8 wrz 2017

Zupa z soczewicą, świeżymi pomidorami, imbirem i makaronem

Słońca brak, wilgoć na dworze, co niestety oznacza, że na dobre zawitała do Nas jesienna aura, brrrrrr....
Nadszedł więc czas na pożywne i sycące potrawy, jakże inne od tych letnich, lekkich i orzeźwiających, ale... równie pyszne!!! 😋
Zupa ze świeżych pomidorów z dodatkiem czerwonej soczewicy na pewno Nas nasyci i rozgrzeje od wewnątrz- tym bardziej, że została subtelnie podkręcona imbirem, który dodaje orientalnego akcentu, ale także i zdrowia (tak, tak, imbir w tym okresie, to podstawa- z nim wirusy Nam nie groźne!).
No i ten ☀️ kolor... od razu robi się cieplej również i na duszy! 😉
Zupa z soczewicą, zupa ze świeżymi pomidorami,zupa z imbirem, pomidorowa z soczewicą, pomidorowa z makaronem, zupa z soczewicy, zupa z pomidorów, zupa ze strączkami, kraina miodem płynąca
4 porcje zupy:
* rosół/ bulion warzywny- 1,2 litra
* soczewica czerwona- 2/3 szklanki
* świeże pomidory- 350 g (użyłam żółtych lima)
* cebula- 1 średniej wielkości
* starty imbir- 1/3 łyżeczki*
* masło klarowane- 1 łyżka
* makaron- do podania

Na rozgrzanym maśle klarowanym poddusić cebulę oprószoną odrobiną soli (dzięki czemu cebula szybciej zmięknie).
Kiedy cebula będzie już miękka wsypać starty imbir, soczewicę, wlać bulion i zagotować.
Gotować 5 minut.
W międzyczasie pomidory naciąć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do zupy.
Całość gotować 15 minut, aż soczewica będzie miękka.
Zupę można zmiksować.
Podawać z wcześniej ugotowanym makaronem.
Smacznego! :)
Zupa z soczewicą, zupa ze świeżymi pomidorami,zupa z imbirem, pomidorowa z soczewicą, pomidorowa z makaronem, zupa z soczewicy, zupa z pomidorów, zupa ze strączkami, kraina miodem płynąca
Zupa z soczewicą, zupa ze świeżymi pomidorami,zupa z imbirem, pomidorowa z soczewicą, pomidorowa z makaronem, zupa z soczewicy, zupa z pomidorów, zupa ze strączkami, kraina miodem płynąca
* imbir ma bardzo dominujący smak i większa jego ilość sprawi, że zniknie smak pomidorów! Tu imbir ma tylko subtelnie się przebijać. Można również pominąć imbir- o ile ktoś nie lubi jego charakterystycznego smaku.

1 komentarz

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP