Risotto z pomidorami i dorszem

Nieskomplikowane i jednogarnkowe danie w postaci risotto ze świeżymi pomidorami oraz delikatnym dorszem, podlane białym i słodkim winem dla nadania charakteru 😋
Jeżeli chodzi o pomidory, to w tym okresie zdecydowanie polecam wybrać te z puszki/kartonika, a najlepiej ze słoika (puszki i kartoniki wyściełane są aluminium, czyli szkodliwym i toksycznym glinem!), ponieważ teraz pomidory w sklepach nie są tak słodkie i aromatyczne, a jednak na smaku zależy Nam najbardziej 😊
risotto z pomidorami i dorszem, risotto pomidorowe, risotto z rybą, risotto bez wina, kraina miodem płynąca, fotografia kulinarna


2-3 porcje:
* gorący bulion warzywny- 800 ml
* pomidory krojone w puszce/kartoniku- 400 g
* filet z dorsza- 200 g
* ryż- 100 g
* białe, słodkie wino- 50 ml
* masło- 50 g
* cebula- 1 średniej wielkości
* masło klarowane- do smażenia
* sól, pieprz, cukier trzcinowy- do smaku
* świeży koper- do posypania

Na rozgrzanym maśle klarowanym zeszklić drobno pokrojoną cebulę.
Wsypać ryż, chwilę podsmażyć, kolejno wlać wino i odparować smażąc około 1 minuty.
Następnie wlać porcję- najlepiej chochelką- gorącego bulionu.
Kiedy ryż wchłonie cały płyn, dodać pomidory oraz kolejną porcję bulionu (postępować tak, aż do wykorzystania całego bulionu).
Przy ostatniej dolewce bulionu dodać rybę pokrojoną w kostkę.
Na koniec wrzucić masło i doprawić solą, pieprzem oraz odrobiną cukru.
Smacznego! 😋
risotto z pomidorami i dorszem, risotto pomidorowe, risotto z rybą, risotto bez wina, kraina miodem płynąca, fotografia kulinarna
risotto z pomidorami i dorszem, risotto pomidorowe, risotto z rybą, risotto bez wina, kraina miodem płynąca, fotografia kulinarna

1 komentarz

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)