24 kwi 2017

Smażone szparagi z szynką, jajkiem, pomidorkami i ziarnami

Połączenie smażonych, zielonych szparagów z chrupiącą szynką szwarcwaldzką, jajkiem, soczystymi pomidorkami koktajlowymi oraz ziarnami, polanych winegretem- to smaczny pomysł na sycące danie na ciepło.
sałatka ze szparagami, sałatka z jajkiem, sałatka z szynką, smażone szparagi, potrawa ze szparagami na ciepło, kraina miodem płynąca
2 porcje:
* zielone szparagi- 12 szt.
* pomidorki koktajlowe- 12 szt.
* szynka szwarcwaldzka- 8 plastrów
* jajka- 3-4 szt.
* słonecznik, pestki dyni i sezam- po 2 łyżki
* masło klarowane- 2 łyżki
* czosnek- 1 mały ząbek
* ocet jabłkowy- 1 łyżeczka
* oliwa z oliwek- 1 łyżeczka
* sól, pieprz- do smaku

Ugotować jajka, a w międzyczasie przygotować szparagi- umyć, obrać (jeżeli obawiacie się, że będą łykowate), oderwać zdrewniałe końcówki, przekroić na 2-3 części, przełożyć na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym, posypać solą oraz pieprzem, zakryć i dusić około 12 minut- mieszając od czasu do czasu- aż szparagi będą miękkie.
Po tym czasie na patelnię ze szparagami dodać szynkę szwarcwaldzką oraz pokrojony czosnek i smażyć razem około 3 minuty, aż szynka się ładnie zarumieni, a powstałe soki na patelni zlać do kubeczka, do którego dodać łyżeczkę oliwy z oliwek oraz ocet jabłkowy.
Na małej, suchej patelni podprażyć słonecznik, pestki dyni oraz sezam.
Szparagi, szynkę, ugotowane i przekrojone na pół jajka wyłożyć na półmisek, dodać pomidorki koktajlowe, posypać ziarnami i polać dressingiem.

Smacznego! :)
sałatka ze szparagami, sałatka z jajkiem, sałatka z szynką, smażone szparagi, potrawa ze szparagami na ciepło, kraina miodem płynąca

1 komentarz

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP