10 sie 2017

Kremowy i pyszny sos kurkowy

Najprostsza wersja kremowego i bogatego w smaku sosu kurkowego, przygotowanego na bazie białego wina, ale koniecznie słodkiego- dzięki czemu sos nabiera nie tylko subtelnej słodyczy, ale i wykwintności!
Grzyby bardzo lubią masło, niby tylko niewielki dodatek, ale robi ogromną różnicę więc czasami nie próbujcie zamienić tego składnika na olej!☝️
Mnie sos najbardziej smakuje z najzwyklejszymi kopytkami czy domowym makaronem jajecznym, ale i w towarzystwie dowolnego mięsa smakuje równie wybornie 😋
sos kurkowy, sos z kurek, śmietanowy sos z kurkami, sos grzybowy, sos z grzybów, kraina miodem płynąca



* kurki- 300 g
* śmietanka 30%- 250 ml
* wino białe słodkie- 100 ml
* cebula- 1 średniej wielkości
* masło klarowane- 1 łyżka
* sól, pieprz- do smaku
* koper- do posypania

Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć drobno pokrojoną cebulę wraz z dobrze umytymi kurkami.
Wlać wino, a kiedy płyn odparuje wlać śmietankę, doprowadzić do wrzenia i gotować 2-3 minuty (lub dłużej, jeżeli wolicie bardzo gęstą konsystencję sosu), aż sos lekko zgęstnieje.
Na koniec doprawić solą oraz pieprzem i posypać koprem.
Smacznego! :)
sos kurkowy, sos z kurek, śmietanowy sos z kurkami, sos grzybowy, sos z grzybów, kraina miodem płynąca

3 komentarze

  1. Takie wydanie kurek uwielbiam - koniecznie na maśle i ze śmietanką - ostatnio też robiłam z dodatkiem wina - tylko półsłodkiego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ALE apetyczne zdjęcia!
    Nie jadłam kurek lata całe, dziękuję za przypomnienie...
    :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP