Racuchy drożdżowe z jabłkami

Racuchy z ciasta drożdżowego z kawałkami soczystego jabłka- miękkie i puszyste, odpowiednio słodkie i smakujące... dzieciństwem ❤️
Jako dziecko często je jadłam, robiła je moja mama oraz babcia, czasami z jabłkami, czasami bez, ale zawsze posypane białą kołderką z cukru pudru 😋
Powiedzenie: 'warto czekać na to, co dobre' idealnie pasuje do owych racuchów, ponieważ pomimo tego, że na ich przygotowanie trzeba zarezerwować godzinkę (wyrastanie + smażenie), to w końcowym efekcie ten boski smak wynagradza wszystko!
A jaki cudny zapach rozchodzi się podczas smażenia, mmmm!
racuchy drożdżowe z jabłkami, racuszki drożdżowe, racuchy na drożdżach, placki drożdżowe, placki z jabłkami, kraina miodem płynąca, fotografia kulinarna szczecin


około 30 szt.
* mąka pszenna- 3 szklanki
* ciepłe mleko- 2 szklanki
* świeże drożdże- 30 g
* jajka- 2 szt.
* jabłko- 1 duże
* cukier- 2 łyżki
* masło roztopione- 2 łyżki
* olej rzepakowy- do smażenia

Mąkę przesiać do dużej i głębokiej miski, zrobić zagłębienie i dodać drożdże rozmieszane z cukrem i 1/2 szklanki ciepłego mleka.
Jabłko obrać i pokroić w kostkę.
Kolejno wbić jajka, wlać resztę mleka oraz roztopione masło, kawałki jabłka i dobrze wyrobić drewnianą łyżką, aż znikną grudki mąki, a ciasto będzie miało konsystencję gęstej śmietany.
Pozostawić do wyrośnięcia na około 40-45 minut (najlepiej wstawić do nagrzanego piekarnika na 30 stopni).
Przygotować szklankę gorącej wody.
Na patelni dobrze rozgrzać olej.
Wyrośnięte ciasto nakładać łyżką (wcześnie zamoczoną w gorącej wodzie, aby ciasto się nie kleiło do łyżki) i smażyć z dwóch stron na małym ogniu.
Smacznego!
racuchy drożdżowe z jabłkami, racuszki drożdżowe, racuchy na drożdżach, placki drożdżowe, placki z jabłkami, kraina miodem płynąca, fotografia kulinarna szczecin
racuchy drożdżowe z jabłkami, racuszki drożdżowe, racuchy na drożdżach, placki drożdżowe, placki z jabłkami, kraina miodem płynąca, fotografia kulinarna szczecin

1 komentarz

Serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

  1. Ja też pamiętam racuchy z dzieciństwa, te od mamy najlepsze! Teraz to nawet sama bym nie robiła, tylko mocno uprosiła mamę o taką porcję :)

    OdpowiedzUsuń

Kraina na Instagramie