19 cze 2017

Kotlety mielone z indyka z cukinią

Kotlety drobiowe- delikatne w smaku i zdrowsze niż tradycyjne mielońce wieprzowe, bo z chudej, indyczej piersi.
Sycące, a jednocześnie 'nie zapychające', a dodatek startej cukinii podnosi nie tylko walory smakowe, ale również sprawia, że kotlety są bardziej wartościowe oraz soczyste (jak wiadomo- pierś z indyka jest dość 'sucha').
Na pyszny, domowy obiad z ziemniaczkami i surówką (może z młodej kapusty? Wszak jeszcze sezon na nią trwa!)- w sam raz! 😊
kotlety mielone z indyka z cukinią, kotlety mielone drobiowe, kotlet z cukinią, dietetyczne kotlety, kraina miodem płynąca
Około 8 sztuk:
* pierś z indyka- 300 g
* starta cukinia- 130 g (pół średniej)
* jajko- 1 szt.
* cebula- 1 mała
* bułka tarta- 4 czubate łyżki
* sól, papryka czerwona- po 1 łyżeczce
* pieprz- 1/2 łyżeczki
* olej rzepakowy- 1 łyżeczka + do smażenia

Na 1 łyżeczce oleju zeszklić drobniutko posiekaną cebulę.
Pierś z indyka zmielić i wymieszać ze wszystkimi składnikami.
Z masy formować kotleciki i smażyć na rozgrzanym oleju.

Smacznego! 😋
kotlety mielone z indyka z cukinią, kotlety mielone drobiowe, kotlet z cukinią, dietetyczne kotlety, kraina miodem płynąca

2 komentarze

  1. Fantastyczne:) cukinia dodaje wilgoci, kiedyś robiłam podobne,są pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A mną właśnie chodzą mielone. Twoje są mega!

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP