24 sie 2017

Pasta z kurek

Sposobów na wykorzystanie kurek jest wiele i kilka pomysłów znajdziecie TU na blogu- dziś do tego zestawu dochodzi prosta i wyborna pasta kurkowa przygotowywana z kurek smażonych na maśle klarowanym, z dodatkiem białego wina, cebulką i odrobiną czosnku (aby nie przytłoczył smaku grzybów!).
Pasta już sama w sobie jest pełna smaku i aromatu, ale zachęcam do wypróbowania w połączeniu z morelami- jak dla mnie to genialne zestawienie! 😋
pasta z kurek, pasta kurkowa, pasta z grzybów, pasta grzybowa, smarowidło z kurek, smarowidło z grzybów, kraina miodem płynąca



* kurki- 300 g
* masło klarowane- 3 łyżki
* wino białe, słodkie- 3 łyżki
* cebula- 1 średniej wielkości
* czosnek- 1 mały ząbek
* sól- do smaku
* natka pietruszki- kilka listków do ozdoby
* morele- 2 szt. opcjonalnie

Na maśle klarowanym zeszklić cebulę, a kiedy będzie miękka wlać wino, odparować i dodać kurki oraz sprasowany czosnek.
Smażyć do momentu, aż powstały płyn z kurek lekko odparuje.
Zmiksować na gładko.
Doprawić solą.
Opcjonalnie podawać z plasterkami moreli
Smacznego! 😋
pasta z kurek, pasta kurkowa, pasta z grzybów, pasta grzybowa, smarowidło z kurek, smarowidło z grzybów, kraina miodem płynąca
pasta z kurek, pasta kurkowa, pasta z grzybów, pasta grzybowa, smarowidło z kurek, smarowidło z grzybów, kraina miodem płynąca

5 komentarzy

  1. Apetycznie wygląda. Zdjęcia bardzo klimatyczne, piękne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda tak,że chce się jeść bez końca:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale zaszalałaś, prawdziwe pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł! Jak to dobrze, że mamy zapas kurek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super przepis i cudowne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP