10 kwi 2017

Lekka sałatka z jajkiem i kapustą pekińską w sosie chrzanowym

Lekka sałatka z kapustą pekińską, soczystą rzodkiewką, zielonym groszkiem oraz jajkami, posypana pestkami dyni oraz rzeżuchą.
Dodatkowo całość została skropiona kremowym sosem chrzanowym- dla lekkiego zaostrzenia smaku- na bazie śmietany, majonezu i chrzanu.
Z kromką chleba z masłem na pyszne śniadanie bądź kolację, a także w sam raz na świąteczny, wielkanocny stół 😊
sałatka z jajkiem, sałatka z rzodkiewką, sałatka z groszkiem, sałatka z kapustą pekińską, sałatka ze świeżymi warzywami, sos chrzanowy do sałatki, sałatka na wielkanoc, kraina miodem płynąca
Sałatka, 3-4 porcje:
* kapusta pekińska- 1 szt.
* rzodkiewka- pęczek
* jajka- 4-6 szt.
* groszek- 200 g (mała puszka)
* pestki dyni- 2 łyżki
* rzeżucha- do posypania

Sos chrzanowy:
* śmietana 18%- 2 łyżki (ew.gęsty jogurt grecki)
* majonez- 1 łyżka
* chrzan- 2 łyżeczki (taki ze słoiczka)*
* sok z cytryny- 1/2 łyżeczki
* sól, pieprz- do smaku

Sałatka:
Jajka ugotować (stopień ugotowania wg własnych preferencji), ostudzić i przekroić na pół.
Kapustę posiekać, rzodkiewkę pokroić w krążki i przełożyć do miski.
Dodać jajka, odcedzony groszek i całość skropić sosem chrzanowym.
Wierzch posypać pestkami dyni i rzeżuchą.

Sos chrzanowy:
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.

Smacznego! :)
sałatka z jajkiem, sałatka z rzodkiewką, sałatka z groszkiem, sałatka z kapustą pekińską, sałatka ze świeżymi warzywami, sos chrzanowy do sałatki, sałatka na wielkanoc, kraina miodem płynąca
* ilość dodanego chrzanu zależy od Waszych preferencji smakowych- należy więc zacząć od 1 łyżeczki, wymieszać i spróbować, a dopiero w razie potrzeby zwiększyć ilość.

1 komentarz

  1. Nie przepadam za groszkiem, ale bez niego to bym tą sałatkę wcinała :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP