28 kwi 2017

Zapiekane tosty ze szparagami, pieczarkami i serem pleśniowym

Zgrzewana kanapka na gorąco, z chrupiącą skórką i wnętrzem wypełnionym soczystymi, zielonymi szparagami, smażonymi pieczarkami oraz rozpływającym się w ustach serem pleśniowym.
W trwającym sezonie szparagowym tych tostów trzeba spróbować! ☺️
zapiekane tosty ze szparagami, zapiekane tosty z pieczarkami, zapiekanka ze szparagami, zapiekanka z pieczarkami, grzanki ze szparagami, grzanki z pieczarkami, kanapka ze szparagami, kraina miodem płynąca
4 sztuki:
* bułki typu ciabatta- 4 szt.
* zielone szparagi- 12 szt.
* pieczarki- 300 g
* ser typu camembert/brie- 200 g
* cebula- 1 mała sztuka
* sól, pieprz, ostra papryka- do smaku
* masło klarowane- do smażenia

Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, ewentualnie obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie.
W międzyczasie pieczarki pokroić, a cebulę drobno posiekać i razem podsmażyć na rozgrzanym maśle klarowanym, dodając przyprawy.
Bułkę przekroić na pół, pozostawiając jedną krawędź nieprzeciętą, na spód wyłożyć po 2-3 łyżki pieczarek, kolejno po 3 szparagi i 2 plastry sera (dosyć grube, tak około 1 cm).
Zapiekać w opiekaczu około 3-4 minuty, aż bułka się lekko zarumieni.
W razie potrzeby przekroić na pół.

Samcznego! :)
zapiekane tosty ze szparagami, zapiekane tosty z pieczarkami, zapiekanka ze szparagami, zapiekanka z pieczarkami, grzanki ze szparagami, grzanki z pieczarkami, kanapka ze szparagami, kraina miodem płynąca

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP