31 maj 2017

Zupa z młodej kapusty z pikantną kiełbaską

Nieco inny kapuśniak, ale dużo lżejszy, bo przygotowywany z młodej kapusty, warzyw korzeniowych i kiełbasy chorizo.
Chorizo nadaje nie tylko delikatnej pikanterii i ciekawego smaku, ale dzięki jej dodatkowi porcja takiej zupy nasyci Nas na dłużej.
Zupa naprawdę pyszna, łatwa i do przygotowania tylko w 15 minut! 🙃
zupa z młodej kapusty z kiełbaską, zupa z młodą kapustą, młoda kapusta, zupa z kiełbasą, zupa warzywna z kiełbasą, kraina miodem płynąca
4 porcje:
* bulion/rosół (ew.woda)- 1,2 litra
* pikantna kiełbaska chorizo- 140 g
* młoda kapusta- 300 g (około 1/2 średniej główki)
* ziemniaki- 2 bardzo duże
* marchewka- 1 szt.
* pietruszka- 1 mała szt.
* seler- 1/4 małej szt.
* cebula- 1 szt.
* suszona włoszczyzna- 1 łyżka
* suszony majeranek- 1 łyżka
* ziele angielskie- 4 szt.
* listek laurowy- 2 szt.
* sól, pieprz- do smaku
* masło klarowane- do smażenia
* świeży koper- do posypania

W dużym garnku, na rozgrzanym maśle podsmażyć posiekaną cebulkę wraz z pokrojoną w plasterki kiełbaską.
Następnie wlać rosół i dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz posiekaną kapustę.
Wsypać także suszoną włoszczyznę, ziele angielskie, suszony majeranek oraz listek laurowy i zagotować.
Gotować około 12 minut (a najlepiej do miękkości warzyw), a 2 minuty przed końcem dorzucić startą na tarce marchewkę z pietruszką i selerem.
Doprawić solą, pieprzem i posypać świeżym koperkiem.

Smacznego! :)
zupa z młodej kapusty z kiełbaską, zupa z młodą kapustą, młoda kapusta, zupa z kiełbasą, zupa warzywna z kiełbasą, kraina miodem płynąca

3 komentarze

  1. To brzmi pysznie - szczególnie dziś, gdy za oknem ciemno i wietrzycho

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczna:) chętnie zrobię:)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP