27 maj 2017

Crumble z rabarbarem i grubą, waniliową kruszonką

Jeden z moich ulubionych i najprostszych deserów pod postacią crumble, czyli owoców zapiekanych pod kruszonką.
Hmmm, no tak, zazwyczaj są to owoce, jednak tym razem jest wyjątek, bo wykorzystane zostało warzywo, które jednak kapitalnie nadaje się do przygotowania wszelkiego rodzaju deserów, czyli mowa o... rabarbarze (tak, tak, rabarbar to warzywo! 😱).
Tak więc- soczysty rabarbar otulony klasyczną, grubą kruszonką z masła, cukru i mąki (w tym wypadku użyta została jasna mąka orkiszowa) o waniliowym aromacie, to idealny deser na rozpoczęcie pysznego sezonu rabarbarowego!
Z gałką lodów, z bitą śmietaną czy płynną kremówką, mmmm... pycha! 😋 👍
crumble z rabarbarem, crumble z owocami, rabarbar z kruszonką, rabarbar pod kruszonką, kruszonka do ciasta, kruszonka z mąki i masła, deser z rabarbarem, deser z rabarbaru, kraina miodem płynąca


4 porcje:
* rabarbar- 800 g
* mąka jasna orkiszowa- 150 g (lub pszenna)
* miękkie masło- 100 g (+ do wysmarowania formy)
* cukier puder trzcinowy- 100 g
* laska wanilii- 1 szt.

Rabarbar pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na spodzie dużej foremki wysmarowanej masłem.
Przygotować kruszonkę z miękkiego masła, mąki, cukru oraz wyskubanych ziarenek z laski wanilii, dokładnie wyrabiając ją dłońmi i formując grubsze grudki.
Kruszonkę wyłożyć na wierzch rabarbaru.
Wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piec około 20 minut, aż kruszonka lekko się zarumieni.

Smacznego!
crumble z rabarbarem, crumble z owocami, rabarbar z kruszonką, rabarbar pod kruszonką, kruszonka do ciasta, kruszonka z mąki i masła, deser z rabarbarem, deser z rabarbaru, kraina miodem płynąca

1 komentarz

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP