12 paź 2017

Sałatka na ciepło z kaszą bulgur, kabanosem, pieczoną dynią, fetą i rozmarynem

Pieczona i słodka dynia, słona feta, kabanos, kasza bulgur oraz wyrazisty rozmaryn- to pyszny pomysł na treściwą sałatkę, która fantastycznie smakuje na ciepło, gdyż wtedy wszystkie smaki i aromaty są dużo intensywniejsze, aniżeli podane na zimno.
W takiej ciepłej wersji, śmiało więc może stanowić nawet i danie główne!
Kasza bulgur została ugotowana na bazie koncentratu bulionu warzywnego Krakus, dzięki czemu i ona jest bogata w smaku więc nie trzeba już zbytnio doprawiać całości- wystarczy aromatyczny olej z pieczenia dyni z rozmarynem, odrobina miodu i soku z cytryny 😊
Polecam! 😋
sałatka z bulgurem, sałatka z dynią, sałatka z fetą, sałatka z kabanosem, pieczona dynia, sałatka z kaszą, bulion krakus, konkurs krakus, kraina miodem płynąca, fotografia kulinarna szczecin
2-3 porcje:
* koncentrat bulionu warzywnego Krakus- 150 ml
* woda- 250 ml
* kasza bulgur- 100 g (1 woreczek)
* dynia hokkaido- 500 g
* kabanos- 80 g
* feta- 50 g
* olej rzepakowy- 5 łyżek
* sól- 1/2 łyżeczki
* rozmaryn- 2 dorodne gałązki
* cytryna- 1 łyżeczka
* miód- 1 łyżeczka
* szczypta pieprzu

Dynię (wraz ze skórką- o ile użyjecie dyni Hokkaido) pokroić w średnią kostkę i przełożyć do naczynia żaroodpornego, następnie zalać olejem, posypać solą oraz doprawić świeżym rozmarynem i wymieszać.
Piec 25 minut w 180 stopniach- pamiętając o przemieszaniu 2 razy, aby dynia upiekła się z każdej strony.
Po tym czasie dynię wyłożyć, a pozostały olej przelać do kubka.
W międzyczasie do garnka wlać wodę oraz koncentrat bulionu warzywnego i zagotować.
Kiedy wywar zacznie wrzeć dodać kaszę bulgur i gotować według wskazówek na opakowaniu.
Do miski przesypać kaszę, dodać dynię, pokrojonego kabanosa wraz z fetą i skropić sosem powstałym z wymieszania oleju z pieczenia dyni z cytryną i miodem i lekko przemieszać.
Na koniec doprawić szczyptą pieprzu.
Podawać od razu.
Smacznego! 😋
sałatka z bulgurem, sałatka z dynią, sałatka z fetą, sałatka z kabanosem, pieczona dynia, sałatka z kaszą, bulion krakus, konkurs krakus, kraina miodem płynąca, fotografia kulinarna szczecin
sałatka z bulgurem, sałatka z dynią, sałatka z fetą, sałatka z kabanosem, pieczona dynia, sałatka z kaszą, bulion krakus, konkurs krakus, kraina miodem płynąca, fotografia kulinarna szczecin


#krakus, #smacznieiszybko

2 komentarze

  1. Jak widzę takie pyszności zaraz mam ochotę biec do kuchni i gotować :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Dynia + ser feta, to na pewno jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP