3 maj 2017

Bezglutenowe ciasteczka kokosowe- Kokosanki

Kruchy wierzch, obłędnie pyszny i mięsisty środek oraz tak wspaniały aromat i cudowny smak, że ciężko im się oprzeć- Kokosanki! 😍
Bez glutenu, na samych białkach oraz wiórkach kokosowych (no, jeszcze plus cukier, bo w końcu to słodki deser 😉) i z... tysiącem kalorii, ale czy ktoś to liczy??!! 😜
Proporcje na te kokosowe cuda zaczerpnęłam z przepisu od Ani Starmach ☺️
kokosanki, ciasteczka kokosowe, ciasteczka z kokosem, ciasteczka z wiórkami kokosowymi, ciastka na wiórkach kokosowych,ciasteczka bez glutenu, ciasteczka bez mąki, ciasteczka bezglutenowe kokos, kraina miodem płynąca
około 16 szt.:
* białka- 4 szt.
* wiórki kokosowe- 200 g
* cukier- 150 g
* masło- 60 g
* mąka ziemniaczana- 1 łyżka
* sok z limonki- 1 łyżka
* cukier puder- do oprószenia (opcjonalnie)

W rondelku podgrzewać masło z cukrem (100 g), do momentu aż cukier się rozpuści, a następnie wsypać wiórki kokosowe, wymieszać i ostudzić.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać pozostały cukier, sok z limonki i mąkę ziemniaczaną.
Do masy kokosowej partiami dodawać pianę i delikatnie wymieszać.
Łyżeczką (lub gałkownicą do lodów- ja tak zrobiłam) nakładać porcję masy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 16-18 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni.
Ostudzone ciasteczka opcjonalnie posypać cukrem pudrem.

Smacznego! :)
kokosanki, ciasteczka kokosowe, ciasteczka z kokosem, ciasteczka z wiórkami kokosowymi, ciastka na wiórkach kokosowych,ciasteczka bez glutenu, ciasteczka bez mąki, ciasteczka bezglutenowe kokos, kraina miodem płynąca

2 komentarze

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP