Zupa z dorszem, ryżem i duszonym porem

Doskonałe połączenie duszonego pora i pietruszki w zupie rybnej z ryżem.
Do zupy wykorzystałam mięso z białej ryby- delikatnego i dietetycznego dorsza.
Zazwyczaj robię ją na domowym bulionie warzywnym lub rosole, a w razie braku gotuję zwyczajnie na wodzie, ale wtedy koniecznie z dodatkiem suszonej włoszczyzny, dzięki czemu zupa jest pełna smaku 😋
zupa rybna z dorszem, zupa z białej ryby, zupa z rybą, kraina miodem płynąca, fotografia kulinarna,



* bulion warzywny- 1 l
* filet z dorsza- około 120 g
* ryż jaśminowy- 2/3 szklanki
* pietruszka- 1 większa
* por- 1 szt.
* cebula- 1 szt.
* masło klarowane- 2 łyżki
* sól, pieprz- do smaku
* świeży koper- do posypania

W garnku zagotować bulion warzywny, wsypać ryż oraz pietruszkę pokrojoną w kostkę i gotować wg czasu podanego na opakowaniu.
W międzyczasie na maśle klarowanym podsmażyć drobno pokrojoną cebulę oraz pora w krążki (oprócz liści) i dodać do gotującego się ryżu.
3 minuty przed końcem gotowania do garnka dodać oczyszczoną z ości rybę i pokrojoną w większe kawałki.
Gotową zupę doprawić solą, pieprzem i posypać świeżym koperkiem.
Smacznego! 😋
zupa rybna z dorszem, zupa z białej ryby, zupa z rybą, kraina miodem płynąca, fotografia kulinarna,
zupa rybna z dorszem, zupa z białej ryby, zupa z rybą, kraina miodem płynąca, fotografia kulinarna,

1 komentarz

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)