Keks maksymalnie bakaliowy- bez mąki, cukru i tłuszczu

Jest to najprostszy, mega szybki w przygotowaniu (co się ceni w przedświątecznym/imprezowym okresie), pięknie prezentujący się w przekroju (niczym #ciastojakzobrazka) i najbardziej bogaty w bakalie keks jaki można sobie wyobrazić- dosłownie same orzechy i owoce suszone, no i jajka, aby masa była zwarta.
Dodatkowo maksymalnie zdrowy- bez glutenu i dodatkowego tłuszczu, a słodzony tylko minimalną ilością miodu (ponieważ owoce suszone są już naturalnie słodkie), czyli samo zdrowie!
A czy wiecie, że według dawnych wierzeń bakalie pełne są symboli? 🤔
Owocom suszonym przypisywane jest szczęście, płodność oraz długowieczność, orzechy zaś symbolizują nadzieję, dobrobyt, siłę oraz mądrość.
Dlatego też wykorzystując je w świątecznych wypiekach zapewniamy sobie pakiet dobra na cały rok- począwszy już od Nowego Roku, kolejno przez Święta Trzech Króli i Wielkanoc, aż po Boże Narodzenie!
Tak więc moi drodzy, nie pozostaje Wam nic innego jak upiec, zjeść jeden kawałek tego bakaliowego wypieku, a potem cieszyć się szczęściem, zdrowiem i bogactwem!
Kuszące, prawda?! 😜
keks bakaliowy, ciasto bakaliowe, blok bakaliowy, keks z bakaliami, ciasto z bakaliami, ciasto bez glutenu, keks bez glutenu, ciasto bez tłuszczu, kraina miodem płynąca, fotografia kulinarna, beko
Keksówka o wymiarach 21x12 cm:
* bakalie- 400 g:
- migdały łuskane- 100 g
- orzechy włoskie- 100 g
- suszona morela- 70 g
- suszona śliwka- 70 g
- suszona żurawina- 60 g
* jajka- 3 szt.
* miód- 1 łyżka
* wanilia- 1 laska

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Do miski wbić jajka, roztrzepać z miodem oraz wyskubanymi ziarenkami z laski wanilii, a na koniec dokładnie połączyć z bakaliami.
Przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 30 min., z czego 20 min. bez przykrycia, a pozostałe 10 minut pod przykryciem (najlepiej zakryć folią aluminiową).
Wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do całkowitego ostudzenia.
Smacznego! 😋
keks bakaliowy, ciasto bakaliowe, blok bakaliowy, keks z bakaliami, ciasto z bakaliami, ciasto bez glutenu, keks bez glutenu, ciasto bez tłuszczu, kraina miodem płynąca, fotografia kulinarna, beko
keks bakaliowy, ciasto bakaliowe, blok bakaliowy, keks z bakaliami, ciasto z bakaliami, ciasto bez glutenu, keks bez glutenu, ciasto bez tłuszczu, kraina miodem płynąca, fotografia kulinarna, beko

1 komentarz

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

  1. ten keks wygląda BOSKO! idealna proporcja ciasta i bakalii :) miłej niedzieli.

    OdpowiedzUsuń