26 kwi 2017

Pieczone ziemniaczane krążki z solą i tymiankiem

Pieczone ziemniaki w ciekawej odsłonie- pod postacią pieczonych krążków.
Choć modyfikacji smakowych tej przekąski może być wiele, dodając np. słodką/ostrą paprykę, chili, rozmaryn, pieprz, czosnek, a nawet można wzbogacić o dodatek sera, to ja postawiłam na skromną klasykę- gruboziarnistą sól oraz świeży tymianek ☺️
Ciekawa, prosta i pyszna propozycja do wykorzystania na codzień jak i wszelakich spotkaniach z rodziną lub przyjaciółmi 🎉
ziemniaczane krążki z solą i tymiankiem, pieczone ziemniaczki, pieczone frytki, pomysł na imprezę, kraina miodem płynąca
12 sztuk:
* średniej wielkości ziemniaki- 12 szt.
* roztopione masło klarowane- 60 g
* świeży tymianek- 4-5 dorodnych gałązek
* sól- 1,5 łyżeczki

Ziemniaki obrać, pokroić na cienkie plastry (około 2 mm) i przełożyć do dużej miski.
Dodać świeże listki tymianku, sól oraz wlać roztopione masło i całość delikatnie, ale bardzo dokładnie wymieszać.
Blaszkę na muffiny wysmarować masłem i układać- jeden na drugi- krążkami ziemniaczanymi.
Piekarnik nastawić na 200 stopni i piec około 30 minut.
Podawać natychmiast, posypując dodatkowo solą oraz listkami tymianku.

Smacznego! :)
ziemniaczane krążki z solą i tymiankiem, pieczone ziemniaczki, pieczone frytki, pomysł na imprezę, kraina miodem płynąca

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP