8 gru 2017

Najprostsze ciasteczka kruche à la pierniczki

Najprostsze ciasteczka korzenne przygotowywane z niezawodnego i klasycznego ciasta kruchego- ot, taka ciut oszukana wersja pierniczków 😜
Choć 'oszukane' wcale nie oznaczają, że gorsze, co to, to nie!!!
Są to po prostu inne pierniczki- maślane, kruche, słodkie w sam raz, smakujące przyprawą korzenną (jak na pierniki przystało 😉), a i zabawa z tym ciastem to sama przyjemność więc nie ma się co zastanawiać tylko działać!
Z dekoracją można zaszaleć do woli, a najlepiej dać dzieciom i niech same szaleją! 😊
Ponieważ zachowują świeżość nawet ponad 2 tygodnie, to można upiec je już teraz, schować do pojemniczka, a potem- w świątecznym okresie- cieszyć się ich smakiem 🎄
kruche ciasteczka, ciasteczka korzenne, ciasteczka pierniczki, ciasteczka maślane, ciastka z masłem, ciastka na maśle, ciasteczka na boże narodzenie, ciasteczka dla dzieci, kraina miodem płynąca, fotografia kulinarna


Około 60 szt. (małe foremki, około 4cmx4cm):
* mąka pszenna- 300 g
* miękkie masło- 200 g
* cukier puder- 120 g
* żółtko- 1 szt.
* kwaśna śmietana- 1 łyżka
* przyprawa korzenna- 2 płaskie łyżeczki

Opcjonalnie do ozdoby:
* polewa czekoladowa
* lukier
* kandyzowana skórka z pomarańczy lub kolorowa posypka

W malakserze umieścić wszystkie składniki na ciasteczka i połączyć w jednolite ciasto.
Ciasto podzielić na 2 części (ponieważ wykrawane ciasteczka z całości nie zmieszczą się na blaszce więc najlepiej piec w dwóch turach).
Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na 2 godziny do lodówki, aby ciasto dobrze się schłodziło (to bardzo ważne, inaczej ciasteczka się rozleją!).
Następnie jedną część ciasta wyjąć na stolnicę podsypaną delikatnie mąką- druga część spokojnie musi czekać w lodówce na swoją kolej.
Ciasto lekko rozpłaszczyć, a na wierzchu położyć folię spożywczą, aby ewentualnie nie przyklejało się do wałka.
Rozwałkować na grubość 5 mm i wykrawać dowolne kształty.
Ciasteczka ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem- pamiętając o niewielkich odstępach- i piec max 8-9 minut w 180 stopniach.
Gotowe ostudzić i przełożyć do pojemniczka na ciastka.
Smacznego! 😋
kruche ciasteczka, ciasteczka korzenne, ciasteczka pierniczki, ciasteczka maślane, ciastka z masłem, ciastka na maśle, ciasteczka na boże narodzenie, ciasteczka dla dzieci, kraina miodem płynąca, fotografia kulinarna
kruche ciasteczka, ciasteczka korzenne, ciasteczka pierniczki, ciasteczka maślane, ciastka z masłem, ciastka na maśle, ciasteczka na boże narodzenie, ciasteczka dla dzieci, kraina miodem płynąca, fotografia kulinarna

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP