1 cze 2017

Pancakes na maślance

Ja i moja rodzina uwielbiamy placki, niezależnie w jakim wydaniu i z jakimi dodatkami- zawsze mają 'wzięcie' ☺️
Te- jak przystało na 'pankejki'- są mięciutkie i puszyste, delikatnie słodkie (bo i tak zawzyczaj podajemy ze słodkimi dodatkami) oraz wzbogacone o subtelny smak wanilii, który można zastąpić sokiem i skórką z cytryny/pomarańczy albo dowolnym aromatem.
Aby były ciut zdrowsze została użyta jasna mąka orkiszowa, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć zwykłej mąki pszennej.
Gotowe podajemy z... czym tylko dusza zapragnie! 😃
pancakes na maślance, pancakes maślankowe, placki na maślance, placki z maślanki, klasyczne pancakes, amerykańskie pancakes, placki dla dzieci, deser, kraina miodem płynąca


Około 30 szt.:
* maślanka- 2 szklanki
* mąka jasna orkiszowa (ew. pszenna)- 2 pełne szklanki
* cukier trzcinowy- 2 czubate łyżki
* ekstrakt waniliowy- 1 łyżeczka (ew. cukier waniliowy/aromat)
* jajka- 2 szt.
* roztopione masło klarowane- 2 łyżki + w razie potrzeby do smażenia*
* soda- 1 płaska łyżeczka
* sól- szczypta

Do miski wlać maślankę, wbić jajka, wsypać cukier, dodać ekstrakt waniliowy, szczyptę soli oraz 2 łyżki klarowanego masła*
W oddzielnej misce wymieszać mąkę z sodą, przesypać do mlecznej mieszanki i dokładnie połączyć rózgą.
Na rozgrzanej patelni wylewać porcję ciasta (ja wylewam pełną łyżkę do sosów) i smażyć (na średnim ogniu) do momentu, aż pojawią się bąbelki powietrza- wtedy przełożyć na drugą stronę.

Smacznego! 😋
pancakes na maślance, pancakes maślankowe, placki na maślance, placki z maślanki, klasyczne pancakes, amerykańskie pancakes, placki dla dzieci, deser, kraina miodem płynąca
* jeżeli nie jesteście w posiadaniu patelni na której można smażyć bez tłuszczu, to należy zrezygnować z masła do ciasta, ponieważ dodatek masła (bądź innego tłuszczu) będzie niezbędny przy smażeniu każdej porcji.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP