17 sie 2017

Banany w sosie karmelowym

Banany w kremowym sosie karmelowym- mega kaloryczne i mega słodkie, co w niczym nie ujmuje im mega smaku! ☺️
Bardziej nadają się jako dodatek do np. owsianki, naleśników, pankejków, aniżeli jako samodzielny deser- no chyba, że w towarzystwie niesłodzonej bitej śmietany czy mnóstwem kwaśnych owoców tj. jeżyn, porzeczek, marakui itp., aby zrównoważyć słodycz.
Moja propozycja podania to akurat dodatek marakui oraz pistacji, ale coś czuję, że jutro porcja tychże bananów wyląduje w owsiance... 😋
banany w sosie karmelowym, banany w karmelu, sos karmelowy, karmel, deser z bananami, deser z bananów, marakuja, kraina miodem płynąca


* banany- 3 szt.
* cukier trzcinowy- 2/3 szklanki
* śmietanka 30%- 150 ml
* masło- 30 g
* sok z cytryny- 2 łyżki
* woda- 2 łyżki

Dodatkowo:
* marakuja- 2 szt.
* pistacje- mała garść

Cukier trzcinowy przesypać do rondelka/patelni (najlepiej z grubym dnem), dodać wodę i wstawić na bardzo mały ogień.
Podgrzewać, aż cukier się rozpuści, a od momentu kiedy zacznie się 'pienić', dodać masło, wlać śmietankę i wymieszać, aż postawnie jednolity płyn.
Wrzucić pokrojone plasterki banana- uprzednio skropione sokiem z cytryny- i ponownie wymieszać całość, aż banany oblepią się sosem.
Gotowe!
Smacznego! 😋
banany w sosie karmelowym, banany w karmelu, sos karmelowy, karmel, deser z bananami, deser z bananów, marakuja, kraina miodem płynąca

4 komentarze

  1. Takie banany do owsianki są wręcz idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetycznie i słodko...No ale deser musi być słodki

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, apetycznie...
    Banan i karmel to jedno ze smakowych połaczeń idealnych.
    :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP