz do którego dodać masło klarowane i podsmażyć posiekaną cebulę wraz z pokrojonymi w kostkę ziemniakami.
Całość przełożyć do garnka, dodać szparagi- uprzednio pozbawione zdrewniałych części, obrane i przekrojone na 3-4 części- wlać wodę, wsypać suszoną włoszczyznę i zagotować.
Gotować około 10-15 minut- w zależności od grubości i świeżości szparagów.
Zmiksować na gładki krem (można pozostawić parę główek do ozdoby wierzchu), a jeżeli pojawią się jakiekolwiek łyki, to zupę przelać przez sitko.
Na koniec doprawić solą, pieprzem, skórką z cytryny oraz gałką.
Podawać z wyłożoną kiełbaską.

Smacznego! :)
zupa szparagowa, krem szparagowy, krem ze szparagów, zupa-krem ze szparagów, pomysł na szparagi, tani obiad, szybki obiad, kraina miodem płynąca

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP