3 kwi 2017

Kruche ciasteczka waniliowe z cytryną i... tymiankiem

Delikatne, kruche i przyjemnie chrupiące, o krągłym kształcie i ciekawym, popękanym wzorku, który jest niepowtarzalny.
A w smaku...
mmmmm, obłędne! 😍
Cudownie maślane, o wyczuwalnej cytrynowo-waniliowej nucie, z intrygującym dodatkiem jakim jest... tymianek!
Choć ten dodatek może wydawać się Wam ciut 'wytrawny', to zapewniam Was, że nie ma się czego obawiać- tymianek świetnie komponuje się z cytryną i co więcej- zapewnia naprawdę baaardzo ciekawe doznania smakowe, nawet w słodkich wypiekach 😋
Nie licząc czasu na chłodzenie, ciasteczka te piecze się bardzo szybko- 10 minut i gotowe- znikają równie szybko, a szczególnie kiedy 'niezuważanie' sięgają po nie małe rączki (te duże- męża- też trzeba było pilnować, hihiii)! 😉
kruche ciasteczka, kruche ciastka, ciastka cytrynowe, ciastka waniliowe, ciastka z cytryną, ciasta z wanilią, ciastka z tymiankiem, tymianek z cytryną, popękane ciasteczka, maślane ciasteczka, maślane ciastka, konkurs galeo, przyprawy galeo, kraina miodem płynąca
Około 60 szt.:
* mąka pszenna- 300 g
* miękkie masło- 200 g
* cukier- 150 g
* jajko- 1 szt.
* cukier wanilinowy Galeo- 1 opakowanie
* sok z cytryny- 3 łyżki
* skórka z cytryny- 2 łyżki
* suszony tymianek Galeo- 1 łyżeczka z lekką górką
* proszek do pieczenia Galeo- 1 łyżeczka
* cukier puder- 1/2 szklanki*

Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę.
Ciągle mieszając na niskich obrotach wbić jajko, wlać sok z cytryny, dodać startą skórkę z cytryny oraz tymianek i cukier wanilinowy.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesypać (nie trzeba przesiewać) do maślanej masy, wymieszać do połączenia się składników.
Z powstałej masy utworzyć kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut (będzie się lepiej 'kulało' kuleczki), a potem wyjąć i zrobić kulki o wielkości małego orzecha włoskiego, obtoczyć w cukrze pudrze i ponownie odłożyć do lodówki- na minimum 30 minut.
Piekarnik nagrzać na 180 stopni.
Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, poukładać kuleczki w 2cm odstępach i piec przez 10-12 minut.
Ostudzić na kratce.

Smacznego! :)
* można zrezygnować z tego składnika, jednak obtaczając kuleczki w cukrze pudrze ciasteczka po upieczeniu zyskują na chrupkości- na wierzchu tworzy się fantastycznie chrupiąca otoczka 😋
kruche ciasteczka, kruche ciastka, ciastka cytrynowe, ciastka waniliowe, ciastka z cytryną, ciasta z wanilią, ciastka z tymiankiem, tymianek z cytryną, popękane ciasteczka, maślane ciasteczka, maślane ciastka, konkurs galeo, przyprawy galeo, kraina miodem płynąca
kruche ciasteczka, kruche ciastka, ciastka cytrynowe, ciastka waniliowe, ciastka z cytryną, ciasta z wanilią, ciastka z tymiankiem, tymianek z cytryną, popękane ciasteczka, maślane ciasteczka, maślane ciastka, konkurs galeo, przyprawy galeo, kraina miodem płynąca

1 komentarz

  1. Wyglądają przepysznie. Ciekawe czy mi wyjdą w starym gazowym piekarniku :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP